Kalkınma Bakanı Yılmaz:

Kalkınma Bakanı Yılmaz:
"Ülkemizin huzuru için atacağımız her adım aynı zamanda yatırımlar için de son derece olumlu katkı sağlayacaktır. Bu nedenle en büyük teşvik o bölgenin huzur ve güven ortamıdır"- "İranla bazı konularda farklı siyasi yaklaşımlarımız olabilir ama ekonomi ve

VAN (AA) - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Ülkemizin huzuru için atacağımız her adım aynı zamanda yatırımlar için de son derece olumlu katkı sağlayacaktır. Bu nedenle en büyük teşvik o bölgenin huzur ve güven ortamıdır" dedi.

Van Ticaret ve Sanayi Odasının (Van TSO) ev sahipliğinde düzenlenen Van Güçbirliği Platformu Mütevelli Heyet Toplantısı'na katılan Yılmaz, Ankara'daki terör saldırısını lanetleyerek, eylemin herkese yönelik olduğunu söyledi.

Yılmaz, terör hadiselerinin, kendilerini normal gündemlerinden uzaklaştırmaya çalışsa da yapmaları gereken işleri aksatmamaya çalıştıklarını bildirerek, şöyle konuştu:

"Terörün iki maliyeti var: Birincisi, doğrudan verdiği zarar. Bu çok önemli. Can kayıplarını, yaralanmaları hesaba vuramayız. Bir de ekonomik olarak dolaylı zararları var. Terör olduğu için yapılamayan işler de aslında terörün ekonomik olarak büyük bir maliyetidir. Terör var diye kullanılamayan meralar, yapılamayan ticaret, kamu yöneticilerin başka konular yerine güvenlik meselelerine odaklanması, terörün dolaylı maliyetleri. Ülkemiz el birliği içinde hangi partiden olursa olsun ortak çabayla bunlardan kurtulur diye temenni etmek istiyorum."

Kentte AK Parti Milletvekili Beşir Atalay'ın girişimleriyle kurulan Güçbirliği Platformunun çok önemli olduğunu ve herkesi kucakladığını kaydeden Yılmaz, tüm kesimleri aynı çerçevede buluşturmanın ve aralarında bağlantılar kurmanın gelişmeye katkı sağlayacağına inandığını dile getirdi.

Van'ı sıradan bir il değil, bölgenin cazibe merkezi olarak gördüklerini anlatan Yılmaz, bu ilde olan iyi bir şeyin bütün bölgeyi etkilediği gibi, kötü olayların da bölgeyi etkilediğini dile getirdi.

Van'ı böyle algıladıkları için Bakanlık olarak Cazibe Merkezleri Destekleme Programı'nı uyguladıklarını belirten Yılmaz, şöyle konuştu:

"Bu çerçevede önemli hizmetlere imza attık. Bütçe dışında ekstra kaynaklarla bu hizmetleri finanse ettik. Bu ilimizin daha ileriye gitmesi için sağlanan imkanlardır. Yatırım ortamının iyileştirilmesi çok önemli. Kalkınma denen olay, yatırımlarla oluşuyor. Çevre yoluyla ilgili toplantı yaptık. İdari anlamda yapılması gerekenleri kurumlarımız araştırıyor. Yerel yönetim isterse bu sorun çözülür. Yerel yönetim bu konuda üzerine düşeni yapmıyor. Çevre yolu konusunda Van'ın önünü açacak adım atması ve imar düzenlemesi yapması lazım. Keşke belediye başkanı burada olsa ona neden sorunu çözmediğini sorma imkanımız olsaydı. Diğer illerde bu sorunları belediyeler çözüyor. Belediye çözmüyorsa biz gayret edeceğiz ve başka çözüm yolları arayacağız."

- "İran, Türkiye için önemli bir ülke"

Saray ilçesindeki Kapıköy Sınır Kapısı'nın çok önemli bir ticaret yolu olduğunu ve mutlaka geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, bu sınır kapısının Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgelerinin gelişmesine büyük katkı sağlayacağını belirtti.

