İzmit Körfezi'ndeki "Zemin Çökmeleri" Araştırılacak

İzmit Körfezi'ndeki "Zemin Çökmeleri" Araştırılacak
Kocaeli Üniversitesi tarafından başlatılan TÜBİTAK destekli proje kapsamında, İzmit Körfezi'ndeki düşey yönlü yer değişmeleri araştırılacak- Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Erener:- "Proje sonunda elde edilen bilgilerle, bölgesel planlama ve iyileştirme çalışma

KOCAELİ (AA) - Kocaeli Üniversitesi'nde (KOÜ) deprem risk bölgelerinin belirlenmesi, erken uyarı imkanlarının geliştirilmesi, can ve mal kaybının önlenmesi amacıyla İzmit Körfezi'ndeki düşey yönlü yer değişmeleri araştırılacak.

Üniversitenin Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Mühendislik Fakültesi Harita Bölüm Başkanı Doç. Dr. Arzu Erener'in yürütücülüğündeki proje kapsamında elde edilecek veriler, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile paylaşılacak.

İki kurum arasındaki iş birliğiyle hem araştırma alanındaki risk bölgeleri belirlenecek hem erken uyarı imkanları geliştirilecek hem de can ve mal kayıpları önlenecek veya etkileri azaltılacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Erener, proje ile Gölcük ve İzmit Körfezi çevresinde yüzey yer değiştirme ve hareket oranlarının zamana bağlı gözlemleneceğini belirtti.

Bina yoğunluğundaki zamansal gelişimin ve bölgedeki sıvılaşma riskinin binalardaki deformasyona etkisinin araştırılmasının çalışmanın odak noktasını oluşturduğunu aktaran Erener, şu bilgileri verdi:

"Yüzey çökmelerinin araştırılması ve gözlenmesinde, jeodezik GNSS ve ileri InSAR (PSI, SBAS) tekniklerinden ve bina yoğunluğu değişim haritalarının oluşturulması için optik uydu görüntülerinden yararlanılacak. İzmit Körfezi'nde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği halinde 4 ya da 5 noktalı sürekli istasyon ağı kurulacak. Çalışma bölgesinin kritik noktalarında tesis edilecek bu deformasyon izleme ağı, yer değiştirmelerin mutlak olarak modellenmesi ve takibi amacıyla kullanılacak.

3 yılda tamamlanması planlanan proje için TÜBİTAK'a ara raporlar verilecek. Sağlam olmayan alüvyon zemin üzerine yapılaşmış bir bölgede gerçekleştirilecek bu çalışmayla yüzey ve bina deformasyonları sürekli izlenirken risk bölgelerinin tespiti de yapılacak. Proje sonunda elde edilen bilgilerle, bölgesel planlama ve iyileştirme çalışmalarına destek verirken, deprem tehdidine karşı sürdürülebilir planlar oluşmasına da katkı sağlamayı hedefliyoruz."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.