Kara mantar hastalığı nedir?

Kara mantar hastalığı nedir?
Kara mantar hastalığı nedir? Hindistan'da başlayan ve bütün dünyada paniğe neden olan hastalık şimdi de Arjantin'e sıçradı. Peki, kara mantar hastalığı belirtileri nelerdir?

Kara mantar hastalığı nedir? Hindistan'da başlayan ve bütün dünyada paniğe neden olan hastalık şimdi de Arjantin'e sıçradı. Peki, kara mantar hastalığı belirtileri nelerdir?

Tıbbi ismiyle 'Mukormikoz', kara mantar hastalığı çok nadir görülen bir enfeksiyondur. Genellikle toprakta, bitkilerde, gübrede ve çürüyen meyve ve sebzelerde bulunan mucor küfüne maruz kalmaktan kaynaklanır.
Sinüsleri, beyni ve akciğerleri etkileyen Kara Mantar, kanser hastaları veya HIV/AIDS'li kişiler gibi diyabetik veya bağışıklık sistemi ciddi şekilde zayıflamış kişilerde yaşamı tehdit edebilir.

KARA MANTAR TEDAVİSİ

Şu an için ülkemizde nadir görülen hastalıklar arasındadır. Ancak özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanlarda, obezlerde ve diyabet hastaları Covid-19 tedavisi sonrası yakın takip ve gözlem altına alınmalıdır. Covid-19 tedavisinde mutlaka uygulanan tedavileri ve kronik rahatsızlıkların için verilen ilaçları ihmal etmemeli, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeleri, D vitamini gibi bağışıklık sistemi ile ilgili eksiklikleri varsa takviye D vitamini verilmeli, tedbirlere sıkı sıkıya uymaları ve en önemlisi Covid-19 hastalığından korumaları ve aşı olmaları alınacak tedbirler arasındadır.

Covid-19 tedavisi sonrası 2 ile 3 hafta sonrası yakın takip edilmeli, 10 gün karantina sonrası mutlaka en az 3 hafta yakın takip edilmeli ve tedbirlere uymalıdırlar.

Şu an için korkulacak bir durum söz konusu değil, sadece Hindistan'da görülen bu hastalık alınacak tedbirlerle ve uyulacak kişisel tedbirler sonrası dünyaya yayılması önlenebilir.

KARA MANTAR HASTALIĞI NEDEN OLUR?

Tıbbi ismiyle 'Mukormikoz', kara mantar hastalığı çok nadir görülen bir enfeksiyondur. Genellikle toprakta, bitkilerde, gübrede ve çürüyen meyve ve sebzelerde bulunan mucor küfüne maruz kalmaktan kaynaklanır.Sinüsleri, beyni ve akciğerleri etkileyen Kara Mantar, kanser hastaları veya HIV/AIDS'li kişiler gibi diyabetik veya bağışıklık sistemi ciddi şekilde zayıflamış kişilerde yaşamı tehdit edebilir.

Siyah mantar olarak bilinen göz hastalığı "mukormikoz" vakalarının artması endişeye yol açıyor. Gelen ilk bilgilere göre, siyah mantar salgını çoğunlukla koronavirüs hastalarını etkiledi. Uzmanlar söz konusu salgın nedeniyle hastaların yaklaşık yüzde 60'ının gözlerinden biri veya her ikisini kaybettiğini belirtiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.