İtalya’da muhalif liderden cumhurbaşkanına hakaret

İtalya’da muhalif liderden cumhurbaşkanına hakaret
İtalya'daki Kuzey Birliği Partisi lideri Salvini'nin, Cumhurbaşkanı Mattarella'ya hakaret etmesi, siyasi çevreler tarafından tepkiyle karşılandı

ROMA (AA) - İtalya’da ayrılıkçı ve göçmen karşıtı tezleriyle bilinen Kuzey Birliği Partisi lideri Matteo Salvini'nin, Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’ya "satılmış" diyerek hakaret etmesi ülkede gündem olurken, siyasilerden de tepki topladı.

Salvini, Facebook üzerinden yaptığı paylaşımda, Cumhurbaşkanı Mattarella'nın, açılışını yaptığı Verona kentindeki şarap fuarında, İtalyan şaraplarının ihracattaki başarısıyla ülke sınırlarının aşıldığı, eskisi gibi kapalı olunmadığı yönündeki sözleriyle ilgi olarak, "Göçmenlere, ülkeye gelmeleri yönünde çağrıda bulunuyor. Bunu ayıkken söylediyse sadece bir yorum yapabilirdim. O, suç ortağı ve satılmış." diye yazdı.

Başbakan Matteo Renzi ise bugün katıldığı şarap fuarında, Salvini'nin paylaşımını, cumhurbaşkanının katıldığı etkinliği, polemik yaratmak için fırsat olarak gören dar görüşlü bir politika olarak değerlendirdi.

Senato Başkanı Pietro Grasso da cumhurbaşkanına yönelik hakaretin kabul edilemez olduğunu belirterek, Salvini’nin siyaset ile hakareti ayıran sınıra saygı duymayı öğrenmesi gerektiğini ifade etti.

Salvini ise ülke gündeminde oldukça tartışılan ve siyasi çevrelerce eleştirilen paylaşımının ardından bir açıklama daha yaparak, "Cumhurbaşkanı, sınırların açık olmasından bahsedeceğine halkını, ülkesini ve vatandaşlarının haklarını korumalıdır. Ben böyle bir cumhurbaşkanı tanımıyorum" dedi.

Hakkında yasal süreç başlatılıp başlatılmayacağını önemsemediğini belirten Salvini, özür dileyecek taraf olmadığını, aksine cumhurbaşkanı ve başbakanın İtalyanlardan özür dilemesi gerektiğini savundu.

Öte yandan, yerel basının Cumhurbaşkanlığı Sarayı Quirinale'den dayandırdığı haberlerde, Cumhurbaşkanı Mattarella'nın şarap fuarında yaptığı konuşmanın, sadece ülkenin şarap ihracatına yönelik mesajlar içerdiği belirtildi.

Mattarella, İtalya’nın Verona kentinde, ülke şaraplarının ihracatını teşvik etmek amacıyla açılışı dün gerçekleşen Vinitaly Fuarı'na katılmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.