İstanbul, internet alan adında da marka olacak

İstanbul, internet alan adında da marka olacak
Marka değerini dijital aleme taşıyan New York, Barcelona, Londra gibi dünyaca ünlü şehirlerin arasına iki ay önce İstanbul da katıldı

İSTANBUL (AA) - İnternette ".ist" veya ".istanbul" uzantılı alan adlarına sahip olabilmek için 5 Mayıs’a kadar "www.nic.istanbul" adresinde belirtilen kayıt operatörlerine başvuru yapılabileceği bildirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada göre, iyi bir alan adı bulmak amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında, ".ist", ".club", ".online", ".work" gibi yeni alan adı uzantıları ortaya çıktığı, bugün 500'ün üzerinde alan adı uzantısının kullanıma sunulmasıyla yeni alan adı dalgasının, iş dünyasında olumlu bir değişime yol açtığı ifade edildi.

Özel alan adlarının, işletmelerin insanlara anında ürünleri, hizmetleri veya kendileri hakkında bilgi vermesine yardımcı olduğunun aktarıldığı açıklamada, şu bilgiler verildi:

"İşletmeler, yeni nesil alan adlarıyla faaliyet gösterdikleri alan ve bulundukları lokasyonla bağlantı kuruyorlar. Lokasyon bazlı alan adı uzantıları dünyada da çok tercih ediliyor. Lokasyon bazlı alan adı uzantılarını ele aldığımızda, dünyanın marka şehir isimlerinin kısaltmalarından oluşan alan adı uzantılarının çok tercih edildiğini görüyoruz. 2015 yılında SEO yazılım şirketi Searchmetrics’in bu konuda yaptığı araştırma bize ilginç veriler sunuyor. Buna göre 'de' ve '.berlin' alan adı uzantılarının arama motorlarındaki performansı incelendiğinde, '.berlin' alan adı uzantısını kullanan web sitelerinin Google Almanya arama sonuçlarında ortalama 1,18 sıra yukarıda çıktığı görülüyor. İstanbul uzantılı alan adları da hedefe hızlı koşuyor. Marka değerini dijital aleme taşıyan New York, Barcelona, Londra gibi dünyaca ünlü şehirlerin arasına iki ay önce İstanbul da katıldı. İstanbul dünyada lokasyon bazlı alan adı uzantısına sahip 66 metropolden biri oldu."

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın "Yaşamanın bir ayrıcalık olduğu İstanbul'dan artık internet alan adı olarak da gurur duyulacak" sözünün hatırlatıldığı açıklama, şöyle devam etti:

"İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş '.ist' ve '.istanbul' uzantılı alan adlarını 27 Ocak'ta satışa sundu. Nokta İstanbul alan adı uzantısı iki aylık satış sürecinde global markalara ve Türkiye'deki kurum, kuruluş ve kurumsal firmalara sunuldu. Alan adlarına Türkiye’deki büyük kuruluşların ve kurumsal şirketlerin ilgisi yoğun oldu. Nokta İstanbul'da açık artırma dönemi İstanbul markasını dijital platforma taşıyan Nokta İstanbul'un yeni döneminde ise açık artırma ile ön kayıt dönemi sürüyor. Buna göre '.ist' veya '.istanbul' uzantılı alan adlarına sahip olabilmek için 5 Mayıs'a kadar www.nic.istanbul adresinde belirtilen kayıt operatörlerine başvuru yapılacak. Başvuruların bitiminde bir alan adı için birden fazla talep olması durumunda, 5-10 Mayıs tarihleri arasında online müzayedeye gidilecek."

Açılamada görüşlerine yer verilen Nokta İstanbul projesini yürüten Medya AŞ Genel Müdürü Bekir Kaplan, açık artırma döneminin inovatif fırsatlara hitap eden bir dönem olduğunu, birçok alanda farklı isimlerle girişimde bulunmak isteyenlerin bu dönemde istedikleri alan adlarına başvuru yapabileceğini kaydetti.

"Özellikle jenerik isimler için ideal başvuru zamanı geldi" ifadesini kullanan Kaplan, yapılacak online açık artırmanın ardından '.ist' veya '.istanbul' uzantılı alan adların kimde kalacağının 10 Mayıs'ta belli olacağını, Nokta İstanbul projesini yürüten Medya AŞ'nin alan adı uzantısına büyük ilgi olduğunu bildirdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.