K. Irak petrolü artarak gelmeye devam edecek

K. Irak petrolü artarak gelmeye devam edecek
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Bağdat temasları sırasında siyasi işbirliği ön plana çıkarken, enerji konusunda ortak hareket etme konusunda da uzlaşıya varıldığı öğrenildi.

Ziyarette, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile Bağdat Hükümeti arasında doğalgaza ilişkin anlaşmanın tam olarak sağlanmasının hemen ardından Türkiye'ye akan petrol miktarının artırılması konusunda görüş birliği sağlandığı vurgulandı. Kaynaklara göre, Ağustos ayında günlük 185 bin varil olan petrol akışı, Irak'ta yeni hükümetle günlük 300 bin varile çıktı. Bağdat ile Erbil arasındaki paylaşım sorunlarının tamamen çözülmesinin ardından miktarın daha da artması ve bu petrolün Ceyhan Limanı'ndan uluslararası pazarlara ulaştırılması öngörülüyor. 

Anlaşma sağlandı 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile Bağdat hükümeti hafta içerisinde Erbil'de biraraya gelmiş ve petrol ticareti konusunda ön uzlaşı sağlamıştı. Bu doğrultuda taraflar, Bağdat’ın Erbil’e bir sefere mahsus olarak 500 milyon dolar transfer etmesinin ardından, günde 150 bin varil Kuzey Irak petrolünün merkezi hükümete sevk edilmesi yönünde karar alınmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.