İtalya’daki referandum

İtalya’daki referandum
Oy verme işleminin sürdüğü referanduma katılım düşük düzeyde seyrediyor

ROMA (AA) – İtalya’da, ülke açıklarında petrol ve doğalgaz çıkaran şirketlere süresiz izin veren kanun maddesinin iptal edilip edilmesi için düzenlenen referandumda oy verme işlemi sürerken, katılımın düşük kaldığı kaydedildi.

İçişleri Bakanlığı’ndan açıklanan verilere göre, yaklaşık 50,6 milyon seçmenin bulunduğu halk oylamasına yerel saatle 19.00 itibariyle katılım yüzdesi 23,48 olarak ölçüldü.

Oy verme işleminin yerel saatle 23.00’te (TSİ 00.00) sona ereceği referandumda, katılımın yüzde 50’nin altından kalması durumunda halk oylaması geçersiz sayılacak.

Hükümetin aralık ayında çıkardığı bütçe yasasında yer alan, İtalya karasularında 12 deniz mili açığa kadar doğalgaz ve petrol arama faaliyeti yapan şirketlere sözleşmeleri sona erse de doğal kaynak çıkarmaya devam ettikleri sürece faaliyetlerini sürdürme yetkisi veren maddenin iptal edilip edilmemesinin sorulduğu referandumda, katılımın yüzde 50’yi aşması durumunda, “Evet” ya da “Hayır” oylarından hangisinin çok olduğuna bakılacak. “Evet” oyları kazanırsa söz konusu yasanın ilgili maddesi iptal edilerek, sondaj platformları kaldırılacak. Aksi olur ve “Hayır” oyları kazanırsa ilgili yasal düzenleme eskisi gibi kalacak.

Referandumda, oy verme işlemi yerel saatle 23.00’te (TSİ 00.00) sona erecek.

Başbakan Matteo Renzi ve parlamentoda en çok sandalyesi bulunan Demokrat Parti, oylamada çekimser kalacaklarını ve sandığa gitmeyeceklerini açıklayarak, tabanından da halk oylamasına katılmama çağrısı yapmıştı.

Muhalefet ise Başbakan Renzi’yi halkı demokratik hakkını kullanmamaya teşvik etmekle eleştirmişti.
Çevre örgütleri ve sol partiler, sondaj faaliyetlerinin sahillerin doğal güzelliğini ve turizmi mahvedeceği savından hareketle maddenin iptali için halka "Evet" oyu vermesi çağrısı yapmıştı.

Bu arada, Başbakan Renzi’nin sandığa gitmeyin çağrısına karşılık, Renzi’nin partisinden olan parlamentonun üst kanadı Cumhuriyet Senatosu Başkanı Pietro Grasso ile bir başka sol partiden olan parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi Başkanı Laura Boldrini’nin referandumda oy kullanması dikkati çekti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.