İşten çıkarmalar yasaklanıyor mu?

İşten çıkarmalar yasaklanıyor mu?
Koronavirüsle mücadele kapsamında işten çıkarmalar 3 ay süreyle yasaklanıyor. Cumhurbaşkanı bu yasağı 6 aya kadar uzatabilecek. Yasak kapsamında ise işveren işçisini ücretsiz izne çıkarabilecek.

Hükümet istihdam kaybının önüne geçebilmek adına yeni bir yasa taslağı hazırlıyor. Buna göre, işten çıkarma üç ay süreyle yasaklanıyor. Fesih yasağı olan işveren işçileri ücretsiz izne çıkartabilecek. Cumhurbaşkanı fesih yasağını 6 aya kadar uzatabilecek. Paket kısa süre içinde Meclis'e sunulacak. Ayrıca 15 Mart'tan sonra işten çıkartılan ve işsizlik maaşı alamayan işçilere de aynı miktar ödenecek. Bu düzenlemeleri içeren yasa teklifi taslağı, görüş almak üzere iş dünyası örgütlerine sunuldu.

GÜNLÜK 39.24 TL

15 Mart 2020 tarihinden sonra ücretsiz izne ayrılan işçilere ve bu tarihten sonra işten çıkartılıp da işsizlik ödeneğinden istifade edemeyen işçilere İşsizlik Fonu’ndan günlük 39.24 TL nakdi ücret ödenecek. Aylık ödeme 1.177 TL olacak. Ücretsiz izne çıkartılarak ücret desteğinden yararlanan işçinin işveren tarafından çalıştırıldığının tespit edilmesi halinde sosyal güvenlik kanunundaki para cezalarının dört katı tutarında ceza uygulanacak.

TARTIŞMA KONUSU OLDU

İşten çıkarma yasağına yönelik yasa taslağı birçok kesim tarafından tartışma konusu oldu. 3 aylık işten çıkarma yasağında işveren, işçisini ücretsiz izne çıkarabilecek olmasının yeni sorunlar doğuracağı düşünülüyor. Sosyal medyada tepkisini dile getiren vatandaşlar bu yasağın işverenler tarafından, ücretsiz iznin yolunun tamamen açıldığını savundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.