İttifak Teklifi İçin Alt Komisyon İstedi

İttifak Teklifi İçin Alt Komisyon İstedi
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM Anayasa Komisyonu üyesi Erkek:"Seçim ittifakını öngören kanun teklifinde düzeltilmesi gereken çok önemli hususlar var. Bir alt komisyon kurulması gerekir. Bu şekilde Meclisten geçerse demokrasi ve temsilde adalet ağır d

TBMM (AA) - MELTEM ÖZTÜRK - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM Anayasa Komisyonu üyesi Muharrem Erkek, seçim ittifakını öngören kanun teklifinde düzeltilmesi gereken çok önemli hususlar olduğunu, bir alt komisyon kurulması gerektiğini savunarak, "Bu şekilde Meclisten geçerse demokrasi ve temsilde adalet ağır darbe alır." dedi.

Erkek, AK Parti ile MHP'nin imza attığı, seçim ittifakının önünü açan Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifine ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

12 Eylül darbe hukukuyla getirilen yüzde 10'luk seçim barajının büyük bir demokrasi ayıbı olduğunu belirten Erkek, ittifak yapanların 12 Eylül darbe hukukunun bu demokrasiye aykırı uygulamalarıyla yürümeyi tercih ettiğini, demokrasiye ağır darbe vurulduğunu öne sürdü.

Erkek, ittifaka giren parti yüzde 1 oy da alsa barajı aşmış sayılacağını, ancak seçime tek başına giren yüzde 9,9 oy alan partinin bir milletvekili dahi çıkaramayacağına dikkati çekerek, bunun temsilde adaleti tamamen yok ettiğini vurguladı.

Referandumdan önce, "İstikrar sorunu olmayacak, hükümet dışarıdan atanacak" denildiğini aktaran Erkek, "Seçilecek cumhurbaşkanı, bakanları Meclis dışından atayacak. Bu bakanlar için Mecliste güven oylaması yapılmayacak. Hükümet dışarıdan oluşacak. Meclisin içinden hükümet oluşmayacaksa bu baraj korkusu neden? Bırakın bütün partiler Meclise temsilci sokabilsin. Amaç demokrasiyi yok etmek, temsilde adaleti yok etmek." diye konuştu.

Erkek, bu uygulamanın, ittifaka girsin girmesin, zaman içinde küçük partileri yok edeceğini, hatta ittifak içine giren MHP'nin de varlığını son bulduracağını öne sürdü.

-"Temelinde pazarlık var"

"Sandık çevrelerinde, sandığın bulunduğu yerde siyasi partilerin, sivil toplumun katılımını artırmak yerine sandık bölgesinden uzaklaştırmak niye?" sorusunu yönelten Erkek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Birilerinin iktidarının devamı için düşünülmüş olabilir ama bu ittifakın temelinde maalesef pazarlık var. Pazarlıklarla yapılan siyaset ilkeli değildir. 'Siz benim yüzde 50 artı 1 almamı sağlayın, ben de sizin parlamentoya girmenizi sağlayayım.' Yüzde 10 seçim barajı, iktidar tarafından şantaj olarak kullanılıyor. Bu demokrasi ayıbıyla devam ediyor. Tüm bu demokrasiye aykırı uygulamalar kısa vadede birilerinin lehine işlese de uzun vadede memlekete ve bu kişilere zarar verecektir. Çağdaş demokrasilerde ittifaklar olabilir, ancak tek listeyle giriyorlar. İttifakta samimiysen o zaman ittifakın listesi olması lazım. İttifak listesinde yer almayan, tek başına seçime giren parti için baraj düşürülsün, temsilde adalet sağlansın. Bu düzenlemeleri yapanlar zaman içinde görecekler ki memleketin hayrına değil."

Teklifin TBMM Anayasa Komisyonunda salı günü başlayacak görüşmelerinde ciddi bir şekilde mücadelelerini yapacaklarını, tavırlarını ortaya koyacaklarını dile getiren Erkek, demokrasiye uygun, temsilde adaletin sağlanması için gerekli değişikleri önereceklerini belirtti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erkek, teklif için Anayasa Komisyonunda bir alt komisyon kurulmasını önererek, burada ciddi, ayrıntılı şekilde tartışılması, uzmanların, barolar birliğinin, meslek odalarının, üniversitelerin hukuk ve siyaset bilimi kürsüleri temsilcilerinin çağrılması gerektiğini kaydetti.

Erkek, teklifte düzeltilmesi gereken çok önemli hususlar olduğunu ileri sürerek, "Bu şekilde Meclisten geçerse demokrasi ve temsilde adalet ağır darbe alır. Demokrasi askıda. O halde iktidarın amacı demokrasi, temsilde adalet değil, saray, tek adam rejimini tahkim etmek. Bu düzenlemeden bunu anlıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.




Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.