İzmirli turizmcilerin destek beklentisi

İzmirli turizmcilerin destek beklentisi
ETİK Başkanı İşler: - "KDV ve ÖTV gibi vergi konularında iyileştirmeler ve bazı esneklikler tanınmasını, İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nın aktarma merkezi olmasını, çevre ülkelerdeki iç savaş ve sığınmacı sorunu ile bozulan imajın tanıtım atağı ile düze

İZMİR (AA) - Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Konfederasyonu (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, Türk turizm sektörünü 2016 yılında zor bir yılın beklediğini belirterek, diğer sektörlere sağlanan bazı kolaylıkların turizm sektörünü de sağlanmasını istedi.

Balçova ilçesinde bir otelde düzenlenen basın toplantısında sektörün sorunlarına dikkati çeken İşler, sorunlarla çözüm önerilerini ve bazı taleplerini dile getirdi.

Sektörü rahatlatması için 11 talebi olduğunu ifade eden İşler, Avrupa Birliği'nin Suriyeli sığınmacılar için Türkiye'ye vereceği 3 milyar avro yardıma ek olarak, Türkiye'ye turist göndermesi gerektiğini kaydetti. İşler, devletin tarımda don zararının yaşandığı yıllarda üreticiye sağladığı desteği, bu yıl zor bir sezon geçiren turizm sektörüne de sağlaması talep ederek, "Don gibi olumsuz hava koşullarında çiftçinin kredi ve borçlarının ertelenmesi gibi bize de benzer kolaylıklar sağlansın" diye konuştu.

İşler, turizmdeki daralmayla sektördeki istihdamın da gerilediğine işaret ederek, "Geçtiğimiz yıla oranla daha şimdiden İzmir'de 2 bin, ülke genelinde ise 150 bin kişi işsiz kaldı. Bu sayı mayıs ayına doğru 500 bini bulabilir" dedi.

İzmir Adnan Menderes Havaalanı'nın dış hatlarda verimli kullanılamadığını savunan İşler, şunları söyledi:

"Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Binali Yıldırım, İzmir ile ilgili 35 projesini açıklamıştı. Şimdi kendisinden İzmir'i yurt dışı uçuşlarda aktarma merkezi yapacak 36'ncı projeyi istiyoruz. Türkiye'nin üçüncü büyük şehri olan ve İstanbul ile yarışabilecek tek kent olan İzmir'in dünya ile bağlantısı için yurt dışı doğrudan uçuşlar mutlaka konulmalı. Sayın Bakanımız Yıldırım, 36'ıncı proje ile İzmir'i hub olarak ilan etsin. Kendisinin bakan olduğu bu dönemde İzmir'in de hub yapılacağından hiç kuşkumuz yok. KDV ve ÖTV gibi vergi konularında iyileştirmeler ve bazı esneklikler tanınmasını, İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nın aktarma merkezi olmasını, çevre ülkelerdeki iç savaş ve sığınmacı sorunu ile bozulan ülke imajının tanıtım atağı ile düzeltilmesini ve diğer sektörlere sağlanan kolaylıkların turizm sektörünü de verilmesini istiyoruz."

- Sektörün 11 talebi

İşler, hükümetten ve yerel yönetimden sektörle ilgili 11 talepleri olduğunu ifade ederek, talepleriyle ilgili şunları belirtti:

"Yabancı ülkelerden ülkemizdeki belli havaalanlarına gelen uçaklara verilen 6 bin dolarlık destek olumlu ancak İzmir'e gelen sadece tarifesiz uçaklara bu destek veriliyor. Bu destek tarifeli uçaklara da verilsin. Vergisel konularda iyileştirmeler istiyoruz. Bazı vergiler rakip ülkeler seviyesine çekilsin ve bazı vergiler ötelensin. Bizler de bir anlamda ihracat yaptığımız için ihracatçıların faydalandığı KDV muafiyetinden yararlanalım. Yurt dışına çıkışlarda tanıtım harcı alınsın. Kamu spotları yapılarak iç turizm hareketlendirilsin. AB'den sığınmacı sorununa destek amacıyla gelecek para yardımına turist kotası da eklensin. Bu sayılar anlaşmaya dahil edilsin turizm konaklama yasası çıkarılsın ya da 2634 sayılı yasa değiştirilsin. Turizm tahsisli tesislerin 2016 yılı için tahsis bedelleri ya yüzde 50'ye indirilsin ya da bu yıl alınmasın. Sektörün bankalara olan borçları ötelensin ve vatandaşa tatil kredisi verilsin. Turizm Teşvik Yasası güncelleştirilsin. İç pazarın arttırılması için önemli sanatçılar, sporcular ve önemli isimlerin desteğiyle kamu spotları hazırlanıp yayımlanmalı."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.