Kanada 2021-2022 için BMGK'ya adaylığını açıkladı

Kanada 2021-2022 için BMGK'ya adaylığını açıkladı
Kanada Başbakanı Justin Trudeau:- "Barışı koruma çalışmalarında Kanada'nın rolünü yeniden canlandırmaya kararlıyız"

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ülkesinin 2021-2022 yılları için BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine aday olduğunu açıkladı.

Trudeau, BM'de düzenlediği basın toplantısında Kanada'nın BMGK adaylığı ve uluslararası politikaya yapmayı planladığı katkılara ilişkin bilgiler verdi.

Kanada'nın 2021-2022 yılları için BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine aday olduğunu açıklayan Trudeau, "Barışı koruma çalışmalarında Kanada'nın rolünü yeniden canlandırmaya kararlıyız" dedi.

BMGK'da 6 defa geçici üyelik yapan Kanada en son 2000 yılında Konsey'de yer almıştı. Kanada, BM'de Türkiye'nin de yer aldığı Batı Avrupa ve Diğerleri grubunda bulunuyor.

2010 yılında da Konsey için yarışan Kanada, aynı grupta yer alan Almanya ve Portekiz'i geçememişti. Son turda Portekiz 150 oy alırken Kanada sadece 32 oy alabilmişti.

2020 yılında yapılacak seçimde Kanada ile birlikte İrlanda ve Norveç'in de Batı Avrupa ve Diğerleri grubuna ayrılan iki koltuk için mücadele etmesi bekleniyor.

15 üyeli Konsey'de 5 daimi üyenin (ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin) yanı sıra ikişer yıllık periyotlarla 10 geçici üye görev yapıyor. Geçici üyeler 193 ülkenin yer aldığı BM Genel Kurulu'nda seçiliyor.

- Kanada, barışgücü operasyonlarına daha fazla destek verecek

Başbakan Trudeau, BM'deki açıklamasında, Kanada'nın uluslararası arenedaki sorunlarla daha fazla ilgili olacağını belirterek, ülkesinin BM Güvenlik Konseyi'nde yer alarak küresel sorunların çözümüne yardımcı olabileceğini söyledi.

Trudeau, BM barışgücü operasyonlarına da daha fazla destek sağlamayı planladıklarını sözlerine ekledi ancak detay vermedi.

Başbakan Trudeau, ziyareti sırasında BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile de görüştü.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.