“KADININ GÜCÜNÜ GÖSTERMEK İSTİYORUZ”

“KADININ GÜCÜNÜ GÖSTERMEK İSTİYORUZ”
Konya'da birkaç kadın önderliğinde kurulan Kimya Hatun Kadın, Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi sayesinde bugüne kadar 100 kadın kendi işinin patronu oldu.

Ticaret Odası’na bağlı olan Kimya Hatun Kadın, Çevre, Kültür ve İşletme Kooperatifi’ni bize anlatan Cemile Kadıyoran, bütün hanımları kooperatifin sunduğu imkânlardan yararlanmaya davet ediyor. 

RÖP: EMİNE ŞEYMA YILDIZ

Kimya Hatun Kadın, Çevre, Kültür ve İşletme Kooperatifi’ni bize tanıtabilir misiniz?

2008 yılında Konya Ticaret Odası önderliğinde Kadın Girişimciler Masası (KAGİM) oluşturuldu. Masanın başına ise Konya'nın ilk kadın meclis üyesi olan Hatice Mendi getirildi. Hatice Mendi, yanında bulunan birkaç kadınla ilk olarak Konya'da çalışan kadınları tespit etmek için çalışma başlattı. Yapılan çalışmada birçok kadının üzerine şirketler olduğunu ancak evlerinde oturduklarını belirleyen Hatice Mendi, KAGİM önderliğinde kısa bir zamanda 300 üyeye ulaştı. Girişimci olmak isteyen 300 kadına eğitim seminerleri ve danışmanlık hizmeti verildi. Kadınların aldıkları kurslar sayesinde hediyelik eşyadan, tekstil ve gıdaya kadar üretim yaptıklarını ancak bu ürünleri pazarlamada sıkıntı çektiklerini belirleyen Mendi, Mevlana hoşgörüsü ile kadınların bir çatı altında toplanmasına karar verdi. Yine yanında birkaç kadın arkadaşıyla Mevlana'nın manevi kızı Kimya Hatun'un ismini verdikleri ve amblemini normal bakıldığında bir avuç, tersten bakıldığında ise kadın başını gösteren resim şeklinde tasarlayan kadınlar şu anda 60’dan fazla üyeye sahip Kimya Hatun Kadın, Çevre, Kültür ve İşletme Kooperatifini kurdu. Kooperatife katılmak için tek şart kadın olmak… Kimya Hatun Kadın, Çevre, Kültür ve İşletme Kooperatifi, ev hanımlarına yönelik bir kuruluştur. Hanımların evde yaptıkları el işlerini sergilemelerine yardımcı olur. Yaptıkları ürünleri satarak para kazanma olanağı sunar.  KAGİM önderliğinde kurulan kooperatifimizde girişimci olmak isteyen kadınlara eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile kadınların ürünlerini pazarlayabilecekleri satış imkânları yaratmaya çalışıyoruz. Kooperatifimizin eğitim alanları içerisinde tekstil, hediyelik eşya ve kutu üretimi yer almakta. Kooperatif eğitimlerine katılan girişimci kadınlar ürünlerini alışveriş merkezlerinde, fuarlarda ve çeşitli törenlerde sergileme ve kooperatif standında satma imkânı buluyorlar.

sam_1069-(copy).jpg

Bugüne kadar bu proje kapsamında neler yapıldı?

Bugüne kadar KAGİM ile birlikte yaptığımız çalışmalar kapsamında 20 kadın tekstilden, hediyelik eşya ve hatta sanayide kutu üretimi yapan işyerine kadar birçok meslek dalına girdi. 100 kadın işyeri açtı.

Kooperatif olarak amacınız ne?

Kooperatifimiz tamamen sosyal sorumluluk projesi ile hayata girdi. Hiçbir kar beklentimiz yok. Bizim işimiz verdiğimiz eğitimler ile evinde üreten kadınların ürettikleri ürünleri alışveriş merkezlerinde, fuarlarda, çeşitli törenlerde satmaları için stantlar kurmak ve onların ekonomik özgürlüklerini kazanmalarını sağlamak. Kooperatifimizde kar paylaşımı yok. Herkes çalıştığı ve ürettiği kadar kazanıyor. Birçok kadınımız burada kazandıkları para ile evlerine geçindiriyor.

sam_1066-(copy).jpg

Neler yapıyorsunuz? Neler satıyorsunuz?

Tamamen el yapımı olan ürünleri satıyoruz. Üyelerimizin ürünlerini birleştirerek stantlarda satıyoruz.

Konya halkı tarafından sergilere gösterilen ilgiyi nasıl buluyorsunuz?

Gösterilen ilgiden memnunuz. Yöresel ürünler daha fazla rağbet görüyor. Satışlarımız çok iyi…

sam_1071-(copy).jpg

En çok ilgi gören ürünleriniz hangileri?

Çini ve tamamen el yapımı olan takı ürünleri…

Sadece sergilere mi çıkıyorsunuz? Sergiler haricinde satın almak isteyenler nasıl ulaşabilir?

Sergiler haricinde satışımız olmuyor. Sadece özel günlerde sergi açıyoruz.  İleride satış yapabileceğimiz bir yer açmayı düşünüyoruz.

Kimya Hatun Kadın, Çevre, Kültür ve İşletme Kooperatifi üye olmak isteyenlerin ne yapması gerekiyor?

Ticaret Odası Kadın Girişimci Masası’na başvurmaları gerekiyor.

sam_1093-(copy).jpg

Bundan sonraki hedefleriniz neler?

Geleceğe dair ilk hedefimiz 100 kadına istihdam sağlamak. Planımızda bir aksaklık olmazsa 100 kadının sosyal güvenliğini sağlayacağız. Tekstilde çalışan 20 arkadaş var. Başlangıçta bunların yüzde 50’sine kooperatif bünyesinde istihdam yaratacağız. Geriye kalanları farklı tekstil atölyelerine yerleştireceğiz. İleride büyüdüğümüzde Mevlana yakınında güzel eski bir binada el emeklerini sergilemek ve markalaşmak istiyoruz.  Ayrıca, yurt dışındaki fuarlara da katılmak istiyoruz.  Web sayfası yaparak internet üzerinden de satış yapmayı planlıyoruz.

 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.