Kaçakçının "zulası" gümrükçüye sökmedi

Kaçakçının "zulası" gümrükçüye sökmedi
Akıl almaz yöntemlerle sakladıkları, çoğunluğu uyuşturucu ve kaçak ticari malları, Türkiye'ye sokmak isteyen kaçakçıların planlarını gümrük muhafaza ekipleri bozdu- Yurda sokulmak istenen uyuşturucu ve kaçak mallar, Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğ

EDİRNE (AA) - SALİH BARAN - Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğüne bağlı sınır kapılarında görevli gümrük muhafaza ekipleri, yurda sokulmak istenen uyuşturucu ve kaçak malları "zula" tabir edilen gizli bölmelerden tek tek çıkardı.

AA muhabirinin Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü verilerinden derlediği bilgiye göre, kaçakçılar egzoz katalizöründen akaryakıt deposuna, özel bölmelerden koltuk tabanlarına kadar sakladıkları uyuşturucu ve kaçak ticari ürünleri geçen yıl da gizlice yurda sokma girişiminde bulundu.

Kapıkule, İpsala, Hamzabeyli, Pazarkule ve Dereköy sınır kapılarında geçen yıl patateslerin arasına ve egzoz katalizörünün içine gizlenmiş, saç boyalarının arasında getirilen, koltuk tabanlarına ve yakıt deposuna yaptırılmış zulalarda 358 kilogram eroin, 273 kilogram esrar, 203 kilogram ecstasy, 33 kilogram uyuşturucu, 13 kilogram Afyon sakızı, ile 6 kilogram kokain ele geçirildi.

Trakya gümrüklerinde uyuşturucuyla ilgili 2013 yılında 39, 2014 yılında 45 ve geçen yıl 33 olay kayıtlara geçti. Geçen yılki denetimlerde ele geçirilen uyuşturucuların çeşitlerinde artış, miktarlarında ise azalma görüldü.

Geçen yıl, 2014'e göre uyuşturucuyla ilgili olaylar yüzde 27 azaldı.

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğüne bağlı gümrüklerde yakalanan uyuşturucuların miktarları şöyle:


2013 (kg) 2014 (kg) 2015 (kg)
Kapıkule 1,062 931 240
İpsala 236 269 139
Hamzabeyli 810 119 472
Pazarkule 0 33 20
Dereköy 0 35 15
Toplam 2,108 1,387 886

- Depoda LPG yerine alkol çıktı

Gümrüklerde uyuşturucu dışında kaçak ticari mallarla ilgili olaylar da kayıtlara geçti.

Geçen yıl ocakta Bulgaristan'dan Türkiye'ye girmek üzere Kapıkule Sınır Kapısı'na gelen Bulgar sürücünün şüpheli hareketleri üzerine araç, x-ray taramasından geçirildi. Taramada LPG tankına gizlenmiş 45 şişe kaçak alkollü içki bulundu.

Geçen yıl eylül ayında Ukrayna uyruklu sürücünün otomobilinin yakıt deposunda da çam ağacının fosillenmiş reçinesinden oluşan, süs eşya ve tespih yapımında kullanılan 34 kilo 200 gram kehribar ele geçirildi.

Ayrıca, yurda kaçak yollardan sokulmak istenen ceviz içi, vizon ve sincap kürkü, multikopter ve dana ciğeri gibi ürünler de bulundu.

Kaçakçılık olaylarıyla ilgili geçen yıl 25 kişinin tutuklandığı öğrenildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.