Karaciğer yağlanmasının yaygın 7 belirtisi

Karaciğer yağlanmasının yaygın 7 belirtisi
 Editör
Karaciğer hücrelerinin yüzde 50'den fazlası yağlı ise buna karaciğer yağlanması denir. Semptomlar çok spesifik olmadığı için hastalık çoğunlukla fark edilmez.

Gelişmiş ülkelerde karaciğer yağlanması yaygın bir hastalıktır. Yetişkinlerin yaklaşık dörtte biri ila üçte biri ve aşırı kilolu 10 çocuktan 3'ü, alkolden kaynaklanmayan yağlı karaciğer hastalığından etkilenmektedir.

Sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam ve alkol tüketimi en öenmli sebepleridir. Uzun bir süre boyunca, etkilenen birçok insanın karaciğeri, onlar farkına varmadan yağlanabilir. Ancak karaciğerin ağırlığı ve boyutu arttığında, bu genellikle spesifik olmayan birkaç semptomla kendini gösterir. Risk faktörlerini en aza indirerek yağlı karaciğer hastalığının etkili bir şekilde önlenmesini sağlamak nispeten kolaydır.

Karaciğer yağlanmasının 7 olası belirtisi

Aşırı alkol kullanan ve aşırı kilolu yetişkinlerin en büyük risk altında olduğu düşünülse de, yağlı karaciğer hastalığından muzdarip çocuk ve gençlerin sayısı da sürekli artıyor. Karaciğer hücrelerinin yüzde 50'sinden fazlası yağlı olduğunda veya karaciğerdeki yağ içeriği toplam ağırlığın onda birinden fazla olduğunda yağlı bir karaciğer oluşur. Yağlı karaciğer hastalığı riskini artırabilecek beş faktör vardır. Bunlar sağlıksız beslenme ve diyabettir. Hastalık çoğu zaman başka nedenlerle yapılan muayeneler sırasında tesadüfen keşfedilir. Bu genellikle yağlı karaciğer hastalığının neden olabileceği spesifik olmayan semptomlardan kaynaklanmaktadır. Aşağıdaki yedi şikayet karaciğer yağlanmasına işaret edebilir:

1-Aşırı halsizlik

2- İştah kaybı

3- Şişkinlik/gaz

4-Sağ üst karın bölgesinde basınç hissi

5-Ciltte kolay morarma

6-Mide bulantısı

7-Ciltte kaşıntı

Yağlı karaciğer hastalığının seyri büyük ölçüde hastanın yaşam tarzına bağlıdır. Şu anda tedavi edecek spesifik bir ilaç bulunmamasına rağmen, yağlı karaciğer hastalığı aslında yaşam tarzı değişiklikleriyle tedavi edilebilir. Diyetteki değişiklik burada çok önemli bir rol oynuyor. Bazı gıdalar karaciğerin sağlığına kavuşmasına ve yağlı karaciğer hastalığının önlenmesine yardımcı olabilir. Limon, çay ve brokoli gibi gıdalar karaciğerin yağdan arındırılmasına yardımcı olur. Ancak daha sağlıklı bir yaşam tarzı olmadan (yağlı karaciğer), karaciğer sirozu ve hatta karaciğer kanseri ve akut karaciğer yetmezliği gibi ikincil hastalıklar da gelişebilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.