KAZAKİSTAN-ALMATA (ALMATY)

KAZAKİSTAN-ALMATA (ALMATY)
KAZAKİSTAN-ALMATA (ALMATY)_Fikret Akınerdem

Yine seyahat, yine yol. Seviyorum gezmeyi, görmeyi, değişik kültürleri tanımayı. Bu sefer yolum Kazakistan’a. Özbekistan’dan geçiyorum buraya. İlk yolumuz Almatı’ya. Merakım had safhada. Almata (Almaty-Alma-ata) ismi elmanın anavatanı olarak bilinmesinden gelmekte.  

Kazakistan, Orta Asya ve Doğu Avrupa’daki bağımsız Türk devletinden biri. 2.7 Km² yüzölçümü ile Türkiye’nin 3 katından daha büyük bir ülke olmakla birlikte nüfusu sadece 20 milyon kadar. Bu haliyle dünyanın en büyük dokuzuncu, Müslüman ülkeler ve Türk devletlerinin yüzölçümü bakımından en büyüğü, doğal kaynaklar bakımından da en zengini. Türk tarihinin önemli devletlerinden Saka, Hun, Göktürk, Kıpçak, Karahanlı, Altın Ordu gibi devletlerin merkez üssü olmuş, Kıpçak, Oğuz, Karluk gibi Türk boylarının da beşiği durumunda

Almata, Aladağlarla çevrelenmiş Kazakistan'ın 2 milyon nüfuslu en büyük şehri ve eski başkentidir. 1854 de kurulan şehir Orta Asya'nın en gelişmiş şehri. Yer yer yüksek binalara ve bol alışveriş merkezlerine rastlanıyor. Eski başkent olmasına rağmen halen ülkenin kültürel, ekonomik ve ticari merkezi durumundadır. Henüz Nisan Ayında şehre giriyoruz ancak hava serin sayılır. Normalin altında sayılabilecek konforda bir uçakla Almatı’ya iniyor, Havaalanından yeşil bir kuşak içinde bahçeli evler arasından şehre giriyoruz. Her haliyle bile düzenli ve temiz bir yer konumunda. Sağlı sollu bahçeler içinde elma bahçelerini seçebiliyorsunuz. 

İlk işimiz otelimize yerleşmek ve akşam yemeği için güvenilir bir yer bulmak oldu. Bunun için Orta Asya coğrafyasında temizlikleri ve güzel yemekleriyle tanınmış Uygur Türklerinin yerinde bu görevi yerine getiriyoruz. Çevremizde Türkiye Türkleri, Ahıskalılar, Uygurlar, Özbekler ve Kazaklar var. Öyle de olsa çok da sıcak değiller. Ertesi günü eski bir binada yerleşmiş, tipik bir Rus kültür mimarı özelliklerini taşıyan “Kazak Milli Tarım Üniversitesini” ziyaret ediyoruz. Burada çok sıcak karşılanıyor, tüm çalışmaları hakkında bilgi alıyoruz. Çay, gazoz, bisküvi, meyve sulu, şekerleme ve çikolatadan oluşan bolca İkram var. Sonrasında çalışmaları yerinde görüyor, bilgiler alıyoruz. 

Akşamüstü şehir turundayız. Şehrin tarihi ve kültürel açıdan önemli yerlerini ziyaret ediyor, Kazak kardeşlerimizin yaşama biçim ve kültürleri hakkında bilgi sahibi oluyoruz. Elbette şehirde yaşayan tüm insanlara tamamen Kazak demek mümkün değil, zira ülkede büyük bir Rus varlığı da var. İki kültür karışmış durumda. Kimin kazak, kimin Rus olduğu seçilmiyor. 

Almata, genelde sakin bir şehir görümünde. Caddelerinde eski usulde havai hatlarla çalışan troleybüsler halen yolcular taşıyor. Akşam sokaklar daha çok genç nüfusla dolup taşıyor. Ana caddelerin çoğu trafiğe kapalı. Çok da pahalı olmayan şehir de Kazak kültüründen çok şeyler (elbise, şapka, kabanlar bulabilirsiniz. Kafelerden birinde Kültür ataşemiz ile sohbet etme imkânı da bulduk. Sağ olsun bize çok şeyler anlattı. Kazakistan’ın özellikle Almatı’nın en iyi yönü buradan tüm Türk cumhuriyetlerini görüp gezebilme imkânına sahip oluyorsunuz. 

İşin iyi tarafı Kazakistan oldukça güvenilir ve yaşam açısından emniyetli bir yer. Bu güveni Orta Asya kültüründen gelen birçok insanda da öğrenebiliyor, sürgün yaşamışların acısını burada dindirdiklerini dinleyebiliyorsunuz. Bu arada üç kuşaktır Kazakistan’da yaşayan bir Uygur ailesi ve Ahıska Türkleri ile sohbet ediyoruz. Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan’ın adil ve olumlu politikalarından oldukça memnunlar. Nursultan Nazarbayev şehrin her yerinde resmediliyor ve bunu da hak ediyor. Onun hizmetlerini ve yaptıklarını görünce bizim de hayranlığımız artıyor.    

Almata aynı zamanda üniversiteler şehri. Bünyesinde 28 adet üniversiteyi barındırıyor. Sokaklarda rastlanan değişik renkte, kültürde ve kıyafetten gençlere rastlanması bunu gösteriyor. Birçok yerde kendi gençlerimize de rastladık ve konuştuk. Burada okumaktan memnun olduklarını ifade ettiler. Şehir içi parklar oldukça güzel tasarımlanmış. Temiz ve bakımlı parkların birçok köşesi çocuklara tahsis edilmiş. Çocuklara yönelik küçük boyutta gerçek oyuncaklarla uygulamalı eğitimler veriliyor. 

Almata Kazakistan’ın güneyinde, yaz aylarında yer yer sıcaklar görülmesine rağmen kış aylarında bize göre oldukça soğuk bir iklime sahiptir. Buna rağmen yazın dahi iklim değerleri bizdeki karasal iklime yakındır denebilir. 

Kazak yemekleri bize oldukça yakındır denebilir. Yemeklerin temelini et oluşturmaktadır. Et ile yapılan onlarca yemek yenebilir.  Bunda Kazak halkının göçebe kültüründen gelmesi, hayvancılık yapan bir toplum olmasından kaynaklanmaktadır. 

Gezmek, görmek için Almata ve Kazakistan önemli bir yer. İki kültürlü bir toplum görmek için bile yeterli Kazakistan’ı gezmeye. 

    

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.