Kaymakam Geldi, Ortalık Sakinleşti

Kaymakam Geldi, Ortalık Sakinleşti
İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde, otoyol çalışması için açılacak taş ocağını protesto eden köylüler, kepçeyi taşlayıp şantiyeyi bastı. Olaylardan sonra gelen Kemalpaşa Kaymakamı Kamuran Taşbilek, köylülerle konuşup iş makinelerini geri çektirdi.

İzmir-İstanbul otoyolu inşaatında kullanılmak üzere Kemalpaşa ilçesi Akalan köyünde taş ocağı şantiyesi kuruldu. Akalan, Sütçüler, Çambel köyü sakinleri, taş ocağı kurulmaması için toplandı.Jandarma ekipleri şantiye çevresinde güvenlik önlemi alırken bir kepçe ilk çalışmayı başlatmak üzere Jandarma Robokop timleri eşiliğinde çalışmak için hareketlendi. Kepçenin hareketlendiğini gören yaklaşık 200 köylü, kepçeyi taş yağmuruna tuttu. Kepçenin camları kırılırken kepçe etrafında güvenlik önlemi alan jandarmalar taşların hedefine girdi. Olaylarda, iki jandarma yaralandı. Şantiye alanına giren köylüler, şantiyedeki kamyon, prefabrik evlerin, iş makinalarının camlarını ve kapılarını taş yağmuruna tutup kırdı. Olaylardan sonra şantiye alanına Kemalpaşa Kaymakamı Kamuran Taşbilek gelip jandarmalardan olaylarla ilgili bilgi aldı, köylülerle konuştu.
’’HAKLIYKEN HAKSIZ DURUMA DÜŞMEYİN"
Köylülerle konuşan CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, ’’Siz, burada anayasal hakkınızı kullanıyorsunuz. Demokratik eylem hakkınızı kullanıyorsunuz. Sizler çocuklarınızı, köyünüzü, doğayı, çevreyi korumaya çalışıyorsunuz. Okula ve köylere yakın taş ocağının olması doğru değil. Ben yolda gelirken İzmir Valisi Mustafa Toprak ile görüştüm. Siz köylüler olarak burada yasal hakkınızı kullandıkça kimse size bir şey yapmaz. Ama sakın ola sizde herhangi bir taşkınlık yapmayın. Haklıyken haksız duruma düşmeyin. Taşlama gibi olaylar olmasın."
’’ŞİKAYET GEREKİYORSA BEN YARDIMCI OLAYIM’’
Köylülere seslenen Kaymakam Taşbilek, ’’Burası karayollarının, şu anda devletimizin medeniyet projesi olan otoyolu yapmak için Orman Bakanlığı’ndan talep ettiği ve tahsis edilen ruhsatlı ocak alanı değildir. Ocak alanımız köyün yukarısındadır’’ dedi. Elindeki kroki ile alanı gösteren Kaymakam Taşbilek, sözlerini şöyle sürdürdü: ’’Bakınız ocak alanının en uç noktası, köyümüzün en uç noktası olan okulumuza bin 240 metre arkadaşlar. Muhtarınıza dedim ki ben, ‘Hukuki olarak hakkımızı arama noktasında, hak arama hukuk devletinin sınırları içerisinde, devletin yargısal kurumlarına başvurunuz. Başvururken yardımcı olmamız gerekiyorsa yardımcı olalım. İlgili makamlara şikayet edilmesi gerekiyorsa şikayet dilekçesini verin, bizzat ben göndereyim’ dedim’’
Kaymakamın yanına gelen CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel de, ’’Burada köylüler çevresini ve çocuklarını korumaya çalışıyor. Köylüler yasal hakkını kullanıyor. Köylüyü de burada makine ile ezip kimse geçemez’’ dedi. Kaymakam Taşbilek de, devletimizin güvenlik güçlerinin köylüyü ezip geçmesinin söz konusu olmadığını belirterek "Devletimiz vatandaşı için vardır. Bizim buradaki güvenlik güçlerimizde hukuk devletinin sınırlarıyla sınırlıdır’’ diye karşılık verdi.
Köylüler, Kaymakam Taşbilek’ten kepçe geri çekilirse bizde eylemimizi sonlandırırız dedi. Bunun üzerine çalışmak için yola çıkan kepçe geri çekildi. Köylüler ise dağıldı.
Öte yandan olaylar sonrasında kepçeyi çembere alan jandarma ekiplerinin toplumsal müdahale için elinde bulunan gaz tüpünün hortumu çıkınca, köylüler ve jandarma etkilendi. Köylüler yanında getirdikleri limonu jandarma erlerine tutarak yardımcı oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.