"Kapılarımız tüm etnik kökenli vatandaşlara açık"

"Kapılarımız tüm etnik kökenli vatandaşlara açık"
Bulgaristan'daki DOST Partisi Kurucu Genel Başkanı Mestan:- "Bazı algılar yaratıldı, 'Bu yeni DOST Partisi, Türklerin değil de, Türkiye'nin partisi olacakmış.' diye. Verdiğim misaller bunun ne kadar aptalca bir algı olduğunu sizlere gösteriyor. Çok sayıda

ANKARA (AA) - NAZLI YÜZBAŞIOĞLU - Bulgaristan’da üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu muhalefetteki Hak ve Özgürlükler Hareketinden (HÖH) ihraç edilmesinin ardından, Sorumluluk Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar Partisi’nin (DOST) kurucu genel başkanlığını üstlenen Lütvi Mestan, haklarında "Türkiye'nin partisi" şeklinde yürütülen algı operasyonunun "aptalca" olduğunu, kurucular arasında çok sayıda Bulgar bulunduğunu ve kapılarının herkese açık olduğunu söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşmek için Ankara'ya gelen Mestan, temelini attığı yeni partinin ilkelerini, amaçlarını ve Türkiye- Bulgaristan ilişkilerine yansımalarını AA muhabirine değerlendirdi.

DOST Partisi'nin ilk kurultayının 10 Nisan'da Sofya'da yapılacağını kaydeden Mestan, partinin kuruluş nedeni olarak, Bulgaristan'da belli şahısların değil, tüm toplumun çıkarını savunacak yeni bir siyasi temsile duyulan ihtiyacı gösterdi.

- "Bin kez görevden alınsam da o bildirgeyi okurdum"

Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinin ardından, parlamentoda NATO'yu ve Türkiye'yi destekleyen bir bildiri okumasından bir süre sonra HÖH Merkez İdare Kurulu tarafından parti ve parlamento grubundan ihraç edildiğini hatırlatan Mestan, şöyle devam etti:

"Bu Rus uçağı sayın Erdoğan'ın, veya Kılıçdaroğlu'nun veya sayın Bahçeli'nin avlusuna girmedi. Bizim açımızdan bu Rus uçağı Türkiye Cumhuriyeti'nin kutsal sınırını ihlal etti. Türkiye bir NATO üyesidir. Bizler, Bulgaristan da, NATO üyesiyiz. Bence siyasi borcumuz, böyle bir kritik anda bir NATO ülkesini desteklemektir. Eğer bu benim suçumsa ben böyle bir suçla gurur duyuyorum. Bin kez bilseydim ki görevden alınacağım, bu bildirgeyi hazırlayıp Bulgaristan'ın en yüksek kürsüsünden aktarırdım."

HÖH Partisi Genel Başkanı olduğu üç yıl boyunca, Bulgaristan'da seçim kanununa göre yasak olmasına rağmen, seçmene ana dilinde Türkçe hitap ettiğini belirten Mestan, partiden ihraç edilmesinde bunun da etkili olduğunu söyledi. Konuyla ilgili pek çok ceza aldığını, cezalara karşı açtığı davaları ise kaybettiğini belirten Mestan, "En sonunda artık yapacak bir şey kalmadı, Strazburg'ta İnsan Hakları Mahkemesi'nde Bulgaristan'a karşı dava açtık. Vatanı sevmediğimizden değil, ama gerçek bir demokrasi ülkesine dönüşmesi için bu davayı açtık." dedi.

- "Parti kurucularının arasında Bulgarlar da var"

Seçmenin heyecanını hissettiklerini, dertlerini duyabildiklerini söyleyen Mestan, "26 yıldır hep birlik beraberlik olsun dedik, birlik beraberlik kutsaldır dedik, yeniden bu fikirdeyiz" diye konuştu.

Partisinin Bulgaristan'da herkese açık olduğunu vurgulayan Mestan, "HÖH'ü terk edip, benimle bu yeni yola çıkan milletvekilleri arasında iki Bulgar milletvekili de var, Hristiyan, Ortodoks, biri eski Filibe Valisi." bilgisini verdi.

