Katliam emri, Kandil'den telsizle gelmiş!

Katliam emri, Kandil'den telsizle gelmiş!
Türkiye'yi kaos ortamına sürüklemeye kalkan PKK'lı vandallara katliam emrinin Kandil'den geldiği ortaya çıktı. Bingöl’de Emniyet Müdürü’nün yaralandığı, iki polisin şehit olduğu saldırıda kullanılan içinde 5 PKK’lının olduğu aracın MOBESE görüntüsü ile ke

Kandil'den 'Neden hala ölü yok' talimatı

 


Bingöl’de İl Emniyet Müdürü Atalay Ürker’in yaralanması, yardımcısı Atıf Şahin ile Güvenlik Şube Müdür Vekili Hüseyin Hatipoğlu’nun şehit olmasıyla sonuçlanan saldırının emrinin, iki gün önce PKK’nın Bingöl kırsal sorumlusunca verildiğine yönelik bulgulara ulaşıldı. HPG de dün yaptığı açıklamada, Bingöl’de yaşanan olayın “lokal” bir durum olduğunu savunurken Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada da eylemi PKK örgütünün geçekleştirdiği bildirildi.

Saldırıdan hemen sonra bölgede başlatılan araştırmalarda yeni bilgilere ulaşıldı. İlçede konuşlu bulunan polis özel harekât timleri ilçe çıkışında şüpheli bir aracı kontrol etmek için durdurmak istedi ancak araçtakiler silahla karşılık verdi. Yaşanan çatışmada, araç içindeki beş şüpheliden dördü ölürken, birisi yaralı olarak yakalandı.

Kriminal inceleme
 
Çatışmadan sonra araç içinde yapılan aramada, kent merkezindeki silahlı saldırıda kullanıldığı değerlendirilen iki Kaleşnikof marka uzun namlulu otomatik tüfek ile mermiler bulundu. Elde edilen silahlar ve mühimmatlar kriminal inceleme için Diyarbakır’a gönderildi.
 
Araştırmalarda iki gün önce PKK’nın Bingöl kırsalındaki grupların sorumlusunun telsizle eylem talimatı verdiği bilgisine ulaşıldı.
 
Kırsalda faaliyet yürüten ve TAK olarak tanımlanan silahlı grupların sorumlusunun, telsizden eylem talimatı verdiği, talimattan bir süre sonra “Neden hâlâ ölü yok?” şeklinde ekipleri eleştirdiği, bunun üzerine önceki akşamki eylemin gruplarca planlandığı ifade edildi.

Eylem için Bingöl kırsalından kente gelen eylemci grubun, milis olarak değerlendirilen ve kent merkezinde yaşayan iki örgüt üyesinden yardım aldığı sanılıyor. Genç’teki çatışma sırasında araçta bulunan iki milisin, kent merkezindeki örgüt faaliyeti sırasında yönlendirme yaptığı ve eylemcileri Ürker ile beraberindekilerin bulunduğu mahalleye götürdüğü ifade edildi.
 
Olayın ardından söz konusu iki örgüt üyesinin, eylemci grupla birleşerek kenti terk etmeye çalıştığı anlaşıldı. Olayda kullanılan aracın ise çalıntı olduğu belirlendi.
 
Bu arada, olayın ardından ağır yaralanan il emniyet müdürü Atalay Ürker, ambulans uçakla Ankara’ya getirilirken, Samsun 19 Mayıs Polis Okulu Müdürü Süleyman Pamuk, vekâlaten Bingöl Emniyet Müdürü olarak atandı. Gölbaşı’ndaki tesislerde görevli özel harekâtçı polislerin bir bölümünün, olası eylemleri önlemek amacıyla takviye olarak Doğu ve Güneydoğu’daki kentlerle gönderilmesi planlandı.

TSK: PKK’lılar yaptı
 
Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada da eylemi örgütünün gerçekleştirdiği, faillerin bulunması için yapılan yol kontrolleri sırasında da bir araçtan ateş açılması üzerine yaşanan çatışmada örgüt mensuplarının etkisiz hale getirildiği bildirildi.
Genelkurmay Başkanlığı’nın açıklamasında “Olay yerinden kaçan teröristlerin yakalanması maksadıyla, Genç İlçe Jandarma Komutanlığı ve emniyet müdürlüğü ekiplerinin, Genç Köprüsü mevkiinde, birlikte yaptığı yol emniyet ve kontrol faaliyeti esnasında, yaklaşan bir araçtan, uzun namlulu silahlarla ateş açılmıştır. Dört bölücü terör örgütü mensubu terörist iki Piyade Tüfeği ile birlikte ölü olarak ele geçirilmiştir.

‘Talimat yok’
 
PKK’nın silahlı yapılanması HPG tarafından dün yapılan açıklama da eylemin örgütün yerel unsurlarınca planlandığı yönündeki bulguları güçlendirdi. HPG’nin açıklamasında herhangi bir eylem yapma kararı ve talimatı alınmadığı belirtilerek, Bingöl’deki olayın “lokal bir durum” olduğu ve komutanlıkla ilgisinin olmadığı belirtildi.
Açıklamada, çözüm sürecine ilişkin Öcalan’ın 15 Ekim’e kadar süre belirlediği anımsatılarak, “Başta Bingöl’de olmak üzere yaşanan şiddet olayları tamamen lokal durumlar olup, HPG Merkez Komutanlığı olarak bizimle herhangi bir ilişkisi yoktur” denildi.
 
Görüntülere ulaşıldı
 
Saldırının ardından Bingöl ve çatışmanın olduğu Genç’te yapılan araştırmalarda, beş PKK’lının içinde bulunduğu aracın görüntüsüne ulaşıldı. Aracın MOBESE’deki görüntüleri, kent merkezindeki görüntülerle örtüştü.  Dört PKK’lıdan üçünün de kimlikleri belirlendi. Hepsi 1992 doğumlu olan örgüt mensuplarının Bahoz (Şanlıurfa), Ali Bozan (Bingöl), Kendal Serhat (Muş-Malazgirt) ilçesinden sabıka kaydının bulunduğu anlaşıldı. Dördüncü şüphelinin kimliği ise araştırılıyor. PKK’lılara yardım edenlerden birinin de Karlıova İlçe Milli eğitim Müdürlüğü’nde çalışan A.B. olduğu belirlendi. Öte yandan Valilikten yapılan açıklamaya göre ise saldırganlardan E.E’nin 15 yaşında olduğu ve örgüte bu yılın mart ayında katıldığı belirtildi. A.B’nin 46, R.Ö’nün ise 22 yaşında olduğu bildirildi. (Tolga Şardan/Milliyet)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.