Kariyer yapayım derken çocuktan olmayın

Kariyer yapayım derken çocuktan olmayın
Çocuk sahibi olmak için en ideal yaşın 25-26 olduğunu ifade eden Türkiye Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği (TSRM) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gürkan Uncu, 35 yaş sonrasının risk teşkil ettiğini söylüyor.

Bilimsel verilere göre; Türkiye’de çiftlerin yüzde 15’i çocuk sahibi olmak istediği halde bu isteğini gerçekleştiremiyor. Bu sorun hem kadından hem de erkekten kaynaklanabiliyor. Bu durumla karşı karşı kalan insanların başvurduğu yol ise tüp bebek yöntemi oluyor. Türkiye’de üreme ve infertiliteyle ( kısırlık) ilgili gelişmeler 6. Ulusal Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Kongeresi’nde ele alındı. Bu alanda yaşanan gelişmelerle ilgili bilgiler veren TSRM Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gürkan Uncu, kadınların kariyer ve çocuk sahibi olma konularını dengelemesi gerektiğini söyledi.

KARİYER YAPAYIM DERKEN

Genetik olarak kadınların 37 yaşından sonra çocuk sahibi olmalarının zorlaştığına değinen Uncu, çocuk sahibi olmak için en ideal yaşın bilimsel olarak 25 ile 26 olduğunu söyledi. Kariyer için çalışan kadınların çocuk sahibi olmayı ileri yıllara ertelemesinden dolayı Türkiye’de infertilite oranın artığını dile getiren Uncu, yaş ilerlemesinin yanında endüstrinin gelişmesinin doğurganlık üzerinde etkili olduğunu, metropol şehirlerde ise doğurganlık oranın azaldığını vurguladı.

Türkiye’de son yıllarda endüstrileşen şehirlerde doğurganlık oranın azaldığına dikkat çeken Uncu, 20 ila 30 sene sonra nüfusun yarı yarıya azalabileceğine işaret etti. Kişisel olarak 3’ten fazla çocuk yapılmasını desteklediğini belirten Uncu, batı illerine üreme oranın 2’nin altına düştüğünü ancak, doğuda bu oranın daha yüksek olduğunu söyledi. Bundan dolayı üreme oranında bir denge izlenmenin oluştuğunu kaydetti.

YAŞ İLERLEDİKCE RİSK ARTAR

İnsanların halk arsındaki ismiyle kısırlık olarak bilinen infertilite olmamaları için bazı önerilerde bulunan Uncu, "Gebelik ve gebelik süreci insan vücudunda yaptığı değişikliklerden dolayı bazen olumsuz algılanabiliyor. Ancak, doğum olayı fizyolojik olarak ciddi bir yenilenmedir." dedi. Sırtında iş yükü bulunan kadınların kariyer ve üremeyi dengelemesi gerektiğini belirtti. İnsanların hayat tarzlarını gözden geçirmesi gerektiğine değinen Uncu, sigara ve alkol gibi zararlı ürünlerin tüketilmemesi gerektiğini söyledi. Stresten uzak durulması ve sporun da üremenin için önemli olduğunu aktardı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.