İsrail'in Filistinlilere yönelik ihlalleri

İsrail'in Filistinlilere yönelik ihlalleri
BM İşgal Altındaki Filistin Toprakları İnsani Yardım Koordinatörü Piper:- "İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere ait yapı ve mülkleri yıkmaya son vermesi ve uluslararası hukuka saygılı olması gerek"- "Yıl başından bu yana 400'den fazla Fi

KUDÜS (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) İşgal Altındaki Filistin Toprakları İnsani Yardım Koordinatörü Robert Piper, İsrail'in Batı Şeria'da Filistinlilere ait yapıları yıkmaya son vermesi ve uluslararası hukuka saygılı olması gerektiğini belirtti.

Piper, yaptığı yazılı açıklamada, "İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere ait yapı ve mülkleri yıkmaya son vermesi ve uluslararası hukuka saygılı olması gerek. Bu yılın ilk altı haftasında yapılan yıkımlar, son derece endişe verici. Yıl başından bu yana 400'den fazla Filistinli evlerini terketti. Bu da 2015 yılı boyunca evlerini terkeden sayısının yarısından fazla" ifadelerini kullandı.

İsrail güçlerinin 1 Ocak-15 Şubat tarihlerinde Filistinlilere ait 283 yapıyı yıktığını ya da mühürlediğini bildiren Piper, şöyle devam etti:

"Bu da 219'u çocuk 404 Filistinlinin evlerini terketmesine neden oldu. Yıkımların çoğu, Filistinlilere ait yapıların ruhsatsız olduğu gerekçesiyle yanlış kanunlara dayanılarak Batı Şeria'da gerçekleştiriliyor. İsrail'in resmi verilerine göre, Filistinlilerin C bölgesindeki yapıları için ruhsat taleplerinden yalnızca yüzde 1,5'ine onay veriliyor. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail'in Batı Şeria'daki imar ve planlama politikasının ayrımcı bir politika olduğuna işaret etmişti. Uluslararası insan hakları hukukuna göre, zorunlu askeri operasyonlar dışında işgal altındaki topraklara yapıların yıkılması yasaktır. Uluslararası hukuk açık. Hukuk, işgal altında olmaları hasebiyle Batı Şeria'daki Filistinlilere insani yardım alma ve uygun konutlarda ikamet etme hakkı veriyor. İsrail'in bu hukuka saygı duyması gerek."

Filistin ile İsrail yönetimi arasında 1995'te imzalanan "İkinci Oslo Anlaşması" çerçevesinde Batı Şeria, A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı. Yüzde 18'i kapsayan A bölgesinin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e, yüzde 21'lik B bölgesinin idari yönetimi Filistin'e ve güvenliği ise İsrail'e devredilirken yüzde 61'ini kapsayan C bölgesinin idari yönetimi ve güvenliği de İsrail'e bırakılmıştı.

İsrail, C bölgesinde yaşayan Filistinlilere ruhsat vermezken onlara ait yapıları sık sık ruhsatsız olduğu gerekçesiyle yıkıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.