Kanal Edirne Projesi'nde çalışmalar devam ediyor

Kanal Edirne Projesi'nde çalışmalar devam ediyor
Edirne'de yaşanan taşkınlara son verecek 7 bin 800 metre uzunluğundaki kanalın, 3 bin 300 metresi tamamlandı- Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu:- "Proje ile Karaağaç mevkiini koruyacağız ve aynı zamanda Meriç Nehri'ne gelebilecek yüksek debideki suyun bir

ANKARA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığınca, yapımı devam eden Kanal Edirne Projesi'nde toplam uzunluğu 7 bin 800 metre olan kanalın, 3 bin 300 metresinin tamamlandığı bildirildi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu yaptığı yazılı açıklamada, Kanal Edirne Projesi'nin, Türkiye-Yunanistan sınırını çizerek akan Meriç Nehri'nin, Edirne merkezinde meydana getirdiği taşkın zararlarını önlemek maksadıyla geliştirildiğini hatırlattı.

Toplu makinalı çalışma kapsamında bu projenin yapımına 11 Ağustos 2015 tarihinde başladıklarını belirten Eroğlu, 70 metre genişlikte ve 7 bin 800 metre uzunluğunda inşa edilen Kanal Edirne Projesi'nde 1,5 milyon metreküp taşımalı kazı yapılacağını ifade etti.

Edirne'de yaşanan taşkınları önlemek için gereken her şeyin yapılacağını vurgulayan Eroğlu, şunları kaydetti:

"Bugüne kadar kanalın 3 bin 300 metrelik kısmını açarak tamamladık. Proje ile Karaağaç mevkiini koruyacağız ve aynı zamanda Meriç Nehri'ne gelebilecek yüksek debideki suyun bir kısmını tahliye kanalına aktaracağız. Böylelikle meydana gelebilecek büyük bir taşkında, sigorta görevi üstlenecek olan Kanal Edirne'ye belli bir aşamadan sonra suyun fazla olan kısmı aktarılacak ve Meriç Nehri'nden geçecek büyük debilerin tahliyesine katkı sağlayacak."

- Proje yıl sonuna kadar tamamlanacak

Taşkın anında Meriç Nehri'nin fazla suyunu taşıyacak olan Kanal Edirne vasıtasıyla saniyede 773 metreküp suyun aktarılabileceğini belirten Eroğlu, "Şiddetli mevsim yağışlarıyla oluşan ani debi artışlarından ve taban suyunun düşmemesinden dolayı kazı çalışmalarına şu an için ara verdik. Mevsim şartlarına göre 1 ila 2 hafta içerisinde çalışmalarımıza tekrar başlayacağız ve projeyi yıl sonuna kadar bitirmeyi hedefliyoruz" bilgisini verdi.

Meriç Nehri'nin diğer bölgelerinde de ıslah çalışmalarının devam ettiğini, birçok projenin ise tamamlandığını kaydeden Bakan Eroğlu, "Ayrıca nehir üzerindeki tarihi köprüler, zamanla biriken kumlardan temizleniyor ve eski muhteşem görüntüsüne kavuşturuluyor. İnşallah Meriç bundan sonra taşkın değil, bereket getirecek" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.