KARATAY MÜZESİ’NDE ÇALIŞMALAR HIZLANDI

KARATAY MÜZESİ’NDE ÇALIŞMALAR HIZLANDI
Atatürk’ün Konya ziyareti sonrasında telgraf çekerek restore edilmesini istediği eserlerden biri olan Karatay Medresesi Çini Müzesi’nin restorem çalışmalarının bitmesinin ardından 85 yıl sonra bakımı tamamlanmış olacak.

Emine Şeyma Yıldız

ÇİNİ ESERLER MÜZESİ OLARAK ZİYARETE AÇILMIŞTI

II. İzzeddin Keykavus devrinde, Emir Celaleddin Karatay tarafından, 1251 yılında yaptırılan Karatay Medresesi’nin bakım ve onarım çalışmaları son hızla devam ediyor. Mimarı bilinmeyen ve Osmanlılar devrinde de kullanılan Medrese 19.Yüzyılın sonlarında terk edilmişti. Anadolu Selçuklu devri çini işçiliğinde önemli yer tutan Karatay Medresesi 1955 yılında "Çini Eserler Müzesi" olarak ziyarete açılmıştı. Karatay Müzesi’nde, Beyşehir Gölü kenarındaki Kubat-Âbad Sarayı kazı buluntuları arasında olan duvar çinileri, çini ve cam tabaklar ile Konya ve yöresinde bulunan Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerine ait çini ve seramik tabaklar, kandiller ve alçı buluntuları sergilenmektedir. Karatay Medresesi, Selçuklular devrinde hadis ve tefsir ilimleri okutulmak üzere kapalı medrese tipinde Sille taşından inşa edilen, kapısı Selçuklu devri taş işçiliğinin şaheser bir örneği.

SÖZLEŞME BEDELİ 530 MİLYON

En değerli kültürel miraslarımızdan olan Karatay Medresesi Çini Müzesi’nde yer teslim tarihi 10 Ekim 2014 olarak belirlenirken, proje süresinin 365 gün olduğu belirtilmişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü-Konya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından restore edilen medresenin sözleşme bedeli 530 milyon. Şu anda ziyarete kapalı olan müzenin restorasyon sonrasında müzenin turistlerin en çok ziyaret ettikleri müzeler arasında yer alması bekleniyor. 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.