Kamerun'da Boko Haram ile mücadelede İHA dönemi

Kamerun'da Boko Haram ile mücadelede İHA dönemi
Güvenlik güçleri, örgütle mücadelede son dönemde insansız hava aracı gibi önleyici yöntemler kullanmaya başladı

MAROUA (AA) - ANNE MIREILLE NZOUANKEU - Kamerun'da güvenlik güçleri, Boko Haram'a operasyon düzenlemeden önce insansız hava araçlarını (İHA) kullanarak bölgede tarama yapıyor.

Kamerun ordusu, sık sık intihar eylemleri ve saldırılar düzenleyen örgüt militanlarını etkisiz hale getirmek üzere intihar bombacılarını tespit etme ve mayın temizleme çalışmalarında daha çok İHA'lardan yararlanıyor.

Askeri yetkililerden General Jacob Kodji, AA muhabirine yaptığı açıklamada, örgütün zayıfladığını ve bölgede sükunetin hakim olduğunu vurguladı. Kodji, örgütün bazen lojistik, mühimmat ve yiyecek arayışına girdiği için kısıtlı sayıda militanla saldırı düzenlediğini kaydetti.

Kodji, birkaç aydır ortaklaşa operasyonlar yürüten Nijerya ve Kamerun ordularının Boko Haram'ın karargahlarından Kumshe bölgesini temizlediğine dikkati çekti.

Kodji, Nijerya ordusu ile Ortak Çok Uluslu Müdahale Gücü'nün (FMM) desteğiyle sınır bölgesini militanlardan arındırmak amacıyla güvenlik önlemlerini arttırdıklarını da söyledi.

Yarbay Leopold Nlate de "Boko Haram'ın saldırıları azaldı. Örgüt bir zamanlar ardı ardına eylemler gerçekleştiriyordu. Bugün ise saldırının yaşanmadığı haftalar bile oluyor. Bu güzel bir gelişme ve böyle devam edeceğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

- Eylemleri azalıyor

Nijerya ve Kamerun orduları en son 10 gün önce Nijerya'nın Djibril bölgesinde düzenledikleri operasyonda 20'ye yakın militanı etkisiz hale getirmiş ve 15 rehineyi kurtarmıştı.

Kamerunlu siyaset bilimi uzmanı Aboya Manasse Endong, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insansız hava araçları sayesinde militanların hareket hızının tespit edilebileceğini ve Kamerun'da planlanan saldırıları önleme konusunda fayda sağlayabileceğini belirtmişti.

Uluslararası Af Örgütü son raporunda, Boko Haram'ın Kamerun'un kuzeyinde saldırılar ve kaçırma olayları düzenleyerek, çok sayıda kasabayı yağmalayarak binlerce kişinin hayatını etkilediğini duyurmuştu.

Nijerya, Nijer, Çad, Kamerun ve Benin, örgüte karşı mücadele kapsamında geçen yıl oluşturdukları FMM, finansman sorunları yüzünden ancak bu yılın başında göreve başlayabildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.