"Kaos Ortamında Ekonomiyi Okumak" konferansı

"Kaos Ortamında Ekonomiyi Okumak" konferansı
Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof Aslanoğlu:-"Deflasyon olan ülkelerde riskli alanlara yatırım artıyor"-"Dünya ekonomisinde varlık balonu oluşuyor"

İSTANBUL (AA) - Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, "Deflasyon olan ülkelerde riskli alanlara yatırım artıyor. Dolayısıyla dünya ekonomisinde varlık balonu oluşuyor" ifadelerini kullandı.
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) açıklamasına göre, ASKON tarafından organize edilen "Kaos Ortamında Ekonomiyi Okumak" konulu konferansta konuşan Aslanoğlu, dünya ve Türkiye ekonomisindeki gelişmelere değindi. Aslanoğlu, şunları kaydetti:
"Dünya ekonomisi büyük oranda bizi etkiliyor. Petrol, altın fiyatları ve döviz... Şu anda dünya ekonomisinde yavaşlama, Çin'deki gelişmeler, eksi enflasyon, eksi faizler ve merkez bankaları çokça ön plana çıkıyor. 2008 yılında kriz AB ve Japonya'yı ABD'ye kıyasla daha çok etkiledi. Çin yüzde 10 büyüme potasından yüzde 6 gibi bir rakama düştü. Bu, işsizliğe etki edecek düzeyde bir durum.
Türkiye'de ise durum farklı. Özellikle 2008 krizinden sonra iç talepte büyüme devam etti, yüzde 4 potasında seyrediyor. 2008 yılındaki krizden sonra para ve maliye politikaları sayesinde büyüme başladı. 2015 yılında enflasyonun artması gerekirken bu böyle olmadı. Önümüzdeki dönemi de etkileyecek karşılıksız para basma ve bol düşük faizle deflasyon oluştu ama deflasyon olunca talep düşüyor, stoklar kısılıyor ve işsizlik artıyor.Deflasyon olan ülkelerde riskli alanlara yatırım artıyor. Dolayısıyla dünya ekonomisinde varlık balonu oluşuyor. Dünyadaki faizler sıfır ya da eksiye geldiğinde olası hızlı faiz artışında bankaları batırabilecek kadar ciddi bir kriz oluşabiliyor."
Aslanoğlu, enflasyonun Türkiye'de yüzde 7,5 sevilerinde seyrettiğini hatırlatarak, "Bunun 7 ya da 6'ya inmesi çok zor gözüküyor. Doların 12 ay sonra 3,23'lerde olması bekleniyor. Ne yazık ki ekonomimiz yüzde 4 seviyelerinde büyüme gerçekleştirebilecek ama işsizlik problem olmaktan çıkmayacak" öngörüsünde bulundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.