İyi kolesterolü artıran, kalp krizi ve felç riskini azaltan 6 gıda

İyi kolesterolü artıran, kalp krizi ve felç riskini azaltan 6 gıda
 Muhabir
İyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterol düzeylerinin mümkün olduğu kadar yüksek tutulması önerilmektedir. Bu durum feçl riskini de azaltır. İyi kolesterol olarak bilinen HDL seviyenizi artıran 6 besin..

Düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol (LDL kolesterol), “kötü” kolesterol olarak bilinir. Değerin yükselmesi durumunda fazla protein damar duvarlarına plak şeklinde yerleşir. Bu durumda kalp krizi ve felç gibi sağlık sorunları da oluşabilir.

LDL kolesterolün zıddı olan "iyi" kolesterol olarak kabul edilen yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterol HDL'dir. Bu nedenle, LDL kolesterol düzeylerinin aksine, HDL kolesterol düzeylerinin mümkün olduğu kadar yüksek tutulması önerilir.

Aşağıdaki altı gıdayla iyi HDL kolesterolünüzü artırabilirsiniz:

Keten tohumu: Keten tohumunda doğal olarak kan basıncını düşüren omega-3 yağ asitlerinin yanı sıra lignanlar da bulunur. Bu lif benzeri bitki maddeleri zararlı kolesterolü bağlayıp uzaklaştırarak keten tohumlarını gerçek kolesterol düşürücü maddeler haline getirir.

Tam tahıllar: Tam tahıllı ürünler, sizi daha uzun süre tok tutmak ve kilo vermenize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda değerli lifleri sayesinde kandaki kolesterol düzeyinin dengelenmesine de yardımcı olur. Ayrıca içerdiği ikincil bitkisel maddeler de doğal kolesterol düşürücü olarak kullanılmaktadır.

Yağlı balıklar: Somon, uskumru veya ton balığı, omega-3 ve omega-6 gibi birçok doymamış yağ asidi içeren balık türleri arasındadır. Bunlar iyi HDL kolesterolün değerini arttırır ve aynı zamanda LDL kolesterol seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olur.

Avokado: Yeşil meyve, sağlığı geliştiren birçok bileşen içerir ve yalnızca kilo vermenize yardımcı olmakla kalmaz. Vitaminler, kalsiyum ve potasyum açısından da zengindir ve kandaki kolesterol seviyelerini dengelemeye yardımcı olan iyi yağ asitleri sağlar.

Bitkisel yağ: Sağlıklı yağlar dengeli beslenmenin bir parçasıdır. Ayrıca zeytin, kenevir veya ayçiçek yağı gibi çoklu doymamış yağ asitleri bakımından zenginleştirilmiş bitkisel yağlar vücutta kolesterol üretimini uyarabilir. HDL kolesterol düzeylerini yükseltir ve LDL kolesterolün azalmasını sağlarlar .

Kuruyemişler: Çok fazla yağ içermelerine rağmen yine de kolesterol seviyelerini dengelemeye yardımcı olabilirler. Miktar çok önemlidir. Örneğin günde sadece beş ceviz kolesterol seviyesini düşürmek için yeterlidir. İçerdiği doymamış yağ asitleri, zararlı kolesterolün emilimini engeller.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.