'Kağıttan Orkestra' Kurmak İçin Enstrüman Yapıyor

'Kağıttan Orkestra' Kurmak İçin Enstrüman Yapıyor
Eskişehir'de, patentini aldığı teknikle atık kağıtları takı, tespih ve süs eşyalarına dönüştüren emekli astsubay, kağıt enstrümanlardan oluşan orkestra hayaline ney yaparak başladı

ESKİŞEHİR (AA) - Eskişehir'de, hobi olarak başladığı ve patentini aldığı teknikle atık kağıtları takı, tespih ve süs eşyalarına dönüştüren emekli astsubay, hayalini kurduğu kağıt enstrümanlardan orkestra kurma işine ney üreterek adım attı.

Emekli astsubay 50 yaşındaki Ali Rıza Kart'ın, çöpe atılan kağıtları bir araya getirip, kendine özgü tekniklerle ürettiği ney, kamıştan yapılan ile benzer sesi veriyor. Orijinalleri ile aynı ebat ve özelliklere sahip ney, neyzenlerden de tam not aldı.

Kart, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 15 yıl önce elindeki kağıt parçalarıyla oynarken "acemice" bu sanatla tanıştığı söyledi.

Daha sonra atık kağıtları değerlendirebileceğini düşünerek, çeşitli objeler üretmeye başladığını dile getiren Kart, şunları kaydetti:

"Atık kağıtlardan takı, tespih, süs eşyaları olmak üzere şimdiye kadar binlerce eser ürettim. Bir insanın buruşturup attığı kağıdı bir kuyumcunun vitrinine koyabilmenin önemli bir şey olduğunu düşünüyorum. Bu, şu an bilinen bir sanat değil. Bunu ben kendim buldum. 'Kağıt sanatı' adı altında bunun uluslararası patentini aldım. Bu alanda ulusal ve uluslararası eğitim veriyorum. Bu sanatla ilgili sırlarım yok. Bildiğim her şeyi insanlara öğretmek istiyorum."

Kart'ın ürettiği neyi üfleyen Oğuz Kayalı da 15 yıldır başta ney olmak üzere çeşitli müzik aletleri ile ilgilendiğini belirterek, ''Yaklaşık 15 yıldır ney çalıyorum. Daha önceleri kamıştan yapılan neyleri üfledim. Kağıttan yapılan ney ile her türlü parçayı çaldım. Sesi neredeyse gerçek neyle aynı." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.