İzmir'de "Türk-Yunan buluşması"na doğru

İzmir'de "Türk-Yunan buluşması"na doğru
İZTO Başkanı Demirtaş:- "Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın 8 Mart'ta İzmir'deki buluşması umut ediyorum ki Selanik ile İzmir arasında gemi seferlerinin başlamasına vesile olur"- "Dileğimiz, buluşma sırasında Yunanistan ta

İZMİR (AA) - EFSUN YILMAZ - İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, "Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın 8 Mart'ta İzmir'deki buluşması umut ediyorum ki Selanik ile İzmir arasında gemi seferlerinin başlamasına vesile olur" dedi.

İZTO Başkanı Demirtaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk-Yunan İş Konseyi'nin gelecek hafta İzmir'de iki ülkenin başbakanlarının ve bakanlarının katılımıyla gerçekleştirileceğini söyledi.

Yunanistan ile ilişkilerin gelişmesi için büyük çaba gösterdiklerini ve "en çok ticaret en yakın komşu ile yapılır" prensibi ile hareket ettiklerini ifade eden Ekrem Demirtaş, "İki ülkenin ticaretinde 6 milyar dolarlara geldik. Türkiye, komşu Yunanistan'ın bir numaralı ekonomik partneri. İnanıyorum ki geniş katılımlı bu toplantıda imzalanacak mutabakatlar bizim çalışmalarımızın da yolunu açacaktır" dedi.

Türkiye ve Yunanistan arasında ulaşım olanaklarının arttırılması taleplerini daha önce de dile getirdiklerini ifade eden Demirtaş, Türk Yunan İş Konseyi sayesinde deniz ve havayolu bağlantılarının sağlanabileceğini aktardı.

- "Yunan tarafı da çok istekli"

Ege Denizi'nin dünyanın en güzel coğrafyasında yer aldığını dile getiren Demirtaş, her iki yakasında dost ülkelerin bulunduğu bu denizin ticari olarak daha iyi kullanılabileceğini belirtti.

Dostluk ve ticaretin geliştirilebilmesi için iki ülke arasında hava ve deniz ulaşımının iyileştirilmesi gerektiğine dikkati çeken Demirtaş, şöyle konuştu:

"Bu işin olmazsa olmazı gemi ve uçak seferlerinin yapılmasıdır. Uçak konusunda Atina ve Selanik bağlantımız var. Selanik bağlantısı kesintiye uğradı ama nisan ayında yeniden başlayacak. Deniz yolundan Selanik ile bağlantı Sayın Başbakanımızın dışişleri bakanlığı sırasında ifade ettiği gibi mutlaka gerçekleştirilmelidir. Biz de konuyu takip ediyoruz, Yunan tarafı da çok istekli. Şu anda bu hatta gemi koymak isteyen 4 armatör var. Selanik'in İzmir'e bağlantısı, İzmir'in Avrupa'ya bağlantısı olacaktır. Karayoluna göre bu yol çok daha faydalı olacaktır."

Davutoğlu ve Çipras'ın 8 Mart'ta İzmir'deki buluşmasının da Selanik ile İzmir arasında gemi seferlerinin başlamasına vesile olabileceğini belirten Demirtaş, "Dileğimiz, buluşma sırasında Yunanistan tarafından sefere konulacak geminin İzmir Limanı'na gelmesidir. Bu mutlu olayın tanığı da her iki ülkenin başbakanı olabilir" diye konuştu.

- Yasa dışı geçişler

Yunanistan ve Türkiye arasında görüşülecek en önemli konulardan birinin de "sığınmacılar" olduğuna dikkati çeken Ekrem Demirtaş, sığınmacılar konusunda öncelikli meselenin de "ticari" değil, "insani" olduğunu vurguladı.

Demirtaş, şunları kaydetti:

"Sığınmacı konusu yürekler acısı. Sahil güvenlik ekiplerinin denize düşmüş insanları toplayıp Çeşme'ye, Dalyanköy'e götürdüğünü görüyoruz. İnsanlar çocuklarını riske atarak yola çıkmak zorunda kalıyorlar. Bu konuda bütün insanlığın yardımcı olması gerekiyor. Her iki ülkenin turizmi de bu konuda büyük yara aldı. Yunan adaları çok etkilendi. Konunun en iyi şekilde çözümlenmesi gerekiyor. Türkiye bu konuda büyüklüğünü gösterdi. Yardımca ihtiyacı olanın yanında yer aldı."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.