Kadına yönelik şiddete karşı albüm çıkardı

Kadına yönelik şiddete karşı albüm çıkardı
TÜ Balkan Müzik ve Gösteri Sanatları Topluluğu Akademik Danışmanı ve müzisyen Kaşıkçı:-"Bugün kadınlara yapılanları medyada gördüğünüzde bir insan olarak buna kayıtsız kalamıyorsunuz. Kadın; kardeşimiz, anamız ve bacımızdır"

EDİRNE (AA) - CİHAN DEMİRCİ - Trakya Üniversitesi (TÜ) Balkan Müzik ve Gösteri Sanatları Topluluğu Akademik Danışmanı ve müzisyen Evrim Kaşıkçı, kadına yönelik şiddete karşı "Adı Kadın Türküler" albümünü hazırladı.

Kaşıkçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadının tarihteki yerinin önemli ve unutulmaz nitelikte olduğunu söyledi.

Kadınların savaş ve göç dönemlerinde tarih boyunca çileler çektiğini belirten Kaşıkçı, uzun zamandır Rumeli-Balkan ezgileri üzerine çalışmalar yaptığını ifade etti.

Türkiye'de yaşayan milyonlarca Balkan göçmeni ailenin olduğunu anlatan Kaşıkçı, şunları kaydetti:

"Balkan göçmenleri savaşlarda Türkiye'nin dört bir yanına savruldu. Bizler de o ailelerden biriyiz. Göçler sırasında en büyük acıları kadınlarımız çekmiş. Bu kadınların kocaları, asker olarak cephelere gitmiş, kimileri şehit olmuş. Geri dönemeyerek aileleri dağılanlar olmuş. İnsanlarımız, evlerini barklarını kaybetmiş. Kadınlar, tecavüze uğramış, öldürülmüş. Savaşlarda asıl acıları kadınlar yaşamış aslında. Bizim kültürümüzde kadın, başımızın tacıdır. Bugün kadınlara yapılanları medyada gördüğünüzde bir insan olarak buna kayıtsız kalamıyorsunuz. Kadın; kardeşimiz, anamız ve bacımızdır."

-"Özgecan için albümü bir yıl erteledim"

Kadın türkülerine yönelik yaklaşık 10 yıldır çalışma yaptığını ifade eden Kaşıkçı, albümü geçen yıl tamamladığını söyledi.

Türkiye'de geçen yıl talihsiz bir olay yaşadığını dile getiren Kaşıkçı, şöyle devam etti:

"Özgecan Aslan kardeşimiz maalesef talihsiz şekilde öldürüldü. Çok acı ve insan olanın kayıtsız kalamayacağı bir olaydı. Özgecan kardeşimizin olayı ülkemizin gündemini sarstı. Bu noktada kadına yönelik şiddete karşı duyarlılık çabasında olan bir çalışma hazırlamıştık. Albümü o dönemde çıkartmak bana çok itici geldi. O anda daha projeyi durdurdum. Özgecan için albümü bir yıl erteledim. Bir noktada albümü iyi ki ertelemişiz. Biraz daha içimize sinen bir çalışma ortaya koyduk.

Bu albümü duyarlılıkla, hassasiyetle kaydettik. Aynı zamanda bununla ilgili şunu söyleyebilirim. Kadını yok saymaya yönelik ulusal ve uluslararası alandaki tüm siyasi, ahlaki, yasal ve yasal olmayan tutum ve davranışlara karşı duruşun bir dışa vurumu olarak bu albümü 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde tüm dünya kadınlarına armağan ediyorum."

-"Neredesin oğulcuğum"

Kaçıkçı, "Adı Kadın Türküler" albümünde yer alan Hanım Ayşem, Pakizem, Fadimem, Nazikem, Halimem, Remziyem, Kadriyem, Nuriyem, Fatmem ve Kazibem türkülerinin yaşanmış bir hikayesinin olduğunu dile getirdi.

Geniş bir proje ekibinin albüm çalışmalarına emek verdiğini aktaran Kaşıkçı, "Albümde 'Neredesin Oğulcuğum' türküsü de yer alıyor. Bestesi bana ait sözleri ise Avukat Yılmaz Gürbüz'ün Mübadiller kitabından aldık. Balkan Savaşları sırasında oğlunu askere gönderen bir annenin ağıdı olarak aktarılıyor. Bugün de ülkemizde şehitlerimiz oluyor. Analarımız üzülüyor, bizler üzülüyoruz. Neredesin Oğulcuğum türküsü bir nebze de olsa acımıza, üzüntümüze ithafen hazırlandı.

Özetle, türküler söyledim kadın isimleri olan. Kadınlar ninemizdi, kızımızdı, anamızdı, karımızdı. Yolunu gözlerken oğlunun titrek sesiyle ağıt yakandı. Çiçekti kadın. O çiçek koca bir dünyayı karnına sığdırabilirken, biz çiçeği dünyamızda koparırken, çiçeği yaşatamazken, utandım dünyadan, ağladım."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.