İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sarıalioğlu:

İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sarıalioğlu:
"(SGK ile Türk Eczacılar Birliği arasında imzalanacak protokol) 4 gün içerisinde bu anlaşma sağlanamazsa eczaneler kurumun Medula Sistemi üzerinden ilaç vermeyecek."

İSTANBUL (AA) - İstanbul Eczacı Odası (İEO) Yönetim Kurulu Başkanı Cenap Sarıalioğlu, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacılar Birliği (TEB) arasında imzalanacak protokolde eczacıların taleplerinin karşılanmaması durumunda eczanelerin SGK'nın Medula Sistemi üzerinden ilaç vermeyeceğini belirterek, "Bu bir eylem değil, bu bir uyarı SGK Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nu uyarıyoruz, taleplerimizin ciddiye alınmasını istiyoruz." dedi.

İEO Yönetim Kurulu Başkanı Sarıalioğlu, düzenlediği toplantıda, eczacıların, ekonomik taleplerinin karşılanmadığı bir sözleşmeyi imzalamayacaklarını kaydederek, "31 Mart sonrası yaşanacak kaosun sorumlusu eczacılar olmayacaktır." diye konuştu.

Eczacıların en son 3 buçuk yıllık sözleşme imzalayıp 2013 yılından itibaren hiçbir ekonomik iyileştirme görmediğini savunan Sarıalioğlu, şöyle devam etti:

"25 bin eczanenin 13 bin tanesi yani yüzde 54'ü yoksulluk sınırında yaşamaya çalışmakta. Bu 13 bin eczanenin 2 bin 500 tanesi açlık sınırında yani bin 500 liranın altında para kazanmakta. Türkiye'de bin 700 eczane bu nedenle kepenk kapatmıştır. Bizlerin 4 gün sonra imzalanacak SGK protokolünde eczanelerin iyileştirilmesi için 71 bin çalışanın işsiz kalmaması için ekonomik taleplerimiz vardır.

Taleplerimizden bazıları şunlardır: Bizler SGK adına 25 bin eczaneden muayene ücretleri topluyoruz. Bu muayene ücretlerinin yıllık toplamı 3 buçuk milyar lira. SGK bu işi eczanelere zorunlu olarak yaptıran bir protokol imzalatmıştır. Bu işin bizlerin üstünden alınması SGK'ya yaklaşık 600-700 milyonluk ek maliyet getirecektir, halbuki biz bu işi bedelsiz yapıyoruz.

Reçete başına hizmet bedeli adı altında aldığımız 75 kuruşluk ve 25 kuruşluk kademeli ücretler vardır, bu ücretlerin özellikle yoksulluk sınırı altında yaşayan 13 bin eczanenin yaşaması için yeterli olmadığına inanıyoruz bu ücretlerin yükseltilmesini talep ediyoruz.

Bizler SGK'ya ilaç fiyatlarını onların belirlemesine rağmen iskontolar yapıyoruz, yani fiyatı SGK belirliyor bunun karşılığında eczaneler iskonto alıyor bu iskontoların verilmesinin doğru olmadığını düşünüyoruz.

Nöbetlerde yaptığımız reçetelerle ilgili ek reçete başına hizmet talebimiz vardır, bunu talep ediyoruz. Eczanelerimizde bizlerin emeğimizle hazırladığımız ilaç formüllerinin fiyatlarının güncellenmesini talep ediyoruz. Bunun gibi toplam 13 kalem talebimiz var. SGK'dan bu taleplerimizin bu sözleşmede hayata geçmesini bekliyoruz."

Sarıalioğlu, Ocak 2016'da SGK ile TEB arasında üç aylık geçici protokol imzalandığını ve bu protokolün 31 Mart 2016'da sona ereceğini kaydederek, "4 gün içerisinde bu anlaşma sağlanamazsa eczaneler kurumun Medula Sistemi üzerinden ilaç vermeyecek. Tabi ki ilaç vermemek diye bir şey söz konusu değil, faturalı hayata geçeceğiz yani hastalar bedelini eczanelere ödeyecek gidip kurumdan faturalarını tahsil edecekler. Bu tüm Türkiye için geçerli çünkü sözleşme TEB ile SGK arasında imzalanıyor. O görüşmeler bir yandan devam ediyor. Bu bir eylem değil, bu bir uyarı SGK Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nu uyarıyoruz, taleplerimizin ciddiye alınmasını istiyoruz. Buradaki taleplerimizde haklı olduğumuzu biliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Sağlıkta dönüşüm projesinin hayata geçmesinden itibaren ilaç fiyatlarının 572 kez düştüğünü ileri süren Sarıalioğlu, eczane raflarında bedelsiz kamulaştırma yapıldığını, eczanelerin gelirinin her gün azaldığını ve artan masraflar karşısında eczacının kaderine terk edildiğini savundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.