Karaman'daki cinsel istismar iddiası davası

Karaman'daki cinsel istismar iddiası davası
AK Parti Denizli Milletvekili Özkan:- "Davaya müdahil olmak için başvuruda bulunduk. Mağdur çocukların ve ailelerin yüksek menfaati her şeyin üzerindedir"

Karaman'da bazı öğrencilere cinsel istismarda bulunduğu iddiasına ilişkin tutuklanan sanık M.B'nin yargılandığı dava nedeniyle kente gelen AK Parti milletvekilleri Cahit Özkan, Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt ve Ayşe Sula Köseoğlu, davaya müdahil olmak için başvuru yaptıklarını bildirdi.

Bazı öğrencilere cinsel istismarda bulunduğu iddiasına ilişkin tutuklu sanık M.B'nin yargılandığı davanın duruşmasını takip etmek üzere kente gelen AK Parti milletvekilleri Cahit Özkan, Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt ve Ayşe Sula Köseoğlu, adliye önünde basın açıklaması yaptı.

Özkan, milletvekilleri olarak menfur olayla ilgili yargılamanın uluslararası sözleşmeler, anayasa ve yargılama hukukuna uygun yapılmasını, sanığın sıfır toleransla en ağır şekilde cezalandırılmasının takipçisi olduklarını belirtti.

Davaya müdahil olmak için başvuruda bulunduklarını açıklayan Özkan, "Mağdur çocukların ve ailelerin yüksek menfaati her şeyin üzerindedir." dedi.

Türkiye'nin, Avrupa Konseyi’nin çocukların cinsel sömürü ve istismarına karşı korunması ve buna ilişkin tedbirlerin uygulanmasına dair sözleşmeye taraf olduğunu anımsatan Cengiz Özkan, "Bu sözleşmenin 30’uncu maddesi, soruşturmanın ve ceza davasının çocukların yüksek menfaatine uygun ve haklarına saygı içinde yürütülmesini emretmektedir. Yine soruşturma ve ceza davasının, çocukların yaşadığı travmayı ağırlaştırmamasını ve cezanın yanında rehabilitasyonunu da emretmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Soruşturma ve ceza davasının öncelikle ele alınması, yargılamanın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde karşılığını bulan adil yargılanma ilkelerine uygun yapılmasını emrettiğini ifade eden Özkan, şunları kaydetti:

"Sözleşmenin 31. maddesi, mağdurların hak ve menfaatlerini korumak için mahremiyetlerini, kimliklerini ve görünüşlerini korumak, kimliklerinin tespitine yol açacak her türlü bilginin yayılmasını engellemek, çocuğun yüksek çıkarları için mağdurların ve faillerinin soruşturma ve mahkeme binalarında doğrudan temasta olunmalarını sağlamamayı emretmektedir. Bu bağlamda Karaman’da yargılaması yapılan menfur olayla ilgili, bahsi geçen uluslararası sözleşmenin, anayasanın, ceza muhakemesi kanununun çocukların menfaatlerini koruyan hükümlerine uygun şekilde yargılama yapılarak, sanığın sıfır toleransla en ağır şekilde cezalandırılması istemiyle takipçisi olduğumuzu bir kez daha ilan ediyoruz. Bu bağlamda mahkemeden de müdahillik talebinde bulunduğumuzu ifade etmek istiyorum."

- "Gereken, en ağır şekliyle yapılacaktır"

AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt da anne olarak bu konunun takipçisi olduklarını bildirdi.

Hiçbir çocuğun gözyaşının akmasını istemezken, böylesine mağdur olmasını asla kabul etmediklerini vurgulayan Kurt, "Şiddetle kınıyoruz. Takipçisiyiz. Gereken, en ağır şekliyle yapılacaktır." ifadelerini kullandı.

AK Parti Trabzon Milletvekili, Çocuklara Karşı İstismarın Önlenmesi Araştırma Komisyonu Üyesi Ayşe Sula Köseoğlu ise tüm partilerin ortak önerisiyle kurulan komisyonun bir üyesi olarak, bu tür olayların en ayrıntılı şekilde araştırılarak engellenmesi noktasındaki bütün hassasiyeti göstereceklerini vurguladı.

Parti olarak 2014 yılında Türk Ceza Kanunu’nda yaptıkları değişiklikle, bu tür suçlara 2 katı aşan cezalar getirildiğine işaret eden Köseoğlu, "Sıfır toleransla, hiçbir tavizsiz bütün eylemlerin son bulması ya da en aza indirilmesi noktasında gerekli hassasiyeti sonuna kadar göstereceğimizin tüm kamuoyu tarafından bilinmesini arzu ediyoruz." diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.