Kadına şiddetin "beyaz gömlek"le anlatıldığı sergi açıldı

Kadına şiddetin "beyaz gömlek"le anlatıldığı sergi açıldı
Bursa'da, kadına yönelik şiddete dikkati çekmek amacıyla izlenime sunulan sergide, Türkiye, Litvanya ve Almanya'dan 70 kadının gönderdiği yaklaşık 200 beyaz gömleğin yeniden tasarlanmasıyla oluşturulan eserlere yer veriliyor- Sergideki 21 gömlekte, çocuk

BURSA (AA) - Türkiye, Litvanya ve Almanya'dan 70 kadının destek verdiği ve kadına şiddete dikkati çekmek amacıyla 200 beyaz gömleğin parçalarının yeniden tasarlanmasıyla hazırlanan "Korku ve Çaresizliğin Yadsınması" başlıklı sergi Bursa'da açıldı.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarım Bölümü ile iş birliğine gidilerek tasarlanan 21 gömlek, Merinos Tekstil Sanayi Müzesi'nde sergileniyor.

Üniversitenin Moda ve Tekstil Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elvan Özkavruk Adanır ile öğretim görevlisi Jovita Sakalauskaite Kurnaz'a ait projeye katılan 200 kadın, hemcinslerinin yanında olduklarını göstermek için giydikleri beyaz gömleklerini bağışladı.

İzmir, İstanbul, Antalya ve Hatay'ın yanı sıra Litvanya'nın Kaunas, Klaipedia ve Vilnius, Almanya'nın Essen kentinden projeye destek veren 70 kadın, toplanan yaklaşık 200 beyaz gömleği yeniden tasarlayarak farklı hikayelerin anlatıldığı yeni gömlekler oluşturdu.

Sergide, projeye destek verenlere teşekkür amacıyla hazırlanan 6 metre uzunluğundaki gömlek de bulunuyor. Diğer 20 gömlekte ise çocuk yaşta evlendirilenler, annesinden koparılan genç kızlar, onların yakarışları, türküleri, Türkiye, Litvanya ve dünyanın başka bölgelerinde kadınların uğradığı şiddet hakkında istatistiki veriler yer alıyor.

Küratör Prof. Dr. Ayten Sürür, serginin açılışında yaptığı konuşmada, kadına şiddet konusunu farklı bir biçimde ele aldıklarını belirtti.

Türk geleneğinde gömleğin bir koruyucu simge olduğunu aktaran Sürür, sergideki gömleklerin de kadınları sembolize ettiğini bildirdi.

Prof. Dr. Elvan Özkavruk Adanır ise serginin hazırlanmasında kendilerine destek veren Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Merinos Tekstil Sanayi Müzesi yetkililerine teşekkür etti.

Her gün basında kadına şiddetle ilgili haberler okuduklarını, yüzyıllardır şiddetin eksilmeden sürdüğünü ifade eden Adanır, çalışma arkadaşı Jovita Sakalauskaite Kurnaz'ın memleketi Litvanya'da da benzer olayların sıkça yaşandığını ve duruma tepki göstermek amacıyla bu sergiyi hazırladıklarını kaydetti.

Sergi, 8 Nisan'a kadar açık kalacak.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.