Kavanoz kapağına talep arttı
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle "evde kal" çağrılarına uyan ve konserve ürün hazırlamayı tercih eden vatandaşlar, kavanoz kapağına olan talebi artırdı.
Salgın koşullarının yanı sıra kış mevsiminin yaklaşması sebebiyle ev ortamında hazırlanan konserve ürün yapımında kullanılan malzemelerin tüketimi hız kazanırken özellikle kavanoz kapağı alışverişi ciddi oranda artış gösterdi.
Ambalaj Sanayicileri Derneği Başkanı Mustafa Zeki Sarıbekir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıla kıyasla kapak satışlarındaki yükselişe dikkati çekti.
Bu anlamda kendi firmalarından örnek veren Sarıbekir, "2019 sonunda ev konservesi piyasasına doğrudan 140 milyon adet olan kapak satışımız, bu yıl daha şimdiden 200 milyona ulaştı ve yıl sonunda 250 milyon adede yükselmesini öngörüyoruz." dedi.
Bu yıl daha fazla ihracat yaptıklarını ve daha çok kapak tüketildiğini anlatan Sarıbekir, hem ev kullanımında hem endüstriyel gıdada kavanoz ve kavanoz kapağı kullanımının her geçen gün arttığını dile getirdi.
Sarıbekir, konserve kapağında geçen yıl yaşanan arz daralmasının tekrarlanmaması için kapak üretim hattının kapasitesini 2 katına çıkardıklarını kaydetti.
Aylık 100 milyonun üzerinde kapak ürettilerini belirten Sarıbekir, "Bu yıl Manisa'da gerçekleştirdiğimiz yeni yatırımla beraber yıllık 1,5 milyar adet kapak üreteceğiz. Kapasite, 2 milyar adet civarlarında olacak." diye konuştu.
Salgın nedeniyle vatandaşların evde daha fazla vakit geçirmeleri ve kendi hazırladıkları ürünleri tüketme eğiliminde olmalarının satışların artmasındaki önemli faktörlerden olduğuna dikkati çeken Sarıbekir, hijyenik paketlerde sunulan 10'lu kavanoz kapaklarının satılması ve sebze ürünlerinin bu yıl bol olmasını kapak satışının artışındaki diğer nedenler olarak sıraladı.
Kavanoz Seçimi
Kavanoz deyip geçmeyin. Konserve yapımında kavanozların payı oldukça yüksek. Konserve yaparken basınçlı cam kavanozlar kullanılması gerekir. Çünkü kabak, bamya, bezelye, fasulye gibi sebzelerin asit seviyesi yüksektir. Sebzelerinizi içine koymadan önce kaynatacağınız için kavanozlarınız sıcağa dayanıklı olmalıdır
Kavanoz ve Kavanoz Kapaklarının Temizliği
Evde konserve hazırlarken mutlaka cam kavanoz ve yeni kapaklar kullanılması gerekiyor. Bunun için kavanozlar ve kapakları 15-20 dakika kaynatılmalı. Aksi halde kavanozda oluşacak olan bakteriler sağlığınızı etkileyebilir. Özellikle Clostridium botulinum adı verilen bakteri konservelerin baş düşmanıdır. Bu bakterilerin konservelerde fazlaca üremesi durumunda kapakta bombe oluştuğu gözlemlenebilir. Evde yaptığınız konserveleri saklarken ve tüketmeden önce kapaklarını kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Bombe varsa kesinlikle tüketmeyin, bu bakteri oluştuğunun işaretidir. Bu tip bir konserveyi tükettiğiniz takdirde, ölümcül sonuçlara varabilen besin zehirlenmeleri kaçınılmaz olacaktır
Konserve Süresi
Konserve yaparken acele etmeyin. Malzemelerinizi hazırlayın, özenle kavanozlarınıza yerleştirin. Kavanozlarınıza soğuma ve dinlenme süresi tanıyın. Erken açmanız durumunda tadı bozulabilir.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.