İtalya-Fransa zirvesi

İtalya-Fransa zirvesi
İtalya Başbakanı Renzi: "Türkiye ile AB ilişkilerinde tüm çabalarımızı yeni bir sayfa açmak için kullanmaktan son derece memnunuz" - Fransa Cumhurbaşkanı Hollande: "Suriye’deki kırılgan ateşkesi kullanmalıyız, çünkü bir müzakere var. Yeterli olduğu kadarı

VENEDİK (AA) – İtalya Başbakanı Matteo Renzi, İtalya-Fransa zirvesinin sonunda Türkiye ile AB ilişkilerinde yeni sayfalar açmaktan memnun olduklarını söyledi.

Venedik’teki tarihi Dükalık Sarayı’nda 33’üncüsü gerçekleştirilen ve 13 Kasım’da Paris’teki organize terör saldırıları sırasında Bataclan konser salonunda yaşamını yitirenler arasında bulunan genç İtalyan araştırma görevlisi Valeria Solesin’e adanan İtalya-Fransa hükümetler arası zirveye, İtalya Başbakanı Renzi ve Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile ilgili bakanlar katıldı.

İki ülke arasındaki ilişkiler, uluslararası gündemde öne çıkan konuların ele alındığı ve yaklaşık 2 saat süren zirvenin ardından iki lider, ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında ilk sözü alan ev sahibi Renzi, Suriye, Libya ve sığınmacı krizini ele aldıklarını dile getirerek, “Sığınmacı krizi konusunda dün uzun, çok uzun ve de oldukça uzun bir AB zirvesi gerçekleştirdik. Özellikle de sığınmacı akınına ve Avrupa’nın gelecekte buna nasıl somut bir şekilde cevap verme ihtiyacı olduğunu tartıştık. Bütün tartışmaları göz önünde bulundurarak, Türkiye ile AB ilişkilerinde tüm çabalarımızı yeni bir sayfa açmak için kullanmaktan son derece memnunuz. Bununla birlikte aynı zamanda çok net ve kuvvetli şekilde basın özgürlüğünün, Fransa, İtalya, Avrupa’yı oluşturan değerlere inananlar için olağanüstü bir değer olduğunu söylemeliyim” diye konuştu.

Renzi, aralık ayında Fransa’nın ev sahipliğinde yapılan COP 21 İklim Konferansı’ndan çıkan ve Paris Anlaşması olarak anılan kararların nisan ayı ortasında BM’nin New York’taki merkezinde imzalanacağını da duyurdu.

-Hollande’ın açıklamaları-

Basın toplantısında konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Hollande da Suriye, Irak ve Libya’da dramların yaşandığını dile getirerek, “Bu zirve boyunca da dışişleri, savunma ve içişleri bakanlarımızla özellikle bu konular üzerinde çalıştık. Suriye’deki kırılgan ateşkesi kullanmalıyız, çünkü bir müzakere var. Yeterli olduğu kadarıyla yürütülen bir müzakere süreci var. Bu müzakere siyasi geçişle neticelenebilir. Herkesle konuştuk, dün Türk başbakanıyla da görüştük. Aynı zamanda Rusya ve ABD ile hatta İran ve Suudi Arabistan ile de irtibat kurduk” ifadelerini kullandı.
Terörizmin tek düşman olduğunu vurgulayan Fransa Cumhurbaşkanı, “Sadece bir düşman var o da terörizm. Suriye’de eğer başka müdahaleler olacaksa bunlar, DAEŞ’e karşı olmalı” dedi.

Hollande, “Harekete geçmek durumundayız. Avrupa harekete geçmeli. Bizim ülkelerimiz teröre karşı mücadele etmeli. Ülkelerimizi tehdit eden yabancı savacıların hareketlerini izlemeye gereksinim var” diye konuştu.
François Hollande, Libya’da hafta başında hayatını kaybeden İtalyan teknisyenler için başsağlığı diledi ve Libya’daki krizden Tunus’un da etkilendiğini belirterek, “Biz Tunus’a zaten yardım ediyoruz. Tunus, Arap Baharı’nın başarılı sembolü. Tunus da Libya krizinin riskine maruz kalıyor. Libya’daki sorunu çözmeye, DAEŞ ile mücadele etmeye gerek var” ifadelerini kullandı.

- Renzi ve Hollande soruları cevaplandırdı

Basın toplantısının soru cevap bölümünde Libya’ya ilişkin bir soru üzerine İtalya Başbakanı Renzi, “Tüm zorluklarına rağmen Libya’da bir hükümetin kurulması, Libya halkı için öncelikli olan şey” dedi.
Renzi, uluslararası toplumun da birlik hükümetinin güvenoyu alması için elinden geleni yapacağını ifade ederek, “Ama Libyalılar şunu bilmeliler ki, onlara tanınan zaman süresiz değil” ifadesini kullandı.
İtalya Başbakanı, ABD’nin 15 gün kadar önce Tunus’taki Bardo Müzesi saldırısını düzenleyen gruba Libya’da yaptığı hava saldırısından kendisine ve İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’ya haber verdiğini de söyledi.

-AB’ye ekonomi politikası mesajı

Fransa ve İtalya’nın AB kurucu ve öncü iki ülkesi olduğundan söz eden Hollande, Paris ve Roma’nın AB’nin ekonomi politikalarında istihdam ve büyümeye ağırlık vermenin, kendi öncelikleri olduğunu da söyledi.
Renzi de Avrupa’nın sayılarla, parametrelerle, kurallarla anılan bir yer değil, değerleriyle anılan bir yer olması gerektiğini kaydetti.

Bu arada, zirvede basın toplantısına geçilmeden önce iki ülke arasında gençlerin eğitimlerinden, ulaşım sektörüne ve çevre alanlarında işbirliklerini öngören anlaşmalara imza konuldu. İmzalanan anlaşmaların arasında iki ülkede de protestolara yol açan Torino ve Lyon arasındaki hızlı tren inşaatı çalışmalarının hızlandırılması da bulunuyor. İmzaların ardından iki lider ve bakanları aile fotoğrafı çektirdi.
Renzi ve Hollande, ikili görüşmelerinin ardından terör kurbanı Valeria Solesin’in ailesiyle de bir görüşme gerçekleştirdi.

- Zirve protesto edildi

Öte yandan, zirve öncesinde kanallarıyla ünlü Venedik kentinde, İtalya-Fransa zirvesi protesto edildi. İtalya’nın Torino ile Fransa’nın Lyon kentleri arasında yapımı süren yüksek hızlı tren hattını protesto eden bir grup, kentin kanallarında kiraladıkları botlarla protesto eylemi gerçekleştirdi. Protestocu gruba, polis jet-ski ve motorlarıyla müdahale etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.