Kadim dost Pakistan için Konya çok özel bir şehir

Kadim dost Pakistan için Konya çok özel bir şehir
Pakistan Konya’ya çeşitli ziyaretler için gelen Prof. Dr. Zia Ul-qayyum, Hz. Mevlana Ve Muhammed İkbal’in makamından dolayı Konya’nın Kendileri için her zaman çok özel bir şehir olduğunu vurguladı

Birtakım ziyaretler için Konya’ya gelen Allame İkbal Açık Üniversitesi (Allama Iqbal Open University) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zia Ul-Qayyum ve Allame İkbal Açık Üniversitesi Uluslararası İş birliği ve Değişim Ofisi Direktörü Dr. Zahid Majeed Pusula Gazetesi’ni de ziyaret etti. Konya ve Pakistan-Türkiye işbirliği hakkında değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Zia Ul-Qayyum, Konya’ya ilk kez geldiğini ve hayran kaldığını söyledi. Türkiye’ye geliş amaçlarından bir tanesinin Anadolu Üniversitesi ile bir değişim programı anlaşması olduğunu söyleyen Prof. Dr. Zia Ul-Qayyum, “Allama İkbal Açık Üniversitesi (AIOU) ve Anadolu Üniversitesi, arasında öğretim üyeleri, öğrenciler ve idari personel için değişim programları üzerinde çalışmak için bir anlaşma imzalandı. Bu anlaşmanın her iki ülkede de eğitimi destekleyeceğini düşünüyorum. İslam ülkelerinin çoğunda sosyal ve ekonomik kalkınma için, eğitim kalitesini gelişmiş dünyanınkiyle eşit hale getirmek gerekiyor. İslam dünyasının yükseköğretim kurumlarının birbirleriyle akademik bağlarını güçlendirmesi ve ortak deneyimlerden yararlanacak şekilde geliştirilmesi çağın gereğidir” dedi.

KONYA’DA ARAŞTIRMALAR YAPMAK İSTİYORUZ

Konya’ya da bu vesile ile ilk kez geldiklerini ifade eden Prof. Dr. Zia Ul-Qayyum, Hz. Mevlana’nın yanında Muhammed İkbal’in makamı olduğunu Mevlana’yı ziyaret ettikten sonra İkbal’in makamında da dua ettiklerini belirtti. Prof. Dr. Zia Ul-Qayyum, “Ziyaretlerimizin ardından Konya Büyükşehir Belediyesi ve Karatay Belediyesi tarafından çok güzel ağırlandık. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz” dedi. Konya’ya gelmeden önce de Konya’nın kendisi için her zaman özel olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Zia Ul-Qayyum, “Mevlana Hazretleri ve Muhammed İkbal’den dolayı Konya’ya hep bağlılığım olmuştur. Zaten bu konuda da Konya’da araştırmalar yapmak istiyoruz. İkbal ve manevi lideri Mevlana Rumi hakkındaki araştırmaları teşvik etmek ve güçlendirmek için, Allame İkbal Açık Üniversitesi de Türkiye'den akademisyenleri AIOU akademisine ve öğrencilerine hitap etmeye davet edeceğiz” diye konuştu.

MEVLANA’NIN ÖĞÜTLERİNDEN DERSLER ALIYORUZ

Mevlana Celaleddin-i Rumi’yi kelimelerle tarif etmenin kendileri için mümkün olmadığını belirten Prof. Dr. Zia Ul-Qayyum, “Tasavvufa ve Mevlana Hazretleri’ne ayrı bir ilgimiz var. Bizim üniversitemizde ne zaman bir aktivite olsa biri mutlaka Mevlana ile ilgili olur. Hepimiz Mevlana’yı rehber edindik ve onun öğütlerinden dersler alıyoruz. Türkiye’ye de birkaç kere geldim. Ama Mevlana Hazretleri’ni ziyaret etmek nasip olmamıştı. Bu sefer gelebildim. Bir kere mekanın atmosferi huzur veriyor. İçeriye girdiğinizde o ruh haline bürünüyorsunuz. O yüzden kelimelerle anlatmam imkansız. Ben Türkiye’yi ikinci evim gibi görüyorum. Pakistanlılar Türkiye’yi çok seviyor. Bir haftadır Türkiye’deyiz. O kadar çok aşk ve muhabbet aldık ki. Bunun için çok teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

ERDOĞAN PAKİSTAN’DA ÇOK POPÜLER

Türkiye ve Pakistan arasındaki kadim dostluğu da değerlendiren Prof. Dr. Zia Ul-Qayyum, “Türkiye ile ilişkilerimiz son dönemde arttı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Pakistan Başbakanı İmran Han arasındaki diyalog da gayet güzel bir seviyede. Zaten Sayın Erdoğan Pakistan’da çok popüler ve insanlar onu çok seviyorlar. Bakıldığı zaman bizler de kendisini İslam Dünyası’nın lideri olarak görüyoruz. İlk defa İslam Dünyası’nın toplayan bir insan var. O da Sayın Erdoğan’dır. Türkiye zaten hem modern hem İslami bir ülke. Pakistan’da yavaş yavaş geliyor. Türkiye ile el ele verirsek İslam Dünyası için güzel işler yapabileceğimizi düşünüyorum” ifadelerini kullandı. (Gülşen Çopur)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.