İtalya Cumhurbaşkanı’ndan ayrılık işareti

İtalya Cumhurbaşkanı’ndan ayrılık işareti
İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, geçen yıl ikinci kez seçildiği görevinden süresi dolmadan ayrılacağının işaretini verdi.

İkinci Dünya Savaşı’na kadar İdare biçimi parlamenter monarşiyle yönetilen ve harp sonrasında 1946 yılındaki kamu oylamasıyla cumhuriyeti benimseyen İtalya’da tarihteki bu göreve ikinci defa seçilen ilk cumhurbaşkanı Napolitano, meselesinde son günlerde "istifa edecek" haberlerine karşılık yaptığı yazılı açıklamada, ülkede gündemi değiştirdi.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı Quirinale’den geçen pazar günü istifa haberlerine yönelik yapılan açıklamada, "Ne doğrulanabilir ne yalanlanabilir" ifadelerine yer verilmesi, ülkede cumhurbaşkanlığı tartışması başlattı.

Ülke basınına daha öncelikle bahar aylarında yansıyan ve son şekilde geçen günlerde tekrardan gündeme gelen Napolitano’nun görevden ayrılmasının, İtalya’nın Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı’nı Letonya’ya devredeceği aralık ayı sonunda olabildiği belirtildi.

Napolitano’dan cumhurbaşkanlığından ayrılacağına ait haberlere hükümet kanadından Başbakanlık Müsteşarı Graziano Del Rio’dan bir İzah geldi. Del Rio, cumhurbaşkanının kendilerine "Elveda" demediğini fakat bu hali önemsediklerini, kendisinin halefi için bütün politik güçler içinde birlikte bir noktada buluşma gayretinde olacaklarını söyledi.

İKİNCİ KEZ SEÇİLEN İLK CUMHURBAŞKANI

Avrupa’daki mali borç krizinden etkilenmiş ve bu sebeple bir süredir Mario Monti liderliğindeki teknokrat hükümetin başta bulunduğu 2013 yılının şubat ayında ülkede yapılan umumi seçimlerde hiç bir parti ve ittifakın hükümeti kuracak çoğunluğu elde edememesi, tıpkı senenin nisan ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimine de tesir etti.

Partiler henüz hükümet kurmak için aralarında anlaşamazken, kapıya dayanan cumhurbaşkanlığı seçimi de ayrı istifasını sunmuş Mario Monti hükümeti sebebi ile yönetilen ülkede ayrı bir belirsizliğe yol açtı.

Partilerin zar zor aralarından anlaşarak belirledikleri adayların kocaman seçici mecliste lüzumlu çoğunluğu sağlayamaması meclisteki sağ ve sol kanadın iki kocaman partisini bilindik bir ada yönlendirdi. Eski bir komünist olmasına rağmen sergilediği partiler üstü tutumla bir devir kendisi için "Militanı başımıza getirdiler" diyen merkez sağın önderi Silvio Berlusconi’nin de olur vermesiyle Giorgio Napolitano, kocaman konsensüsle ikinci defa bu göreve getirildi.

İkinci defa göreve getirilen Napolitano, ülkedeki politik belirsizliğin ekonomik krizi daha da tetiklememesi ve seçimlerin peşinden bir an öncelikle hükümetin kurulması için bu görevi ikinci defa kabul ettiğini ve krizden bir an öncelikle kurtulmak için partilerin net adımlar atmak gerektiğini belirterek, o devir meclisteki politik gruplara katı mesajlar vermişti.

İkinci 7 yıllık vazife çağı başlar başlamaz Napolitano, Şubat 2013’teki seçimi elde eden merkez solun çatı partisi Demokrat Parti (PD) ile rakibi merkez sağın çatı partisi (o dönemki adıyla) Silvio Berlusconi’nin Özgürlükçü Halk Partisi içinde PD’den Enrico Letta’nın liderliğinde geniş koalisyon hükümeti kurulmasına öncülük etti.

Letta’nın partisi PD içindeki liderlik yarışını elde eden Matteo Renzi’ye başbakanlık vazifesini bırakmak mecburiyetinde kalmasıyla Napolitano, 39 yaşındaki genç önder Renzi’ye hükümeti kurma vazifesini vermişti.

İkinci defa cumhurbaşkanı seçilmesiyle süre vakit bu mühim koltuğu işgal ettiğine dair yorumlara da maruz kalan Giorgio Napolitano, Renzi hükümetinin kurulmasından sonra ülkesinin AB Dönem Başkanlığını devredeceği aralık ayı sonundan, Mayıs 2015’te Milano’nun ev sahipliğinde başlayacak EXPO 2015 fuarı öncesi görevinden ayrılacağı gelişmeleri matbuatta yer almıştı.

Bu arada, Napolitano geçen ekim ayı sonunda bir devir mafyanın yaptığı suikast ve sabotajlarla gündemde bulunan Palermo kentinde süregelen ve 1990’lı yılların başında "devlet ile mafyanın görüştüğü"ne dair davada anlatım vererek, aktif görevdeyken anlatım sağlayan ilk cumhurbaşkanı şekilde da tarihe geçmişti.

CUMHURBAŞKANI TOTO

"Bir sonraki cumhurbaşkanı kim olmalı" tartışmalarına parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi Başkanı Laura Boldrini, "kadın cumhurbaşkanı olsun" önerisiyle katılırken, Boldrini’nin bu önerisine merkez sağa ve o ideolojinin mühim mümessillerinden Forza Italia Partisi Başkanı Silvio Berlusconi’ye yakınlığıyla adlandırılan Il Foglio gazetesi umumi yayın yönetmeni Giuliano Ferrara da destek verdi.

Quirinale’den önceki gün yapılan açıklamayla fitili ateşlenen cumhurbaşkanları adayları içinde ismi geçen eski başbakanlardan ve eski AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi,Corriere della Sera gazetesine verdiği demecinde, 2013’teki seçimin 4. turunda namzet gösterilmesine rağmen seçilmediği gün de dahil olmak üzere Quirinale’ye çıkmak bunun şeklinde bir düşüncesinin olmadığını anlatım etti.

İtalyan basınında "Cumhurbaşkanı toto" ismiyle anılan adaylar arasında, var Savunma Bakanı Roberta Pinotti, var Senato Başkanı Pietro Grasso, eski Dışişleri Bakanı Emma Bonino, eski Başbakan ve Anayasa Mahkemesi Yargıcı Giuliano Amato bunun şeklinde şahısların ismi geçiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.