İtalya-Japonya zirvesinden G7 Zirvesi’ne mesaj

İtalya-Japonya zirvesinden G7 Zirvesi’ne mesaj
- İtalya Başbakanı Renzi: “ABD, Avrupa ve uluslararası senaryolara bakıldığında, G7 Zirvesi'ni fevkalade değerlendirmeye ihtiyaç var” - Japonya Başbakanı Abe: “G7 ülkeleri olarak yapısal reformları hızlı şekilde hayata geçirmeliyiz”

ROMA (AA) – İtalya Başbakanı Matteo Renzi ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe, ay sonunda Japonya’da yapılacak gelişmiş 7 ülkenin bir araya geleceği G7 Zirvesi'nden, dünya ekonomisinde yapısal reformların hızlandırılmasına güçlü bir mesaj vermek için fırsat olduğunu dile getirdi.

İtalya-Japonya ilişkilerinin başlangıcının 150. yıl dönümü sebebiyle Floransa kentindeki ikili zirvede, Renzi ve Abe, ay sonunda yapılacak G7 zirvesini ve iki ülke ilişkilerini ele aldı.
Basın toplantısında konuşan ev sahibi ülke Başbakanı Renzi, bir aydan az bir süre kala G7 Zirvesi'nin büyük önem taşıdığını ve Abe liderliğindeki Japonya’nın bu işin altından başarıyla kalkacağını dile getirerek, “ABD, Avrupa ve uluslararası alandaki senaryolara bakıldığında, G7 Zirvesi'ni fevkalade değerlendirmeye ihtiyaç var. Biz Japonya’nın yanındayız” dedi.

150. yılına giren iki ülke ilişkilerine de değinen ev sahibi Başbakan Renzi, Japonya ile 360 derecelik partnerlik ilişkisine sahip olduklarını belirterek, “Dostluk seviyemiz bizim için gurur vesilesi. Hitachi’den başlamak üzere Japonya’nın İtalya’daki yatırımlarını arttırmayı ele aldık.” dedi.

Matteo Renzi, ülkesinin ilerleyen günlerde önemli konukları ağırlamayı sürdüreceği bilgisini vererek, Perşembe günü Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile Roma’da öğle yemeğinde bir araya geleceğini, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’ün İtalya seyahatlerinin gündemde olduğunu belirtti.

Konuk Başbakan Shinzo Abe de “Bugün Matteo ile görüşmemizde, G7 ülkelerinin esnek maliye politikalarıyla desteklenen yapısal reformlarla mevcut krizlerin üstesinden gelebileceği, gelecek krizleri engelleyebileceği ve küresel ekonomiyi canlı tutabileceği görüşlerimizi paylaştık.” dedi.
Abe, G7 zirvesinden güçlü mesaj çıkması gerektiği kadar bunlara aynı şekilde güçlü karşılıklar almaları gerektiğini de ifade etti.

İtalya Başbakanı Renzi ile zirvenin başarılı geçmesi için çalışacağını söyleyen Abe, küresel terör tehdidi ve düzensiz göç fenomenine cevap verebilmeleri için demokrasi, hukuk, insan haklarını ekonomi perspektifiyle tartışmaları gerektiğini söyledi.

Renzi ve Abe basın toplantısının ardından birlikte öğle yemeği yerken, daha sonra birlikte basın toplantısının yapıldığı tarihi Vecchio Sarayı, Uffizi Galeris, Pitti Sarayı ve Vasari Koridoru’nu gezdi.

İtalya’daki temaslarını tamamlayan Japonya Başbakanı Abe, Floransa’dan Fransa’nın başkenti Paris’e geçti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.