Karapınar GES’te 3 bakanlı temel atma

Karapınar GES’te 3 bakanlı temel atma
Karapınar GES Scada Merkezinin temeli yarın 3 bakanın katılacağı törenle atılacak

Konya’nın Karapınar ilçesinde kurulan Türkiye’nin en büyük güneş enerji santralinde Scada Merkezinin temeli Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un katılımıyla atılacak. Türkiye'nin yerli ve yenilenebilir enerji hedefleri açısından büyük öneme sahip olan Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali'de ilk güneş modüllerinin devreye alınması 20 Eylül 2020 tarihinde gerçekleştirildi.  20 milyon metrekare alan üzerine kurulacak Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nde (GES) 4 megavatlık kurulu gücün devreye alınmasıyla 29 Eylül 2020’de şebekeye elektrik verilmeye başlandı.

ENDÜSTRİ BÖLGESİ İLAN EDİLDİ

Karapınar YEKA proje sahası, Bakanlık kararı ile 2012 yılında Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ilan edilmişti. Karapınar YEKA-1 GES ile bir yandan yenilebilir enerji kaynaklarının kullanımı ile daha çevreci bir enerji kaynağı elde edilirken, diğer yandan dışa olan bağımlılık azalacak. Elektrik ihtiyacı daha az maliyetle karşılanabilecek. Projenin mobilizasyon çalışmaları 2019 yılı aralık ayında başlarken inşaat faaliyetleri ise 2020 yılı mart ayında başladı. İnşaat faaliyetlerinin 2023 yılı ağustos ayına kadar devam etmesi ve bu tarihte 1.300 MW’lık santralin tamamıyla devreye alınması hedefleniyor. Proje tamamlandığında, santralde yıllık 2.300 GWh elektrik üretilmesi öngörülüyor. Projede pik dönemde 1000 kişilik direkt bir istihdam sağlanacağı öngörülüyor. Tüm santral devreye alındığında, operasyonel işlerin yönetimi için ise yaklaşık 100 kişilik bir istihdam sağlanacak.

3 MİLYON KİŞİLİK BİR ŞEHRİN ELEKTRİK İHTİYACINI KARŞILAYACAK

Proje tamamlandığında yaklaşık 3 milyon kişilik bir şehrin, örneğin Konya’nın yıllık elektrik tüketimi karşılanabilecek. Santralde üretilen elektrik, elektrik üretiminde fosil yakıt olarak tüketilen doğal gaz, kömür gibi hem ithal edilen hem de sera gazı emisyonu yüksek yakıtların tüketimini engelleyecek. Böylece, Karapınar YEKA-1 GES, hem ülkeden döviz çıkışını azaltacak ve arz güvenliği sağlayacak, hem de sürdürülebilir bir dünya hedefine yıllık 1,4 milyon tonun üzerinde sera gazı salınımını azaltarak katkı sağlayacak. (Esra Örengül)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.