İtalya'dan Arjantin'e 18 yıl sonra Başbakan düzeyinde ilk ziyaret

İtalya'dan Arjantin'e 18 yıl sonra Başbakan düzeyinde ilk ziyaret
BUENOS AİRES (AA) - Arjantin'e resmi bir ziyaret gerçekleştiren İtalya Başbakanı Matteo Renzi, 18 yıl sonra bu ülkede başbakanlık düzeyinde resmi temaslarda...


BUENOS AİRES (AA) - Arjantin'e resmi bir ziyaret gerçekleştiren İtalya Başbakanı Matteo Renzi, 18 yıl sonra bu ülkede başbakanlık düzeyinde resmi temaslarda bulunan ilk lider oldu.

Başkent Buenos Aires’teki Devlet Başkanlığı Sarayı Casa Rosada’da ikili bir görüşme gerçekleştiren Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri ve Renzi, daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Liderler ikili görüşmede enerji, gaz, ulaşım, ticaret ve teknoloji gibi konuların gündeme geldiğini söyledi.

Renzi, son 18 yıldır Arjantin’i ziyaret eden bir İtalyan Başbakan olmamasını “delice” olarak nitelendirdi.

Mart ayında İtalya Kültür Bakanı’nın Arjantin’e bir ziyaret gerçekleştireceğini belirten Renzi, bu ziyarette iki ülke arasında 300 İtalyan iş adamının katılımıyla haziran ayında düzenlenecek ortak bir toplantının koordine edileceğini ifade etti.

İtalya Başbakanı, İtalya ve Arjantin’in ortak geçmişlerine rağmen ortak bir rol üstlenememesini “absürt” olarak değerlendirdi.

Macri de görüşmede, ülkeye yeni yatırımların taşınması, yenilenebilir enerji ve demiryolu sektörü konularına da özellikle odaklandıklarını vurguladı. İtalya ile uyuşturucu kaçakçılığına karşı mücadelede işbirliği yapmak istediklerini belirten Macri, terörle mücadele konusunda da birlikte hareket edeceklerini söyledi.

Renzi’nin ziyareti Arjantin’in hükümetinin ülke borçlarının ödenmesi konusunda İtalyan kreditörlerle anlaşmaya varmasından hemen sonra gerçekleşti.

Arjantin’deki temaslarına dün başlayan İtalya Başbakanı Renzi, 10 Aralık’ta resmi olarak göreve gelen Macri’nin Casa Rosada’da kabul ettiği ilk yabancı lider oldu.

Uluslararası siyasette temasları hızlandırmayı hedefleyen Macri, 25 Şubat’ta da Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ı kabul edecek.

Renzi’nin ziyaretinde en önemli gündem maddelerinden biri olduğu belirtilen Güney Amerika Ortak Pazarı (MERCOSUR) ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki olası serbest ticaret anlaşması konusunun Hollande’ın da gündeminde olacağı belirtiliyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.