İstanbul'da DAEŞ terör örgütü davası

İstanbul'da DAEŞ terör örgütü davası
Terör örgütü DAEŞ içerisinde faaliyet gösterdikleri iddiasıyla 10'u tutuklu 96 sanığın "terör örgütünü yönetmek ve üye olmak" gibi suçlardan 7,5 yıl ile 22,5 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın 2. duruşması başladı-

İSTANBUL (AA) - Terör örgütü DAEŞ içerisinde faaliyet gösterdikleri iddiasıyla örgüt lideri olduğu belirtilen Halis Bayancuk'un da aralarında bulunduğu 10'u tutuklu 96 sanığın "terör örgütünü yönetmek ve üye olmak" gibi suçlardan 7,5 yıl ile 22,5 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezasına çarptırılması istemiyle açılan davanın 2. duruşması başladı.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, 7 tutuklu sanık ile bazı tutuksuz sanıklar ve tarafların avukatları katıldı.
Duruşma, tutuksuz sanıkların ifadelerinin alınmasıyla başladı. Sanıklardan Mehmet Göksu, hakkındaki iddiaları reddetti. Suç tarihinde otopark işi ile uğraştığını belirten Göksu, ''Otoparkın sahibinin Suriyeli bir misafiri gelecekti. Onu otoparktan alıp otele yerleştirecektim. Ancak tam bu sırada polisler geldi ve bizi emniyete götürdü. Ne örgüt üyesiyim de yargılanan sanıkları tanımam'' dedi.
Sanıklardan İsmail Bayaltun da ticaretle uğraştığını, örgüte üye olmadığını dile getirerek, hakkında suçlamaları kabul etmedi. Mahkeme Başkanı Ahmet Civelek, telefon tapelerini sordu. Sanık Bayaltun, söz konusu telefon numarasının kendisine ait olmadığını ve görüşmeleri de kendisinin yapmadığını öne sürdü. Bayaltun, askeri malzeme sattığı ve yaralanan örgüt üyelerine yardım ettiği iddialarını da reddetti.
Sanık Bayaltun, soruların ardından mahkeme başkanına ''Bir soru da ben sormak istiyorum. Araplar kendi aralarında hitap ederken 'Ebu' diyorlar. Bu bir örgüt kodu mu oluyor'' diye sordu. Mahkeme Başkanı Civelek de ''Ben de bakayım söyleyeyim sana'' dedi.
Sanıklardan Enes Yelgün de savunmasında, hakkındaki iddiaları kabul etmeyerek, "Tevhid dergisinde yazılarım yayımlanıyor. Bu dergi resmi bir dergidir. Herkese açıktır. Sahabe hayatını anlatıyorum. Suçlamalar, benim bu faaliyetlerimle ilgiliyse diyecek bir şey yok'' ifadesini kullandı. İddianamede, kendisine ilişkin tape kaydının bulunmadığını belirten Yelgün, polisin yaptığı aramalarda hiçbir delil bulamadığını ileri sürdü.
Mahkeme Başkanı Civelek, "Derslerinize gelen insanları IŞİD'e yönlendirdiğiniz, böylece IŞİD'in altyapısını oluşturduğunuz iddia ediliyor" dedi. Bunun üzerine, Yelgün, "Herhangi bir örgüte yönlendirdiğimizle ilgili bir delil yoktur. Kimse bunu delillendiremez" cevabını verdi.
Başkan Civelek'in "IŞİD Müslüman mı?" demesi üzerine sanık, "Kalplerini bilemeyiz" yanıtını verdi. Mahkeme başkanının, "Annen, baban Müslüman mı?" sorusuna ise "Bu sorunun örgüt üyeliğiyle ilgili olduğunu sanmıyorum. Oy kullanmam, askerlik de yapmadım, yapmayı da düşünmüyorum. Biz 2007'den beri aynı iddialarla karşılaşıyoruz. Biz burada inandığımız şeylerle yargılanıyoruz. Bu inancımızı terk etmediğimiz sürece de yargılanmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
Sanıklardan Lokman Akar ise tutuklu sanıklardan Halis Bayancuk'un derslerine gidip geldiğini ifade ederek, Bursa'da bir kitabevinin bulunduğunu ve dini kitaplar sattığını, Bayancuk'u da kitaplarından ve sohbetlerinden tanıdığını söyledi.
Sanık Akar, mahkeme başkanının oy kullanıp kullanmadığına ilişkin sorusuna "Oy kullanmadım. Askerlik yapmadım çok şükür. Bedelli yaptım. Bu ülkeye askerlik yapmanın doğru olmadığına inanıyorum" dedi. Bunun üzerine mahkeme başkanı, "Asker de Müslüman" dedi. Sanık Lokman Akar ise "Onlar kendisi Müslüman olduğunu söylüyor" ifadesini kullandı.
Mahkeme Başkan Civelek'in "Annen, baban Müslüman mı? Onların ekmeğini yer misin? Annen ve babanla görüşüyor musun?'' şeklindeki sorularını yanıtlayan sanık Akar, "Annem, babam Müslüman değil. Müşrikler, Allah'a şirk eden insanlar. Onlarla görüşüyorum ve ekmeğini yerim. Ebu Cehil de Peygamberimizin amcasıydı" dedi.
Sanık Akar, mahkeme başkanının, "Çocukların var mı? Var ise onları okula gönderiyor musun?" sorusuna ''Evet 5 tane var. Okula göndermiyorum özel olarak eğitiyorum'' yanıtını verdi.
Mahkeme Başkanı Civelek'in "IŞİD'i bilir misin. Fikirlerini benimser misin?'' sorusunu sanık Akar "Televizyonlardan bilirim. Çok fikirlerini bilmediğim için bir şey diyemeyeceğim" şeklinde yanıtladı. Bunun üzerine mahkeme başkanının "İŞİD Müslüman mı?" sorusuna sanık Akar, "Neden soruyorsunuz? Tanımıyorum, Müslüman'dır inşallah" cevabını verdi.

