Katar Krizinin Perde Arkası ve Tüm Detayları

Katar Krizinin Perde Arkası ve Tüm Detayları
Suudi Arabistan ve Katar arasında yaşanan kriz, Bahreyn, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri, doğalgaz zengini Körfez ülkesi Katar’la diplomatik ilişkilerini kestiğini duyurdu. Bu dört ülkeyi Yemen, Libya ve son olarak da Maldivler takip etti.

Suudi Arabistan ve Katar arasında yaşanan kriz, Bahreyn, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri, doğalgaz zengini Körfez ülkesi Katar’la diplomatik ilişkilerini kestiğini duyurdu. Bu dört ülkeyi Yemen, Libya ve son olarak da Maldivler takip etti. Katar, Yemen’de Suudi Arabistan’ın öncülük ettiği uluslararası koalisyondan da çıkarıldı.

Yaşanan kriz, Suudi Arabistan’ın Katar'ı, 'Orta Doğu'da terörizme destek vermekle' suçlaması ve Doha yönetiminin Suriye'de adını "Şam'ın Fethi Cephesi" olarak değiştiren Nusra Cephesi'ni ve Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünü desteklediğini iddia etmesiyle başladı.

Suudi Arabistan'la birlikte Mısır'ın da dile getirdiği bir diğer suçlama ise Katar'dan 'Müslüman Kardeşler hareketine hem siyasi hem de finansal destek verilmesi. Mısır ve Suudi Arabistan Müslüman Kardeşler hareketini de "terör örgütü" olarak kabul ediyor.

Bahreyn'in diplomatik ilişkileri kesme gerekçesi ise Katar'ın ülkedeki 'İran destekli silahlı gruplara destek vermesi' olarak açıklandı. Bahreyn'den yapılan açıklamada "Medya yoluyla ülkedeki terörist faaliyetler kışkırtıldı ve ülkede kaos ortamının oluşması için çabalandı" deniyor.

Körfez beşlisi kendi elçilerini geri çekmekle kalmayarak, Katarlı diplomatlara ülkelerini 48 saat içinde terk etmeleri için süre tanıdı. Katar vatandaşlarına da 14 gün süre verildi. Katar Yemen'de Husilere karşı savaşan Uluslararası Koalisyon'dan atıldı. Söz konusu ülkeler hava sahalarını, kara sularını ve limanlarını da Katar'a kapattılar. Suudi Arabistan’dan Basra Körfezi’ne uzanan bir yarımada olan Katar böylece kelimenin tam anlamıyla izole edildi. Anakarayla kara bağlantısı da kapatılarak dış dünya ile bağlantısı neredeyse kesildi.

KATAR KRİZİNİN ÖNCESİNDE YAŞANANLAR

Mayıs ayı sonunda Katar'ın resmi haber ajansı QNA, Emir Şeyh Tamim Bin Hamid es-Sani'nin askeri okul mezuniyet töreninde yaptığı bir konuşma yayımlandı.

İddia edilen konuşmada “Es-Sani, İran ve Körfez ülkeleri arasında artan gerilim eleştiriyor, Hizbullah ve Hamas'a karşı anlayış gösterilmesi gerektiğini söylüyor ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray'da uzun süre kalamayacağını” belirtiyordu.

Katar haberin QNA sunucularına sızan bilgisayar korsanları tarafından yerleştirilmiş olduğunu ve gerçeği yansıtmadığını söylese de, Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri, El Cezire dahil Katar yayın organlarını ülkelerinde yasaklama kararı aldı.

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman El Sani ise 25 Mayıs’ta düzenlediği basın toplantısında, medya üzerinden ülkesini hedef alan bir kampanya bulunduğunu belirterek, “Konuyla ilgili soruşturma devam ediyor ancak burada Katar’ı hedef alan bir kampanya olduğu açık ve biz de buna karşı koyacağız” demişti.

Suudi Arabistan'ın El Arabiya televizyon kanalı ise "QNA'nın hacklenmediğinin kanıtı" başlıklı bir haber yayınlayarak, Emir es-Sani'nin açıklamalarının QNA Instagram hesabında da yer bulduğunu söylemişti.

