Kadın dayanışmasıyla çiftlik kurdular

Kadın dayanışmasıyla çiftlik kurdular
Şanlıurfa'da hayvan çiftliği kuran 30 kadın, üretimleriyle hem aile bütçeleri hem de ülke ekonomisine katkı sunuyor- Tülmen Kadın Kooperatifi Başkanı Rastgeldi: - "Kadınlar üzerindeki algıyı değiştirmek istiyoruz. İmkan verildiği takdirde kadınların güzel

ŞANLIURFA (AA) - HALİL FİDAN - Şanlıurfa'da bir araya gelen 30 kadın, kurdukları çiftlikle hem aile bütçeleri hem de ülke ekonomisine katkıda bulunuyor.

Merkeze bağlı Tülmen köyünde yaşayan, hiç okula gitmeyen Suna Rastgeldi (66), yakınlarının karşı çıkmasına rağmen arkadaşlarıyla 3 yıl önce Tülmen Kadın Kooperatifini kurdu. Devletten aldıkları destek ve kredilerle hayvan çiftliği yatırımını hayata geçiren 30 kadın, işlerini kısa sürede büyüttü.

Kadın dayanışmasının örneklerinden birini ortaya koyan Şanlıurfalı girişimciler, çiftlikte binin üzerinde küçükbaş hayvan yetiştirerek hem aile bütçeleri hem de ülke ekonomisine destek oluyor.

Yaptıkları çalışma sayesinde geçen yıl ödüle layık görülen kadın üreticiler, bölgedeki hemcinslerine örnek olmanın gururunu yaşıyor.

Tülmen Kadın Kooperatifi Başkanı Rastgeldi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının başlattığı "Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı"ndan faydalandıklarını söyledi.

Devletten aldıkları yardım sayesinde çiftlik projesini hayata geçirdiklerini belirten Rastgeldi, "Eşlerimize bağlı kalmayıp kendi ayaklarımız üzerinde durabildiğimiz için çok mutluyuz" dedi.

Rastgeldi, ilk başta çevrenin tepkisini aldıklarını ancak olumsuz bakış açısının zamanla değiştiğini vurguladı.

- "Kabuğumuzu kırdık"

Tamamen kadınlardan oluşan bir işletme kurduklarına işaret eden Rastgeldi, şöyle konuştu:

"Başarıyı, kadın dayanışması sayesinde elde ettik. Şu anda 30 kadın üyemiz var ve neredeyse tüm işi kendimiz yapıyoruz. Sadece 3 erkek çalışanımız var. İlk olarak süt üretmeye çalıştık ama bunda pek başarılı olamayınca erkek besiye döndük. Bu işe giriştiğimizde çevremdeki insanlar bana 'deli' dedi ama şu anda işlerimiz çok iyi gidiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, geçen yıl çiftliğimizi ziyaret etti. Çevreden birçok kadın gelip fikir aldı. 'Biz de böyle bir işe girişelim mi, nasıl yapmamız gerekiyor' diye sordular. Bu anlamda bölgedeki kadına bakışı değiştirdik, yani kabuğumuzu kırdık."

- "Kadınlar üzerindeki algıyı değiştirmek istiyoruz"

Rastgeldi, çiftliği daha da büyütmek istediklerini vurguladı.

Kadınlara daha fazla imkan verilmesi gerektiğini dile getiren Rastgeldi, "Köyde doğmuş, büyümüş bir kimseyim ve artık yürümek istiyoruz. Desteklenirsek arkamızdaki kadınlar da adım atacaktır. Kadınlar üzerindeki algıyı değiştirmek istiyoruz. İmkan verildiği takdirde kadınların güzel işlere imza atabileceğini göstermeyi amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kadınlardan Şemse Çevik de önceden sadece ev işleriyle uğraştıklarını, çiftliği kurduktan sonra hayata bakışlarının değiştiğini ve aile bütçesine katkıda bulundukları için mutlu olduklarını kaydetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.