İstanbul'daki terör saldırısına dünyadan tepkiler

İstanbul'daki terör saldırısına dünyadan tepkiler
Irak, Ürdün, Bahreyn ve İsrail saldırıyı kınadı

KAHİRE (AA) - Irak, Ürdün, Bahreyn ve İsrail İstanbul Ortaköy'de düzenlenen terör saldırısını kınadı.

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame en-Nuceyfi, yaptığı yazılı açıklamada, "İstanbul'daki çirkin saldırıyı kınıyoruz. Masum insanların kanını döken terör yuvalarını vurmak ve terörü yok etmek için en üst düzeyde koordinasyon kurulması çağrısında bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.

Terörün ortak düşman olduğunu vurgulayan Nuceyfi, dünyada terörle mücadelenin tek başına yapılamayacağını ifade etti.

Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Cemal de AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul'daki bir gece kulübünü hedef alan saldırının kınandığını söyleyerek, "Irak, devletlerin teröre karşı verdiği mücadelenin, siyasi hesapların ötesine çıkılarak bölge ülkeleri arasında koordineli şekilde yürütülmesi gerektiğine inanıyor." dedi.

Irak Meclis Başkanı Selim el-Cuburi de yaptığı yazılı açıklamada, saldırıyı kınayarak, terörle mücadelede Türkiye'nin yanında olduklarını belirtti.

Cuburi, tüm bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanmasının yanı sıra terörün yayılmasının önüne geçilmesi konusunda Türk halkı ve yöneticileriyle dayanışma içinde oldukları mesajını verdi.

- Ürdün

Ürdün resmi haber ajansı Petra'da yer alan haberde, hükümet sözcüsü ve Enformasyon Bakanı Muhammed el-Mumuni, "Türkiye ve diğer ülkeleri hedef alan terör saldırılarıyla mücadele kapsamında, bu felaket ile arkasında yer alanların tam anlamıyla ortadan kaldırılması için sarf edilen uluslararası çabaların artırılması gerekiyor." ifadesini kullandı.

Açıklamada, Türkiye ve tüm bölgeyi hedef alan terörle mücadelenin önemi vurgulanarak, saldırıda yaşamını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı dileğine yer verildi.

Terörün küresel barış ve güvenliği her geçen gün artarak tehdit eder hale geldiği kaydedilen açıklamada, Ürdün'ün, terörün tüm varyasyonlarının karşısında yer aldığı aktarıldı.

- Bahreyn

Bahreyn Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, vatandaşlar ile ülkede ikamet edenler başta olmak üzere güvenlik ve istikrarını sağlamak için gerçekleştirdiği icraatlar kapsamında Bahreyn'in kardeş ülke Türkiye'nin yanında yer aldığı belirtildi.

Bahreyn'in terörün her türlüsü karşısındaki değişmez tutumunun vurgulandığı açıklamada, tüm dünya ülkelerini temelden tehdit eden terör olgusunun kökünün kazınması için uluslararası dayanışmanın güçlendirilmesi çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, bu çirkin saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınları ve hükümete başsağlığı, yaralılara da acil şifa dilendi.

- İsrail

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'in ardından Başbakan Binyamin Netanyahu da Ortaköy’de düzenlenen terör eylemini kınadı.

İsrail Devlet Radyosu’nun haberine göre, hükümetinin haftalık kabine toplantısında konuşan Netanyahu, "Terörizme karşı savaş, küresel hale gelmiştir.” diyerek, terör eyleminde hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara da acil şifa dileklerinde bulundu.

Radyonun haberine göre ayrıca, İstanbul’daki terör eylemi sonrasında İsrail vatandaşı Arap asıllı Leyan Zahir Nasır adlı 19 yaşındaki genç kızla iletişimin kesildiği belirtildi.

Radyo, İsrail’in İstanbul Başkonsolosu Shai Cohen’in, “Olayda ölenlerin kimliklerinin tespit edilmesi vakit alacaktır.” şeklindeki sözlerini aktardı. Öte yandan Cohen’in, İsrail’in kuzeyindeki Tira bölgesinden Arap asıllı bir genç kızın da olayda yaralandığını söylediği ifade edildi.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.