KARAR, KARDEŞ ÜLKE BAHREYN’LE DAYANIŞMA ÇERÇEVESİNDE ALINDI

Suudi Arabistan Resmi Haber Ajansı SPA’da yayınlanan Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, ‘ülkenin milli güvenliği’ için Katar ile tüm diplomatik ilişkilerin kesildiği, deniz ve hava sınırlarının da kapatıldığı belirtildi.

Açıklamada, “Doha’nın açık ve gizli gerçekleştirdiği ciddi ihlaller, terör örgütlerini barındırarak teröre destek vermesi, basın yayın organlarında terör örgütlerinin propagandasını yapması, Katif ilindeki İran bağlantılı terör eylemlerini desteklemesi, aşırıları barındırması, Yemen’deki Husi militanları desteklemesi sonrasında Suudi Arabistan, bu kararları almak durumunda kaldı” denildi.

KARAR, İRAN’LA BAĞLANTILI TERÖR ÖRGÜTLERİNE BAHREYN’DE EYLEM YAPMASI İÇİN FİNANSAL DESTEK SAĞLAMASI NEDENİYLE ALINDI

Bahreyn Dışişleri Bakanlığı internet sitesinde yayımlanan açıklamada ise Bahreyn’in Doha’daki diplomatik misyonlarını geri çağırdığı ve Katar diplomatlarına da ülkeyi terk etmeleri için 48 saat süre tanındığı bildirildi.

Bahreyn vatandaşlarının Katar’a seyahat etmesinin, Katar vatandaşlarının da ülkeye gelmeleri ile transit geçiş yapmalarının yasaklandığı belirtilen açıklamada, Bahreyn’de oturumu olan veya turistik gezi için ülkede bulunan Katarlıların 14 gün içinde ülkeyi terk etmeleri gerektiği, bu açıklamanın yayımlanmasından 24 saat sonra Bahreyn hava sahası, kara suları ve limanların da Katar’a kapatılacağı ifade edildi.

‘Katar’ın uluslararası kanunlar, ikili anlaşmalar ve bölgesel sözleşmeleri hiçe sayarak ülke güvenliğini tehdit etmesi, iç işlerine karışması, silahlı terör örgütlerine destek vermesi, İran ile bağlantılı silahlı terör örgütlerine Bahreyn’de eylem yapması için finansal destek sağlaması’ nedeniyle ilişkilerin kesildiği aktarılan açıklamada, Katar’ın bu tehlikeli davranışlarının sadece Bahreyn’i değil, bölge ülkelerinin güvenliğini de tehdit ettiği, bu davranışlar karşısında sessiz kalınmasının mümkün olmadığı kaydedildi.

MÜSLÜMAN KARDEŞLER YÖNETİCİLERİNİ ÜLKE TOPRAKLARINDA BARINDIRMASI NEDENİYLE DİPLOMATİK İLİŞKERİ KESME KARARI ALINMIŞTIR

BAE’den sonra Mısır Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama yaparak Katar’la diplomatik ilişkileri kesme kararı aldığını duyurdu.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Katar, El Kaide ve IŞİD fikrini yaydı, Sina Yarımadası’ndaki terör örgütlerini destekledi, ayrıca Mısır ve diğer Arap ülkelerinin iç işlerine karıştı. Mısır yönetimi, düşmanca tavırları, Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) yöneticilerini ülke topraklarında barındırması ve Mısır milli güvenliğini tehdit eden terör örgütlerinde destek vermesi nedeniyle Katar ile diplomatik ilişkileri kesmeyi kararlaştırmıştır.”

Açıklamada, Katar’ın ulaşım ve taşıma araçlarına Mısır’daki havaalanları ve limanların tümünün ülke milli güvenliği için kapatıldığı da kaydedildi.

Öte yandan Mısırlı havayolu firması EgyptAir, Katar’a uçuşlarını durdurdu.

YEMEN VE LİBYA DA KATAR’LA DİPLOMATİK İLİŞKİLERİNİ KESTİ

Katar’la diplomatik ilişkilerini kesen bir diğer ülke Yemen oldu. Karara gerekçe olarak Katar’ın Husi milislere destek vermesi gösterildi.

