İsrail’den Gazze filosuna baskın! Çok sayıda aktivist esir alındı

İsrail’den Gazze filosuna baskın! Çok sayıda aktivist esir alındı
 Editör
Haydut İsrail ordusunun, Gazze'ye yönelik ablukayı kırmayı ve insani yardım ulaştırmayı amaçlayan Küresel Sumud Filosu'ndaki tüm teknelere uluslararası sularda hukuk dışı müdahale ettiği duyuruldu.

Gazze’ye yönelik ablukayı kırmak ve bölgeye insani yardım ulaştırmak amacıyla yola çıkan Küresel Sumud Filosuna yönelik İsrail müdahaleleri sürüyor. Filonun kriz masasından yapılan açıklamada, son olarak “Lina Al-Nabulsi” isimli tekneye müdahale edildiği bildirildi.

Açıklamada, İsrail ordusunun filoda bulunan tüm teknelere uluslararası sularda müdahalede bulunduğu belirtilerek, çok sayıda aktivistin hukuka aykırı şekilde alıkonulduğu ifade edildi. Kriz masası, müdahalelerin uluslararası deniz hukukuna aykırı olduğunu savundu.

FİLİSTİNLİ ÖĞRENCİNİN ADI TEKNEDE YAŞATILDI

Filoda yer alan “Lina Al-Nabulsi” isimli teknenin adının, okul üniforması üzerindeyken İsrail güçleri tarafından öldürülen Filistinli bir öğrenciden geldiği kaydedildi. Açıklamada, teknenin bu nedenle sembolik anlam taşıdığı vurgulandı.

İLK MÜDAHALE GİRİT AÇIKLARINDA YAPILMIŞTI

Küresel Sumud Filosu’nun 2026 Bahar Misyonu, 29 Nisan gecesi Girit Adası açıklarında ilk kez İsrail müdahalesine maruz kalmıştı. Gazze’ye yaklaşık 600 deniz mili uzaklıkta, uluslararası sularda gerçekleşen olayda İsrail ordusunun 177 aktivisti alıkoyduğu ve kötü muamelede bulunduğu öne sürülmüştü.

39 ÜLKEDEN YÜZLERCE AKTİVİST YER ALIYOR

Filoda farklı ülkelerden çok sayıda insan hakları savunucusu, doktor, gazeteci ve gönüllünün bulunduğu belirtiliyor. İsrail ordusunun 18 Mayıs’ta da uluslararası sularda seyreden filoya yeni bir operasyon düzenlediği, bu müdahalede çok sayıda aktivistin gözaltına alındığı aktarıldı.

Yetkililer, filoda toplam 39 ülkeden 426 aktivistin yer aldığını bildirdi.

BENZER SALDIRI 2025’TE DE YAŞANMIŞTI

İsrail ordusunun, Ağustos 2025’te de Gazze’ye doğru ilerleyen Küresel Sumud Filosuna benzer bir operasyon düzenlediği hatırlatıldı. O dönem 44’ten fazla ülkeden yaklaşık 500 aktivistin bulunduğu 40’tan fazla tekneye müdahale edilmişti.

Kriz masası, uluslararası topluma çağrıda bulunarak Gazze’ye insani yardım ulaştırılmasının engellenmemesi gerektiğini ve aktivistlerin güvenliğinin sağlanması için acil adım atılması gerektiğini belirtti.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.