"Kadınlar kariyerinden kolay vazgeçmesin"

"Kadınlar kariyerinden kolay vazgeçmesin"
Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi Vaskunlahti:- "Dünya sadece pembe ve mavi değil. Basma kalıp etiketlerden kurtulmalıyız. Bireylere doğdukları andan itibaren kız-erkek olarak değil, insan olarak davranmalıyız"- "Kızlar da matematikte, teknolojide başarıl

ANKARA (AA) - NAZLI YÜZBAŞIOĞLU - Finlandiya’nın Ankara Büyükelçisi Nina Vaskunlahti, kadınların aile ve iş hayatının dengelenmesi için Türkiye'nin ortaya koyduğu çabaları olumlu bulduğunu ve kendi ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de kadınların üniversite eğitiminde başarılı olduklarını belirterek, kadınlara "Önemli olan, öğrendiklerinizi uygulamaya koymanız. Kariyerinizden kolay kolay vazgeçmeyin" mesajını verdi.

Yaklaşık 3 buçuk yıldır Türkiye’de bulunan Büyükelçi Vaskunlahti, Ankara'da görev yapan yabancı kadın diplomatlardan biri olarak, Türkiye'deki kadınların toplumdaki yerine ilişkin gözlemleri ile kadın sorunlarının nedenleri, çözüm yolları hakkındaki görüşlerini ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mesajını AA muhabiriyle paylaştı.

- "Dünya sadece pembe ve mavi değil"

Kadınların eğitim ve iş hayatında cesaretlendirilmesinin önemli olduğunu belirten Vaskunlahti, "Başlangıçtan itibaren herkese eşit şartlar yaratmalıyız. Dünya sadece pembe ve mavi değil. Basma kalıp etiketlerden kurtulmalıyız. Bireylere doğdukları andan itibaren kız- erkek olarak değil, insan olarak davranmalıyız” dedi.

Vaskunlahti, kızların eğitiminin, ailenin ve toplumun eğitimi anlamına geldiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Kızlar da matematikte, teknolojide başarılı olabilirler. Rakamlardan korkmayın, toplumda 'kız işi' sayılmayan işleri yapmaktan korkmayın. Hislerinizi, isteklerinizi, hayallerinizi dile getirin. Cesur olun, kendiniz olun, net olun, basma kalıp etiketlerin size atfedilmesine izin vermeyin."

- "Kariyerinizden kolay kolay vazgeçmeyin"

Türkiye’de kadınları önemli işleri yürütürken gördüğünü söyleyen Vaskunlahti, "Mesela, en çok iletişimde olduğum Türk Dışişleri Bakanlığındaki diplomat kadınların sayısının arttığını gözlemliyorum. Türkiye’de bir çok kadın öğretmen, üniversite hocası, profesör ve gazeteciyle tanıştım" diye konuştu.

Vaskunlahti, kadının ailedeki ve iş dünyasındaki yerine dikkati çekerek, "Türk hükümetinin, kadınların aile ve iş hayatını dengelemeleri için ortaya koyduğu çabaları olumlu buluyorum. Benim ülkemde olduğu gibi Türkiye’deki kadınların da üniversite eğitiminde başarılı olduğunu görüyorum. Önemli olan, öğrendiklerinizi uygulamaya koymanız. Kariyerinizden kolay kolay vazgeçmeyin” ifadesini kullandı.

- "Diplomasi, erkeklere ait bir dünya değil"

Üniversitede uluslararası siyaset, hukuk ve coğrafya eğitimi aldığını, mezun olduktan sonra Finlandiya Dışişleri Bakanlığında çalışmaya hak kazandığını dile getiren Vaskunlahti, "Diplomasi, erkeklere ait bir dünya değil. Ancak şu bir gerçek ki, dünya genelinde diplomatların çoğunluğunu da erkekler oluşturuyor" dedi.

Vaskunlahti, toplumların kadınları ve erkekleri eşit koşullarla desteklemesi gerektiğine işaret ederek, "Bir toplumun ekonomik, kültürel ve diplomatik açıdan kalkınması için, o toplumun kadınlarının ve erkeklerinin sunabileceği yeteneğin tamamından yararlanmalıyız” değerlendirmesinde bulundu.

Kadınların kariyer sahibi olmalarının önemine vurgu yapan Vaskunlahti, kadınları diplomaside, özellikle de matematik, kimya gibi erkek egemen alanlarda kariyer yapmaları konusunda cesaretlendirmeye çalıştığını kaydetti.

- "Parlamentoda daha fazla kadın olmalı"

Ülkesinde kadın ve erkek diplomatların sayısının yarı yarıya olduğunu ve Finlandiya parlamentosunun 200 üyesinin 116’sının erkek, 84’ünün kadın üyelerden oluştuğunu anlatan Vaskunlahti, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tam olarak yarı yarıya olmasa da bu durumla gurur duyuyoruz. Çünkü kadınları siyasi karar süreçlerine dahil etmek demek toplumun bütün kesimlerine ulaşmak demek. Türkiye'deki kadın milletvekili sayısını gördüğümde biraz hayal kırıklığına uğramıştım. Türkiye’de de daha fazla kadının parlamentoda yer almasını diliyorum. Adım adım da olsa, bu gerçekleşecektir."

- "Kadına yönelik şiddetten kurtulamadık"

Vaskunlahti, Finlandiya’nın 1906 yılında aldığı kararla dünyada kadınlara oy kullanma hakkı veren ikinci ülke olduğunu belirterek, “O tarihten bu yana kadın parlamenterlerimiz, kadın politikacılarımız olmasına rağmen, hala zaman zaman kadınlar görüşlerinin ciddiye alınmadığını, ayrımcılığa uğradıklarını hissediyorlar” diye konuştu.

Ülkesinde de iş hayatında kadınların yükselişini engelleyen görünmez cam tavanların bulunduğunu dile getiren Vaskunlahti, dünyanın birçok yerinde kadına şiddettin sürdüğünü anımsattı.

Büyükelçi Vaskunlahti, "Bu kabul edilemez bir durum ama hala kurtulabilmiş değiliz. Kadına yönelik şiddetin nedenlerini ortaya koyan ve şiddeti engellemenin yollarını arayan çalışmaları sürdürmeliyiz" dedi.

- "Eşimle yıllardır ayrı ülkelerde yaşıyoruz"

Daha önce Brüksel’de, Avustralya’da ve Saray Bosna’da görev aldığını kaydeden Vaskunlahti, ne öğrenim hayatında ne de kariyeri boyunca kadın olduğu için dezavantajlı bir durumda kaldığını belirtti.

Kendisi gibi diplomat olan eşinin Helsinki’de Avrupa Kimyasallar Ajansı’nda çalıştığını aktaran Vaskunlahti, şöyle devam etti:

"Üç-dört haftada bir görüşebiliyoruz. Ya eşim Türkiye’ye geliyor ya ben Finlandiya’ya gidiyorum ya da ortada bir yerde buluşuyoruz. Elbette en ideal koşul bu değil ama ben de o da kariyerlerimizi sürdürmek zorundayız. Yıllardır ayrı ülkelerde yaşıyoruz. Böyle bir evlilik planlama, istek, anlayış ve karşılıklı güven gerektiriyor."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.