Son olaraksa Libya, Katar’la diplomatik ilişkilerini kestiğini açıkladı. Temsilciler Meclisi Hükümeti Dışişleri Bakanı Muhammed Dairi tarafından yapılan açıklamada, “Katar, 2012’den buna Müslüman Kardeşler’in Libya kolu ile diğer silahlı İslamcı grupların ana silah kaynağı ve Arap dünyasının ulusal güvenliği için bir tehdit olmayı sürdürüyor” dedi.

Bahreyn, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, 2014 yılında, Katar’ı iç işlerine karışmakla suçlamış ve diplomatik ilişkilerini kesmişti.

KATAR UÇUŞLARI ASKIDA

Suudi Arabistan ve Bahreyn’in ardından bir açıklama yapan BAE Dışişleri Bakanlığı, iki ülkenin aldığı kararı desteklediklerini belirtti ve BAE’nin de Katar ile tüm diplomatik ilişkileri kestiği belirtildi.

Ülkede bulunan Katarlı diplomatların 48 saat içinde, Katar vatandaşlarının da 14 gün içinde ülkeyi terk etmesi gerektiği, BAE vatandaşlarının da Katar’a seyahatinin yasaklandığı bildirildi. Açıklamada, Katar ile deniz ve hava sınırlarının da kapatıldığı kaydedildi. Bu arada Birleşik Arap Emirlikleri’ne bağlı Etihad Hava Yolları, Katar uçuşlarını askıya aldı. Flydubai’den yapılan açıklamada ise Dubai-Doha arasındaki uçuşlarını yarından geçerli olmak üzere durdukları belirtildi.

KATAR, YEMEN’DEKİ ULUSLARARASI KOALİSYONDAN ÇIKARILDI

Bu arada Katar’ın, Suudi Arabistan öncülüğünde Yemen’de Husilere karşı oluşturulan uluslararası koalisyondaki rolünün sona erdiği aktarıldı.

Suudi Arabistan’ın resmi haber ajansı SPA’da yayınlanan koalisyon komutanlığı açıklamasında, uluslararası koalisyonun, ‘Yemen’de terörizmi güçlendirmesi ve darbeci milislerle ilişkilerinden dolayı’ Katar’ın koalisyondan çıkarılmasına karar verdiği kaydedildi.

Açıklamada, “Yemen’de meşruiyeti destekleme amacıyla kurulan Arap Koalisyonu Komutanlığı, koalisyonun terörle mücadelesi ilkesine aykırı olarak Katar’ın başta El Kaide ve IŞİD olmak üzere Yemen’de terörizmi güçlendirmesi ve darbeci milislerle ilişkilerinden dolayı koalisyondan çıkarılmasına karar verdi” ifadeleri yer aldı.

Dışişleri Bakanlığı'nca Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır ile Katar arasında yaşanan gelişmelere ilişkin yapılan açıklamada, "Terörizmle mücadele başta olmak üzere bölgemizin karşı karşıya olduğu tehdit ve sınamalarla ancak birlik ve beraberlik içinde mücadele edilebileceği unutulmamalıdır" denildi.

BU KARARDAN BÜYÜK ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ

"Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır'ın bu sabah Katar'la diplomatik ilişkilerini kesme ve Katar'a yönelik bazı yaptırımlar uygulamaya koyma kararı aldıkları öğrenilmiştir. Bu karardan büyük üzüntü duyuyoruz.

Bölgemiz çeşitli ülkelerde devam eden krizler nedeniyle derin bir istikrarsızlıktan geçmektedir. Böyle bir dönemde bölgesel dayanışmaya her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Bu bağlamda, Türkiye'nin stratejik işbirliği içinde olduğu ve bölgesel barış, güvenlik ve istikrar bakımından önemli bir role sahip bulunan Körfez İşbirliği Konseyi üyelerinin kendi aralarındaki görüş ve yaklaşım farklılıklarını diyalog yoluyla çözmeleri en halisane temennimizdir.

Terörizmle mücadele başta olmak üzere bölgemizin karşı karşıya olduğu tehdit ve sınamalarla ancak birlik ve beraberlik içinde mücadele edilebileceği unutulmamalıdır.

Türkiye, bölgesinin sorumlu bir aktörü ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın Zirve Dönem Başkanı olarak dost ve kardeş ülkeler arasında yaşanan bu anlaşmazlığa en kısa sürede çözüm bulunması hususunda üzerine düşeni yerine getirmeye hazırdır"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.