Kalkınma Bakanı Yılmaz Mardin’de

Kalkınma Bakanı Yılmaz Mardin’de
Bakan Yılmaz:- "Tuzağa düşmeden bir taraftan terörle yapılması gerektiği gibi mücadele ederken, diğer taraftan da kalkınmamızı demokratikleşmemizi, ülkemizin ve yörelerimizin refahını artırma mücadelesini de sürdüreceğiz"- "Hükümet olarak tavrımız çok açı

MARDİN (AA) - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Tuzağa düşmeden bir taraftan terörle yapılması gerektiği gibi mücadele ederken, diğer taraftan da kalkınmamızı, demokratikleşmemizi, ülkemizin ve yörelerimizin refahını artırma mücadelesini de sürdüreceğiz." dedi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Mardin'e gelen Kalkınma Bakanı Yılmaz, Dicle Kalkınma Ajansının (DİKA) "Ajans ve Devlet Destekleri 2016 Tanıtım" toplantısına katıldı.

Bakan Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, terörün en büyük maliyetlerinden birisinin, insanları normal hayattan uzaklaştırması, ülkenin kalkınması, gelişmesi, refahı için yapılması gereken işlerden uzaklaşılması ve gündemin değiştirilmesi olduğunu söyledi.

"Bu tuzağa düşmeden bir taraftan terörle yapılması gerektiği gibi mücadele ederken, diğer taraftan da kalkınmamızı demokratikleşmemizi, ülkemizin ve yörelerimizin refahını artırma mücadelesini de sürdüreceğiz." diyen Yılmaz, şöyle devam etti:

"Bunda en küçük bir taviz vermeyeceğiz. O anlamda da eskisinden daha çok uğraşmamız, çalışmamız gerekiyor. Bir taraftan da terörün bizi birbirimizden uzaklaştırmasına kutuplaşmasına birliğimize beraberliğimize zarar vermesine müsaade etmemeliyiz. Diğer taraftan da terör nedeniyle yöremizin kalkınmasına gelişmesinden de taviz vermemeliyiz. Eskisinden de daha çok kucaklaşmalıyız. Kardeşliğimizi, birliğimizi, beraberliğimizi eskisinden de daha çok vurgulamalıyız.

Ben inanıyorum ki bu bölgede yaşayan insanımız, halkımız yaşananlardan dolayı büyük acı duyuyorlar. Büyük bir, gerçekten tepki duyuyor ama bunu daha fazla ifade etmek durumundayız ve bu noktada daha fazla gayret sarf etmek durumundayız. Hükümet olarak tavrımız çok açık ve nettir. Ben de bu işlerden sorumlu bir bakan olarak söylüyorum. Terörün oluşturduğu tahribatları gidermeye yönelik sahada çok doğru bir çalışma sergiliyoruz."

Halkın her türlü ihtiyacına koştuklarını, şefkat eli uzatacaklarını ve tüm imkanları seferber edeceklerini vurgulayan Bakan Yılmaz, bunu sürdüreceklerini dile getirdi.

- "Oradan da dolu kamyonlar gelmeli"

DİKA'nın bölgede yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Yılmaz, DİKA uzmanlarından özellikle komşu ülkelerden de çalışma beklediklerini söyledi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin yanı başında olduğunu ve orayla ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

"Orada da çok ciddi potansiyel var. Hiçbir bölge ticaret olmadan kalkınamaz. O yöreyle bu yöre arasında da bağlantımızı güçlendirmemiz lazım. Üniversitelerimiz, iş adamlarımız, kuruluşlarımız arasında, özel sektör firmaları arasında ilişkileri geliştirmemiz lazım. Irak tarafına dolu kamyonlar gidiyor oradan boş kamyonlar geliyor. Bu böyle olmamalı oradan da dolu kamyonlar gelmeli. Kuzey Irak’a biz daha fazla yatırım da yapmalıyız. Aslında oradaki insanlarla üretim potansiyelini artırmalıyız. Ekonomiyi çeşitlendirmeliyiz ve bu alışverişi daha fazla geliştirmeliyiz."

Kalkınma Bakanı Yılmaz, Irak'ın kuzeyinden sadece petrol değil daha farklı malların da alınması gerektiğinin altını çizerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Orası zenginleştikçe oraya da daha fazla mal satabilmeliyiz. Aslında bu ilişkilerimizi geliştirdikçe emin olun her iş için daha çok müreffeh, çok daha farklı bir ortam olacak. İşte birileri bu olsun istemiyor. Ortadoğu’da yaşananları görüyorsunuz. Suriye ile de aslında yapmamız gereken budur. Diğer komşularımızla da yapmamız gereken budur. Bu çatışmaların ne bölgeye ne bize, herhangi bir kesime, bu bölgeye, bu toprakların asli unsuru olan hiçbir kesime bir faydası yok. Ama başkalarının hesabına maalesef bu bölgelerin enerjisi boşa harcanıyor. Gençlerimiz heba oluyor. Enerjimiz heba oluyor ve maalesef bu bölgelerimizde yolsuzlukla işsizlikle ve başka birtakım problemlerle yüzleşmek durumunda kalıyoruz. Bunun yerine az önce bahsettiğim çok daha demokratik ülke için el birliği ile çalışacağız, kalkınacağız, gelişeceğiz diğer taraftan da sosyal alanda, kültürel alanda, şehirleşme alanında da çok daha yaşanabilir ortamlar oluşturacağız."

Mardin Valisi Ömer Faruk Koçak ise Kalkınma Bakanı Yılmaz'ın Mardin'e gelişinin önemine işaret ederek, GAP projesi çerçevesinde ildeki sulama projelerinin hızlandırılmasına Yılmaz'ın katkısı bulunacağına inandığını vurguladı. Sulama sorununun ekonomikten ziyade sosyal bir problem haline geldiğine işaret eden Koçak, "Buradaki sulamaların bir an önce gerçeklemesini diliyorum." dedi.

Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ da ajansın çalışmaları ve projeleri hakkında bilgi verdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.