İtalya ve Mısır arasındaki “Regeni” krizi büyüyor

İtalya ve Mısır arasındaki “Regeni” krizi büyüyor
İtalyan öğrenci Regeni’nin Mısır'daki şüpheli ölümünün aydınlatılmasını isteyen İtalya, Kahire Büyükelçisi’ni istişareler için çağırma kararı aldı

ROMA (AA) – İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, İtalyan öğrenci Giulio Regeni’nin ölümünün aydınlatılması hususunda ilerleme kaydedilememesi nedeniyle Kahire Büyükelçisi’ni istişareler için çağırma kararı aldı.

İtalya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Bakan Gentiloni’nin, Kahire’deki İtalyan büyükelçisi Maurizio Massari’nin istişarelerde bulunmak üzere Roma’ya çağrılması talimatını verdiği bildirildi.

Açıklamada, bu kararın, olayı soruşturan Mısırlı savcıların, konuya bakan İtalyan meslektaşlarıyla Roma’da dün ve bugün yaptıkları görüşmeleri takiben geldiği belirtilirken, “barbarca işlenen Regeni cinayetinde hakikate ulaşmak için acil bir değerlendirme yapılmasına ihtiyaç olduğu” ifade edildi.

İtalyan haber ajansı ANSA da haberi, “Savcı ve müfettişler arasındaki zirve başarısızlıkla sonuçlandı. İtalya, büyükelçisini çağırdı” başlığıyla duyurdu. Söz konusu haberde, Mısırlı savcıların ve emniyet yetkililerinin iki gündür verdiği bilgilerin olayın aydınlatılması için İtalyan muhatapları tarafından yeterli bulunmadığı ve bu nedenle de İtalyan tarafının görüşmeden hayal kırıklığıyla ayrıldığı belirtildi.

İki ülke yetkilileri arasındaki görüşmelerin başarısızlıkla sonlanması ve İtalya'nın büyükelçisini çağırması İtalyan basınının bir numaralı gündem maddesi oldu.

Kahire'de 25 Ocak devriminin 5. yıl dönümünde kaybolan Cambridge Üniversitesi öğrencisi 28 yaşındaki İtalyan genç Giulio Regeni, Kahire-İskenderiye yolunda ölü bulunmuştu. O dönem, cesedi gören İtalya'nın Kahire Büyükelçisi Massari, gencin vücudunda çok sayıda darp izi ve yanma belirtileri bulunduğunu bildirmişti.

Ocak ayından bu yana İtalya-Mısır ilişkilerinin dönem dönem gerilmesine yol açan süreçte son olarak, İtalya’da Dışişleri Bakanı Gentiloni, hafta başında parlamentoda yaptığı konuşmada Mısırlı savcıların Roma ziyaretinin içinin dolu olması aksi takdirde karşı yaptırımlarının hazır olduğunu belirtmiş, Mısır’dan ise bunun süreci daha da karmaşık hale getireceği uyarısı gelmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.