Cevdet Yılmaz, İran'ın sahip olduğu nüfus ve ekonomisiyle Türkiye için çok önemli bir ülke olduğuna dikkati çekerek, konuşmasını şunları kaydetti:

"Van'ın, bölgenin kalkınmasında en kritik konulardan biri İran'la ticarettir. Bu anlamda tercihli ticaret anlaşması imzaladık. Ambargolar nedeniyle tam istediğimiz hedefe ulaşmadık. Ancak yaptırımların kaldırıldığı bu süreçte ticareti arttırmamız lazım. İran'la ticaretin kolaylaştırılması konusunda çalışmalar yapıyoruz. Tercihli ticaret kapsamına giren malların kapsamını genişletmek istiyoruz. İran seyahatimiz bu anlamda çok olumlu geçti. İran ile bazı konularda farklı siyasi yaklaşımlarımız olabilir ama ekonomi ve ticarette aynı düşünceleri taşıyoruz. Kapıköy sadece mal ticareti için değil, hizmet ticareti içinde çok önemli. İran geçtiğimiz yıl Türkiye'ye 1.8 milyon turist gönderdi. Van bundan payını ziyadesiyle alabilir."

- "En büyük teşvik huzur ve güven ortamıdır"

Hükümetin uyguladığı teşviklerin, tarihin en cömert teşvikleri olduğunu ve bunların çok büyük kolaylıklar getirdiğini söyleyen Yılmaz, "Yatırım ortamı iyi değilse, güvenlik elverişli değilse bundan yeterince istifade edemiyorsunuz. Bu teşvik sisteminin sorunu değil, kullanabilme kapasitesiyle ilgili sorun" diye konuştu.

Özel sektör yatırımlarının da bunlardan olumsuz etkilendiğini, insanların sermayelerini riskli gördükleri yerlere getirmediğini anlatan Yılmaz, ülkenin huzuru için atacakları her adımın aynı zamanda yatırımlar için de son derece olumlu katkı sağlayacağını dile getirdi.

Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu nedenle en büyük teşvik o bölgenin huzur ve güven ortamıdır. Bunu sağlama da hepimizin ortak görevidir. Buradaki huzur ortamını korursak nevruz döneminde İran'dan önemli oranda turist geleceğini ve bunun Van ekonomisine katkı sunacağına inanıyorum. İran'da yaptığımız görüşmede Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı, 'Türkiye'yi güvenlik sorunu olan bir ülke olarak görmüyoruz, halkımızın Türkiye'ye gitmesini destekliyoruz' anlamında açıklamalarda bulundu. Bu da önemli bir gelişme olarak değerlendirilebilir."

Bakan Yılmaz, dünyada küresel kriz etkilerinin devam ettiğini, Çin'de bile büyümenin tek haneye düştüğünü belirterek, böyle bir ortamda Türkiye'nin çevresindeki istikrarsızlığa, terör örgütlerinin eş zamanlı saldırılarına maruz kalmasına rağmen, 2015'te yüzde 4 büyümeyi başardıklarını vurguladı.

- Beşir Atalay'ın konuşması

AK Parti Van Milletvekili ve Van Güçbirliği Platformu Mütevelli Heyet Başkanı Beşir Atalay ise Yılmaz'ın, bölgedeki kalkınma çalışmaları, yatırımlar ve sorunlu yerlerdeki kentlerin, mahallelerin yeniden inşası konusunda hükümet tarafından görevlendirildiğini söyledi.

Van'da son zamanlarda çok önemli toplantıların gerçekleştirildiğini anımsatan Atalay, "Kentteki sorunların çözümü konusunda gerekli çalışmaları yapıyoruz. Seçim döneminde karşımıza en çok Erciş ilçesindeki kentsel dönüşüm ödemeleri konusunda sorun çıktı. Uzlaşma yoluyla bu sorunu çözdük ve hak sahiplerine ödemeleri yapıldı. Çevre yolu konusunda yaşanan sıkıntıların giderilmesiyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Kentimizle ilgili sorunları belirleyerek bu sorunların çözülmesi konusunda gerekli çalışmaları yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Van Valisi ve platformun Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Taşyapan da 22 Ocak'ta kurdukları platformun büyük kentte, büyük yankı uyandırdığını vurgulayarak, bundan sonra gerçekleştirecekleri toplantıların beklentileri daha yükseğe taşımasını diledi.

Toplantıya ev sahipliği yapan Van TSO Başkanı Necdet Takva ise toplantıdan kentin ekonomisine katkı sağlayacak somut projelerin ortaya çıkacağına inandığını ifade etti.

Van TSO ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının (DAKA) kentteki ekonomik durumla ilgili sunum yaptığı toplantıda, katılımcılar da öneri ve taleplerini dile getirdi.

Toplantıya, mütevelli heyetinde yer alan kurum amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katıldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.