Karlı yolları "hedik" ile aşıyorlar

Karlı yolları "hedik" ile aşıyorlar
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde köylüler, kardan kapanan köy yollarında hedikle yol alabiliyor- Köylülerden Harun Yalın: "Buralara çok kar yağdığı için bazen haftalarca köy yolları kapalı oluyor. Bu nedenle karlı yolları hedik sayesinde aşarak ilçe merkez

HAKKARİ (AA) - MESUT VAROL / SAİM HARMANCI - Karda batmayan özelliği ve ilginç tasarımıyla özellikle yağışın fazla olduğu bölgelerde vatandaşların vazgeçilmezlerinden olan "hedik" (kar ayakkabısı), Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde de köylülerin yaşamını kolaylaştırıyor.
Kar kalınlığının yer yer iki metreyi bulduğu yüksek kesimlerde yolları sürekli ulaşıma kapanan vatandaşlar, ayaklarına taktıkları "hedik"lerle sıkıntısız yol alabiliyor.

İlçeye 15 kilometre uzaklıktaki Ünlüce köyünde yaşayan vatandaşlar, karda batmayan "hedik" sayesinde gitmek istedikleri yerlere rahatlıkla ulaşıyor.

Özellikle köy yakınındaki ahırlara ulaşmak için ayaklarına taktıkları hedik sayesinde metrelerce karda zorlanmadan yürüyebilen vatandaşlar, hediğin bölgede yıllardır kullanıldığını, yöredeki kış şartlarını kolaylaştıran bir araç olarak kültürlerinde önemli bir yere sahip olduğunu belirtiyor.

Köylülerden Burhan Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "hedik" sayesinde kardan kapanan yolları rahatlıkla aştıklarını söyledi.

Atalarından öğrendikleri hedik giyme geleneğini sürdürdüklerini belirten Yalçın, "Bölgede kar kalınlığı çok fazla. Kar yağışının yoğun olduğu kış mevsiminde hedik, biz köylülerin vazgeçilmezi oluyor. Bizden önce dedelerimiz ulaşım güçlüğünün yaşandığı köylerde hediği çok kullanırlardı. Hala köyler arasındaki ulaşım hedikle sağlanıyor. Bu açıdan hediğin bölgede geleneksel önemi var" ifadelerini kullandı.

- Özel ağaç dalları ve hortumla yapılıyor

Hediğin özel ağaçların dallarından ve hortumdan yapıldığını belirten Yalçın, her sene kış hazırlığı yaparken, yaşamlarını kolaylaştıran hediklerden de yaptıklarını dile getirdi.

Yalçın, "Dayanıklı olan ağaçların dallarını kesip büktükten sonra kalıp halinde kurutuyoruz. Bazı vatandaşlarımız da sulama işlemlerinde kullanılan hortumu hedik haline getiriyor. Ardından bunu kış aylarında ulaşımda kar aracı olarak kullanıyoruz. Ayağa bağlanarak kullanılan hedik sayesinde, kara batmadan rahatlıkla kapalı yolları aşıyoruz" dedi.

Harun Yalın isimli vatandaş ise hediğin kış aylarında kendileri için önemli bir araç olduğunu belirterek, "Hediği yaz aylarında özel bir ağaçtan yapıyoruz. Bunun en önemli özelliği karda batmaması. Bu, köydeki hemen her evde bulunan önemli karla mücadele aracıdır. Buralara çok kar yağdığı için bazen haftalarca köy yolu kapalı oluyor. Bu nedenle karlı yolları hedikle aşarak ilçe merkezine ulaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.