İnsan haklarını savunurken tüm Bulgaristan vatandaşlarını göz önünde bulundurduklarını belirten Mestan, şunları kaydetti:

"İnanıyoruz ki hem Türkiye'de hem Avrupa Birliği'nde insanlar kendi din, dil, etnik, kültür farklılıklarıyla barış içinde birlikte yaşayabilir. Bizim genel amacımız budur. Bizler tabii ki ön planda Türk ve Müslümanların çıkarlarını savunacağız. Çünkü, Bulgaristan'a demokrasi 26 yıl önce geldi, 10 yıldır Bulgaristan AB üyesi. Ama, tüm haklarımız Avrupa standartlarına uygun mu diye soracak olursanız, maalesef üzülerek, 'hayır' diyeceğim."

- "Kapılarımız tüm etnik kökenli vatandaşlar için açık"

DOST Partisi'nin, Bulgaristan'daki hak ve özgürlüklere dair problemleri çözeceğini vurgulayan Mestan, "Bizler Bulgaristan'ı seviyoruz. Bulgaristan'ın birliği ve bütünlüğü için çalışacağız. Biz Bulgaristan'a entegre olmak istiyoruz. Ama ikinci kalite insanlar gibi değil, eşit haklara sahip vatandaş olarak entegre olmak istiyoruz." diye konuştu.

Öte yandan, Bulgaristan'a entegre olmak için kimliğinden vazgeçmenin asimilasyon anlamına geleceğini söyleyen Mestan, şöyle konuştu:

"Ben Lütvi Mestan olarak, Türk olarak, Müslüman olarak entegre olmak isterim. Tabii ki bazı algılar yaratıldı, 'bu yeni DOST Partisi, Türklerin değil de, Türkiye'nin partisi olacakmış' diye. Verdiğim misaller ne kadar aptalca bir algı olduğunu sizlere gösteriyor. Çok sayıda etnik Bulgarlar var kurucuların arasında. Eminim ki, 10 Nisan'da organize ettiğimiz kuruluş konferansına da katılanların en az yüzde yirmisi etnik Bulgarlar olacak. Partimizin kapıları tüm etnik kökenli vatandaşlar için açıktır."

Partinin kuruluş bildirgesinin hazır olduğunu, demokrasiye dayalı bir tüzük hazırladıklarını belirten Mestan, hazırlanan tüzüğe göre iki dönemden fazla genel başkanlık ve il başkanlığı yapılamayacağını ve partinin bütün organlarında her konuda istişare ile karar alınmasının şart olduğunu söyledi.

Mestan, "Bu parti seçmenin partisi olacak. Bu yeni partide genel başkan bile seçmenlerle eşit. Bir fazlası, taşıdığı sorumluluk olacaktır." dedi.

- Türkiye-Bulgaristan ilişkileri

Türkiye ile ilişkilerin gelişmesi için Bulgaristan'ın bir strateji belirlemesi gerektiğini, ve yeni DOST Partisi'nin iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi için köprü olacağını söyleyen Mestan, şunları kaydetti:

"Bulgaristan'da maalesef Türkiye'yi bazı siyasi güçler, aşırı milliyetçi partiler bir ejderha gibi görüyor, Türkiye'yi bir risk gibi görüyor. Amaçlarımızdan biri de, Türkiye'nin gerçek yüzünü Bulgaristan'a tanıtmak. Çünkü Türkiye bir dost ülkedir. Yalnız NATO'ya birlikte üye olmamızdan dolayı söylemiyorum bu sözleri, Türkiye gerçekten Bulgaristan'ın dostu. Bence Bulgaristan'da vatandaşlar, ve onlardan önce de siyasi güçler tarihi komplekslerini aşıp Türkiye'ye farklı bir gözle bakmak zorunda."

DOSTTürkiye ve Bulgaristan arasında zaman zaman ortaya çıkan sorunlarda Rusya'nın etkisinin de olduğunu söyleyen Mestan, "Bulgaristan 12 yıldır NATO üyesi, 10 yıldır Avrupa Birliği üyesi ama maalesef Rusya'nın gölgesinden kurtulamamış bir ülke" diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.