Kadir Gecesinin önemi ve anlamı nedir? Kadir Gecesi hangi ibadetler yapılmalı

Kadir Gecesinin önemi ve anlamı nedir?  Kadir Gecesi hangi ibadetler yapılmalı
İslam aleminde çok özel bir yere sahip olan Ramazan ayı içerisinde yer alan ve bin aydan daha hayırlı olarak bilinen Kadir Gecesi her yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayının 27'inci gecesi olarak idrak edilecek. Kuran-ı Kerim'in ...

 İslam aleminde çok özel bir yere sahip olan Ramazan ayı içerisinde yer alan ve bin aydan daha hayırlı olarak bilinen Kadir Gecesi her yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayının 27'inci gecesi olarak idrak edilecek. Kuran-ı Kerim'in Hira mağarasında Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'e indirilmeye başlandığı gece dinimizde Kadir Gecesi olarak adlandırılmaktadır. Kuran-ı Kerim'de Kadir Gecesi'nde Kadir Suresi'nde bahsedilmiştir. Peki İşte Kadir Gecesi anlam ve önemi hakkında merak edilenler..

KURAN-I KERİM'DE KADİR GECESİ

Kur'an'da Kadir Gecesinden Kadir Suresi'nde bahsedilmiştir:

Şüphesiz ki biz Kur’ân’ı kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi nedir, nereden bileceksin? Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için inerler de inerler. O gece, esenlik doludur. Ta fecrin doğuşuna kadar.

KADİR GECESİ'NİN ÖNEMİ 

Allah’ın insanlara peygamberler vasıtasıyla son hitabı ve nihaî mesajı olan Kur’an’ı indirmesi insanlığın hidayetinde bir dönüm noktası teşkil ettiği için bu olayın gerçekleştiği gece özel bir anlam taşır. Kadir gecesinin önemine işaret eden bir hadiste, önceki ümmetlerin uzun ömürlü olmaları sebebiyle fazla sevap kazanma imkânına sahip bulunmalarına karşılık müslümanlara Kadir gecesinin verildiği belirtilir (el-Muva??a?, “İ?tikâf”, 15). Kadr sûresinde bildirildiğine göre bu gecede Allah’ın izniyle melekler ve Cebrâil yeryüzüne iner ve gece boyunca yeryüzüne barış ve esenlik hâkim olur.

KADİR GECESİ NELER YAPILMALI? 

Bir hadiste inanarak ve mükâfatını Allah’tan bekleyerek Kadir gecesini ihyâ edenlerin geçmiş günahlarının affedileceği müjdelenmiştir.

Ramazanın son on gününe girildiğinde Hz. Peygamber dünyevî işlerden uzaklaşıp i‘tikâfa çekilir, geceleri daha çok ibadet ve tefekkürle geçirdiği gibi ailesini de uyanık tutardı.

Bir hadiste Resûl-i Ekrem’in Kadir gecesinde, “Allahım! Sen affedicisin, affı seversin, beni de affet!” şeklinde dua edilmesini tavsiye ettiği belirtilir.

Bu sebeple müslümanlar, ramazan ayının son on gecesini ve özellikle âlimlerin çoğunluğunun işaret ettiği 27. geceyi, kulluk bilinci içinde ibadet ederek ve geçmişte yaptıkları hataları bir daha tekrarlamamaya kesin karar vererek geçirmeye özen gösterirler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.