- Üye hakimden tepki
Sanığın açıklamalarının ardından, üye hakim, "Allah size mühür mü verdi? Bu Müslümandır, bu değildir diye damgalıyorsunuz?" diye tepki gösterdi. Bunun üzerine sanık Lokman Akar, "Ben öyle diyorum. Emniyette bana üç soru sordular. Ama örgütle hiçbir alakası olmayan sorular sordular. Terörle mücadelede görev yapan polislerin, IQ testinden geçirilmesini, zeka seviyelerinin ölçülmesini talep ederim" dedi.
Bu sözlerin üzerine mahkeme başkanı, Civelek sanık hakkında suç duyurusunda bulunulacağını söyledi.
Duruşma, sanıkların ifadesinin alınmasıyla devam ediyor.

- Birleştirilen iddianameler
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca hazırlanan 2015/385 esas sayılı iddianamede, 3'ü tutuklu 66 şüpheli ile 24 müşteki yer alıyor. Bu iddianamedeki şüpheliler arasında, başka davadan tutuklu Kuveyt vatandaşı Asaad Khelifal Khadr, Cemil Aslan, Suriye uyruklu Muhammed Mustafa Halli ve Halis Bayancuk'un yanı sıra, Suudi Arabistan uyruklu Alharthi Saleh Mubaka, Libya uyruklu Farag H. Hamad Ali, Kolombiya uyruklu Mohammed Elsayed Eltokhy Salim Elshiemy ve Fransa uyruklu Sarah Frederique Therese Hervouet de bulunuyor.
İddianamede, terör örgütünün lideri olarak gösterilen İlyas Aydın hakkında ''terör örgütü kurmak ve yönetmek'' suçundan 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası talep edilirken, şüphelilerden Asaad Khelifal Khadr hakkında ise ''terör örgütüne üye olmak ve resmi belgede sahtecilik'' suçlarından 9,5 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Diğer 64 şüphelinin ise ''terör örgütüne üye olmak'' suçundan 7,5 yıldan on beşer yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.
İddianameyi kabul eden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, benzer suçlamalara yönelik mahkemeye sunulan 2015/400 esas sayılı, Halis Bayancuk'un da aralarında bulunduğu 7'si tutuklu 30 şüphelinin yer aldığı iddianameyi de kabul ederek 66 sanıklı dava dosyasıyla birleştirdi.
Birleştirilen davalar kapsamında, böylece 10'u tutuklu 96 sanığın aynı dosyadan yargılanmasına başlandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.