İtalya yarın sandık başına gidiyor

İtalya yarın sandık başına gidiyor
İtalyanlar, ülke kıyılarında doğalgaz ve petrol arama-çıkarma faaliyetlerinin iptal edilip edilmemesine yönelik referandumda yarın sandık başında olacak- Yaklaşık 50 milyon seçmeni ilgilendiren halk oylamasına katılımın yüzde 50’nin altında olması durumun

ROMA (AA) - İtalya’da halk yarın, ülke kıyılarında 12 deniz mili içerisinde yer alan doğalgaz ve petrol arama-çıkarma faaliyetlerine süresiz izin veren çevre kanunun iptali için yapılacak referandumda oy verecek.

Ülkede, Matteo Renzi liderliğindeki koalisyon hükümetinin Aralık ayında çıkardığı bütçe yasasında yer alan, İtalya sahillerinde 12 deniz mili açığına kadar doğalgaz ve petrol arama faaliyeti yapan şirketlere sözleşmeleri sona erse de doğal kaynak çıkmaya devam ettiği sürece faaliyetlerini sürdürme yetkisi veren madde, yarınki referandumda halka sorulacak.

Referandum kararı, ülkede ilk kez izlenen bir yöntemle denize kıyısı bulunan 9 bölgenin Anayasa Mahkemesine başvurmasıyla alındı.

Referandumda, halka, hükümetin çıkardığı yasanın ilgili maddesinin, iptal edilip edilmemesi sorulacak. Yarın yerel saatle 07.00’de başlayıp, akşam 23.00’te sona erecek oylamada, “Evet” oylarının kazanması durumunda, İtalyan sahillerinin 12 deniz mili içinde bulunan sondaj platformları en hızlı sürede kaldırılacak. “Hayır” oylarının fazla çıkması durumunda ise mevcut yasaya dokunulmayacak ve her şey eskisi gibi kalacak.

Yaklaşık 50 milyon seçmeni ilgilendiren halk oylamasına katılımın yüzde 50’nin altında olması durumunda ise oylama geçersiz sayılacak.

- Oylama öncesi ülkedeki son durum -

Başbakan Matteo Renzi ve lideri olduğu merkez solun çatı partisi Demokrat Parti, Aralık ayında çıkardıkları yasayla, aslında bu konunun uzun vadede çözüleceğini ve şu an için referanduma gitmenin gereksiz olduğu tezini savunuyor. Başbakan Renzi, bu nedenle kendi seçmen tabanına sandığa gitmeme çağrısı yapıyor. Renzi, oylamanın 11 bin işçinin hayatını yakından ilgilendirdiğini ve onların gelirini riske attığını savunuyor.

Parti içi muhalefet ve diğer siyasi partiler de Renzi liderliğindeki Demokrat Parti’yi oylamaya katılmama çağrısı yaptığı için eleştiriyor.
Anamuhalefetteki 5 Yıldız Hareketi eleştirilerini bir adım ileri taşıyarak, halk oylamasının boykot edilmesi yönünde tavır alan Başbakan Renzi hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Paolo Grossi de referandumların ülke yönetiminde halkın doğrudan yönetime katılmasını sağlaması bakımından önemli olduğunu, dolayısıyla bir vatandaşlık görevi kapsamında oy verilmesi gerektiğini bildirdi.

Çevre örgütleri ve sol partiler, sondaj faaliyetlerinin İtalyan sahillerinin doğal güzelliğini ve turizmi mahvedeceği savından hareketle söz konusu yasanın iptali için halkı, “Evet” oyu vermeye çağırıyor.

Ülkede son referandum 2011 yılında nükleer enerji başta olmak üzere suyun özelleştirilmesi ve başbakan ile bakanlara geçici süreli dokunulmazlık sağlanıp sağlanmaması konularında yapılmıştı. Her konu başlığı için ayrı ayrı oy atılan o dönemki referandumda İtalyanlar, suyun özelleştirmesine, nükleer enerjiye, başbakan ve bakanlara geçici dokunulmazlık verilmesine karşı çıkmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.