İsrail'den Filistinlilere ait yapılara yıkım

İsrail'den Filistinlilere ait yapılara yıkım
Han el-Ahmar bölgesinde Filistinli bedevilerin yaşadığı 10 baraka İsrail askerleri tarafından yıkıldı

RAMALLAH (AA) – İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria'ya bağlı Han el-Ahmar bölgesinde Filistinlilere ait 10 barakayı yıktı.

AA muhabirine konuşan aktivist İyd el-Cehhalin, Filistinli bedevilerin yaşadığı barakaların İsrail askerleri tarafından yıkıldığını belirtti.

Cehhalin, İsrail askerlerinin ruhsatsız olduğunu ileri sürerek yıktığı evlerin Oslo Antlaşması gereğince taksim edilen C bölgesinde yer aldığını ifade etti.

Bu evlerde yaşayan onlarca Filistinlinin yerlerinden olduğunu dile getiren Cehhalin, söz konusu bölgedeki bedevi evlerinin İsrail askerleri tarafından daha önce de defalarca yıkıldığını vurguladı.

Han el-Ahmar bölgesi, Batı Şeria'daki Meali Adomim Yahudi yerleşim birimi ile diğer Yahudi yerleşimleri arasında kalıyor. İsrail bu bölgedeki Filistinlileri yerlerinden etmekle Yahudi yerleşim birimlerini birbirine bağlamayı planlıyor.

Aynı zamanda söz konusu plan çerçevesinde işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Batı Şeria ile bağlantısının kesilmesinin hedeflendiği kaydediliyor.

Han el-Ahmar ve diğer bedevi bölgelerinde yaklaşık 10 bin Filistinli yaşıyor. İsrail makamları, Filistinli bedevilere yaşadıkları bölgelerde bina inşa etme izni vermiyor.

Filistin ile İsrail yönetimi arasında 1995'te imzalanan "İkinci Oslo Antlaşması" çerçevesinde Batı Şeria, A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı. Yüzde 18'i kapsayan "A bölgesi"nin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e, yüzde 21'lik "B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e güvenliği İsrail'e devredilirken, yüzde 61'ini kapsayan "C bölgesi"nin idare ve güvenliği İsrail'e bırakılmıştı.

İsrail yönetimi Filistinlilerin C bölgesinde inşaat yapmasını neredeyse imkansız kılıyor. İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs’te 200 bini aşkın, Batı Şeria'da ise 400 bini aşkın Yahudi yerleşimci bulunuyor. Uluslararası toplum, İsrail'in işgalindeki bu topraklarda bulunan Yahudi yerleşim birimlerini yasa dışı kabul ediyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.